• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Napište svůj komentář k receptu

    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami

    autor: F.O.O.D.
    0.0
    moje hodnoceni
    1.0
    hodnotilo: 1
    doba přípravy: 90 minut
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
    6fotografií
    Nahrát fotku
     

    Ve Francii, odkud tenhle recept pochází, říkají dortu ze sněhových pusinek s ořechy dacquoise. Lehký ořechový korpus se skvěle doplňuje s vanilkovým krémem a křupavým hořkosladkým karamelem, rozvar ze švestek se postará o originální a ryze podzimní chuť.

    Suroviny

    12 porce
    • Korpusy
      • 6
        ks bílek 3 x 2 kusy
      • 240
        g cukr krupice 3 x 80 g
      • 30
        g kukuřičný škrob 3 x 10 g
      • 210
        g mleté vlašské ořechy 3 x 70 g
    • Karamelizované ořechy
      • 60
        g vlašské ořechy
      • 100
        g cukr krupice
      • 100
        ml voda
    • Krém
      • 400
        ml smetana ke šlehání
      • 1
        ks vanilkový lusk
      • 500
        g mascarpone
      • 100
        g moučkový cukr
    • Rozvar
      • 400
        g švestky
      • 1
        lžíce třtinový cukr
      • 100
        ml voda

    Postup přípravy receptu

    1
    Dva bílky ušlehejte takřka dotuha, pak postupně přisypávejte adekvátní množství cukru a ušlehejte lesklý, pevný sníh. Nakonec přidejte škrob a už jen krátce prošlehejte. Do sněhové hmoty stěrkou vmíchejte mleté ořechy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Na plech v rozích připevněte malým množstvím sněhové hmoty pečicí papír. Doprostřed podle talířku obkreslete kolečko o průměru 20 cm a do kruhu rovnoměrně rozetřete těsto. Plech dejte do trouby, teplotu ihned snižte na 140 °C a pečte hodinu. Stejným způsobem připravte další dva korpusy.

    RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

    2
    Ořechy rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 6 minut. Pak je nechte na plechu vychladnout. Mezitím připravte karamel. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne hnědnout, už cukrovou směs nemíchejte, ale silikonovým štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve studené vodě potírejte vnitřní stěnu kastrůlku, díky tomu se v karamelu nebudou tvořit krystaly. Jakmile bude směs zlatohnědá a začne houstnout, odstavte kastrůlek z ohně, na chvilku ponořte jeho dno do studené vody a karamel přelijte přes ořechy. Nechte ho ztuhnout a nalámejte na střepy.
    3
    Připravte rozvar. Švestky vypeckujte, pár jich pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, zbytek nadrobno. Hrst nadrobno pokrájených švestek dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud se švestky zcela nerozpadnou. Rozmixujte ponorným mixérem a ještě chvíli vařte, aby se tekutina zredukovala a zhoustla na sirupovou konzistenci.
    4
    Pokračujte krémem. Smetanu ušlehejte dotuha. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj semínka a vmíchejte je do mascarpone. Přidejte cukr, dobře ručně promíchejte a poté po částech vmíchejte šlehačku. Krém přendejte do cukrářského sáčku a uložte do lednice.

    RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit vanilkový extrakt

    5
    Sestavte dort. Na podnos dejte jeden korpus, na něj naneste třetinu krému a trochu nadrobno pokrájených švestek, pokračujte dalším korpusem, krémem a švestkami. Na poslední korpus naneste krém, ozdobte ho většími kusy švestek a karamelovými střepy s ořechy. Nakonec ho přelijte švestkovým rozvarem.
    6
    Tipy a triky: 1. Den předem upečte korpusy. Pečte je postupně, každý zvlášť. Na každý korpus si vždy připravte nové těsto. Pokud byste těsto nechali ležet, než se upeče první korpus, sněhová hmota spadne a zřídne. 2. Karamelizované ořechy přípravujte trpělivě a hlídejte moment, kdy začne karamel tuhnout: příliš řídký karamel neztuhne a nepůjde nalámat, příliš tuhý karamel zase nevyteče z hrnce. 3. Dort nesestavujte příliš dopředu, pusťte se do toho až pár hodin před servírováním, korpusy by jinak hodně zvlhly. Hotový dort by se měl konzumovat ještě týž den.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Pavlova se šlehačkou a jahodami

    Pavlova se šlehačkou a jahodami

    Pavlova s granátovým jablkem a sušenými malinami

    Pavlova s granátovým jablkem a…

    Pavlova s amarreto krémem

    Pavlova s amarreto krémem

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Dezerty Dorty FOOD
    Pečení Šlehání Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Cukr krupice Kukuřičný škrob Mascarpone Mleté vlašské ořechy Moučkový cukr Smetana ke šlehání Švestky Třtinový cukr Vanilkový lusk Vlašské ořechy Voda

    Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Rychlá zelňačka

    Rychlá zelňačka

    Domácí majonéza

    Domácí majonéza

    Rajská polévka s krupicovými haluškami

    Rajská polévka s krupicovými haluškami

    Plněný zapékaný květák

    Plněný zapékaný květák

    Jehněčí plec pečená

    Jehněčí plec pečená

    Jahodové řezy z Galaretky

    Jahodové řezy z Galaretky

    Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem

    Špagety s kuřecím masem, žampiony a…

    Nakládaný pivní Hermelín

    Nakládaný pivní Hermelín

    Jehněčí na bylinkách a rajčatech

    Jehněčí na bylinkách a rajčatech

    Doporučujeme

    60 minut
    Květáková pizza

    Květáková pizza

    50 minut
    Kotlety plněné kysaným zelím

    Kotlety plněné kysaným zelím

    20 minut
    Salát se sázenými vejci

    Salát se sázenými vejci

    45 minut
    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    15 minut
    Fazolový salát s rajčaty

    Fazolový salát s rajčaty

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    150 minut
    Hovězí po burgunsku

    Hovězí po burgunsku

    Pavlova nadýchaná, jak baletní sukně

    Poslední sledované recepty

    78
    Palačinky
    Palačinky
    60
    Bramboráky
    Bramboráky
    52
    Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
    Bublanina, která dlouho…
    35
    Ananasové řezy
    Ananasové řezy
    33
    Kotlety plněné kysaným zelím
    Kotlety plněné kysaným…

    Zajímavé články

    Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
    Vločkové kaše: 5 nejlepších k snídani i svačině
    French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
    French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
    Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám rodina udělí řád zlaté vařečky!
    Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám…
    Mini Pavlova: Recept a galerie nejkrásnějších dortíků, které miluje celý svět!
    Mini Pavlova: Recept a galerie nejkrásnějších…
    Skromná výzva: Uvařte pro celou rodinu do 50 Kč za chod
    Skromná výzva: Uvařte pro celou rodinu do 50 Kč…

    Sledujte nás

    AHA.cz Světlana Nálepková (60) v ohrožení života: OTOK MOZKU!

    Světlana Nálepková (60) v ohrožení života: OTOK MOZKU!

    AHA.cz Stylista si posvítil na moderátorky: Jak dopadla Borhyová a spol.?

    Stylista si posvítil na moderátorky: Jak dopadla Borhyová a spol.?

    AHA.cz Deník Aha! 1.3.2021

    Deník Aha! 1.3.2021

    Dáma.cz Jak ovlivní období Ryb ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v březnu?

    Jak ovlivní období Ryb ostatní znamení zvěrokruhu? Co vás čeká v březnu?

    Dáma.cz 10 mýtů o boubelkách, kterým možná věříte i vy: Jsou líné a přejídají se

    10 mýtů o boubelkách, kterým možná věříte i vy: Jsou líné a přejídají se

    Ženy.cz Inspirace z Instagramu: Svetr, který nikdy nemůže vyjít z módy

    Inspirace z Instagramu: Svetr, který nikdy nemůže vyjít z módy

    Maminka.cz Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Tři oříšky pro Popelku: Kuriozity z natáčení nejslavnější české pohádky

    Reflex.cz Rok s covidem: Jak s ním šel čas a jak proměnil náš ­život?

    Rok s covidem: Jak s ním šel čas a jak proměnil náš ­život?

    E15.cz Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Místo břízolitu dřevo. Chata z „osmdesátek“ po rekonstrukci připomíná ptačí budku

    Abecedazahrady Kávovary, překapávače, vakuum pot: Přístroje na kávu, které připraví pořádné kafe

    Kávovary, překapávače, vakuum pot: Přístroje na kávu, které připraví pořádné kafe

    Další doporučené recepty:

    Punčové řezy - jako z cukrárny :-)
    Punčové řezy - jako z cukrárny :-)
    Punčové řezy pí Marečkové
    Punčové řezy pí Marečkové
    Pupáky
    Pupáky
    Pusinky s kávovým krémem
    Pusinky s kávovým krémem
    Quesadilla s kuřecím masem a koriandrovou smetanou
    Quesadilla s kuřecím masem a…
    Quesadillas II.
    Quesadillas II.
    • Recepty.cz
    • Pusinkovo-ořechový dort se švestkami
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí