Hruškový / Jablečný rýžový nákyp

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 5 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 450
      ml natural rýže nebo kulatozrnná = odměřených
    • 1400
      ml mléko cca
    • sůl na špičku lžičky
    • 150
      g máslo
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 150
      g cukr krupice dle chuti, cca
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti, cca
    • 4
      ks vejce
    • 2
      lžíce vanilkový pudink
  • Dále
    • jablka
    • hrušky
    • skořice - mletá
    • cukr krupice
    • máslo na vymazání
    • rozinky
    • nasekané ořechy
    • strouhaný kokos
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle návodu vaříme doměkka dle návodu na obalu 15-20 minut za stálého míchání. V polovině vaření přimícháme i cukr krupici a dle potřeby přidáváme mléko, tolik, aby nám po uvaření vznikla středně hustá kaše. Ta během chladnutí bude ještě houstnout!
2
Během chladnutí rýže si oloupeme jablka nebo hrušky (nebo obojí), odstraníme jádřince a pokrájíme. Pokud chceme, aby nám nezhnědla nebo pokud jsou příliš sladká, pokapeme je šťávou z citronu.
3
Do vychladlé rýže (pokojová teplota) zašleháme žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mléčnou rýží vyložíme dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (já používám dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládáme na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypeme skořicí, cukrem, případně přidáme i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjeme vrstvou mléčné rýže, uhladíme a opět poklademe jablky/hruškami... Poslední vrstvu děláme rýžovou, tu posypeme trochou cukru se skořicí. Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme cca 40-45 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova.
4
Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět minut na kamnech odstát. Nákyp nám zpevní a bude se lépe krájet.
5
Podáváme s kompotem. Dobrý je i po vychladnutí jako dezert s kopečkem zakysané smetany...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jan Žilka
    Jan Žilka |

    26. 1. 2017 14:35

    Byl výborný a studený se dá jíst ke kávě místo buchty. I mé ženě nákyp velmi chutnal.

  • Katka
    Katka |

    1. 3. 2016 06:04

    Byl výborný , před chvilkou jsem snědla poslední kousek

  • Pavla
    Pavla |

    21. 1. 2016 11:32

    Brzy si ho dáme znova. Je totiž luxusní <3

  • Katerina
    Katerina |

    20. 12. 2015 15:19

    Senzacni vec! Vonel uz pri peceni naprosto bozsky, temer vanocne <:-)

  • Veronika
    Veronika |

    10. 10. 2015 18:04

    Velmi příjemné jídlo co nejenom mě odneslo o několik let nazpátek. Moc za něj děkuji.