Gyros krkovice na cibuli

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg vepřová krkovice cca
    • 2
      ks cibule velké
    • gyros koření + sůl, pokud máme koření bez soli
    • olej nebo sádlo
    • vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto připravenou krkovici necháme alespoň dvě hodiny proležet, ale nejlépe je nakořenit jí přes noc a nechat v chladnu pod fólií.

RADA: Jak vybrat kvalitní maso

2
Po odležení osmažíme krkovici na rozpáleném sádle či oleji ze všech stran dozlatova a když bude mít krkovička po celé své ploše osmaženou zlatavou barvu, obsypeme jí bohatě klínky pokrájených cibulí, které necháme za občasného promíchání "očistit" hrnec od výpeku. Když cibule zesklovatí, přilijeme trochu vývaru (maso nesmí plavat, jen se dube dusit na cibuli, která nám z vývaru bude vykukovat). Dusit můžeme krkovici pod poklicí jak v hrnci na kamnech, tak i v troubě zhruba hodinu do změknutí masa, za občasného podlití dle potřeby. Použít můžeme i tlakový hrnec, kdy po natlakování postačí cca 15-20 minut + doba dušení po odstavení a uvolnění poklice tlakového hrnce.

RADA: Proč jíst sádlo?

3
Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř a necháme cca 5 minut odpočinout a zatáhnout, než se pustíme do krájení plátků masa z krkovice. Mezitím si doladíme cibulový sos, kdy buď výpek naředíme troškou vývaru, který zahustíme jíškou a krátce provaříme a dle chuti případně dosolíme a opepříme nebo dušenou cibuli můžeme rozmixovat s vývarem a tím vývar i zahustíme a použijeme jako hladkou omáčku. To záleží i na typu přílohy, kterou budeme ke krkovici podávat, zda bude potřeba jen trochu sosu, nebo více omáčky.

RADA: Jak upéct maso, aby bylo měkké a křupalo

4
Podáváme s knedlíkem houskovým, kynutým nebo bramborovým, s noky nebo gnocchi případně s vařeným bramborem.

RADA: Jak na houskový knedlík

Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Gyros koření Olej Vepřová krkovice Vývar

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: