Tatranské pracny

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 41
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks tatranka nastrouhaná - nebo Horalka, nejlépe oříškové
    • 300
      g hladká mouka
    • 100
      g moučkový cukr
    • 250
      g ztužený tuk Omega
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce kakao
    • 1
      lžička skořice
    • 0,5
      lžička hřebíček mletý
    • 0,3
      lžička nové koření mleté
    • 6
      lžíce mleté ořechy ,oříšků nebo mandlí (může se i namíchat)
    • omega na vymazání formiček
    • cukr s vanilkovým cukrem na obalení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tatranky a tuk najemno nastrouháme a zpracujeme s ostatními přísadami na vláčné těsto. Formičky na pracny vymažeme rozehřátou Omegou, naplníme těstem a pečeme při 180 °C v elektrické troubě nebo při 160 °C v horkovzdušné troubě.
2
Upečené a ještě teplé pracny vyklopíme z formiček a obalíme v cukru. Kdo nemá rád cukroví obalované v cukru, může ozdobit čokoládovou polevou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • mejtys
    mejtys |

    11. 2. 2012 07:00

    Tak to byly ty nejúúúúžasnější pracny, které jsem kdy dělala! Normálně se jich u nás moc nesní, ale tyhle zmizely bleskovou rychlostí. Díky moc za super recept!

  • Lada O.
    Lada O. |

    27. 11. 2011 12:27

    Nejlepší pracny, které znám, dělám je pravidelně už třetím rokem. Výrobné!!!! :-)

  • anna
    anna |

    16. 11. 2011 09:56

    :-)

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    21. 12. 2009 15:16

    Kdyz jsem se snazila testo splacat dohoromady hrozne se to drobilo a nez se mi tuk v rukach rozehral a zacalo to lepit mela jsem svaly jak pepek namornik. ale kazdopadne se to vyplatilo jsou to nejlepsi pracny ktere znam. jine uz pect nebudu. diky za skvely recept mam upeceno a uz dnes nemusim ani do posilovny ;-)

  • Saša Stieberová
    Saša Stieberová |

    28. 11. 2009 11:33

    Dobrý den, letos poprvé peču sama cukroví a tohle je přesně takové, jaké jsem pekla s babičkou, když jsem byla malá - moc Vám děkuji za recept, mám hotové těsto v lednici a zítra ho naplním do formiček a upeču - babička už se nemůže dočkat, až ho ochutná :).

  • pemajana
    pemajana |

    19. 12. 2007 22:27

    Mám doma dva druhy Horalek a Tatranky.....všechny jsou 50 gramové !

  • pemajana
    pemajana |

    19. 12. 2007 22:02

    Skvělé, výtečné.....prostě dokonalé! Děkuji za bezvadný recept ;-) dávám 1*

  • pemajan
    pemajan |

    19. 12. 2007 22:02

    Skvělé, výtečné.....prostě dokonalé! Děkuji za bezvadný recept ;-) dávám 1*

  • Maruna
    Maruna |

    11. 12. 2007 10:38

    dekuji pani Ive za informaci na Tatranky si ješte pamatuji z detsvi byly to moje oblibene opatky ale Delisa nevim co to je, v receptu jsem chtela taranky nahradit nejakymi zdejšimi oriškovymi oplatky ale nevedela jsem množsti zde je jinači baleni,vyzkoušim

  • Iva M
    Iva M |

    10. 12. 2007 23:10

    asi 38-40 g, dělávám i z Delisy. Je to prakticky shodné- ale musí být oříšková. Rozpis mám ale jiný dávám do formiček.Velice dobré cukroví.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 12. 2007 10:39

    prosim,mohl by me nekdo napsat kolik važi jeden baliček Tatranek?možna že se Vam to zda hloupa otazka ale ja už 31 roku žiji v zahraniči tak mi to trochu vybledlo v pameti,recept se mi zda velice chutny tak bych ho chtela vyzkoušet na vanoce predem dekuji

  • Marsí
    Marsí |

    29. 11. 2007 09:23

    Ještě jednou stejně jako o loňských vánocích prohlašuji, že neznám lepší...:-))

  • Herma
    Herma |

    28. 11. 2007 18:13

    Krásně křehké a voňavé, moc dobré, do vánoc upeču ještě jednou protože už jsou skoro pryč

  • martina pluharova
    martina pluharova |

    28. 11. 2007 14:48

    Ahojda,dnes jsem pekla z 1 1/2 dávky a musím říct,že recept je opravdu skvělý.Zprvu jsem nevěřila,že všechny suroviny spojím do sebe,ale těsto bylo krásně vláčné. Formičky také nevymazávám(jsem lenoch) apovedlo se na 1. Jen si dávejte pozor na teplotu - opravdu horký vzduch 160°C,při vyšší teplotě se mi špatně vyklápěli. Dávám za 1,jsou moc dobré.

  • Lucka
    Lucka |

    27. 11. 2007 14:08

    Dobrý den, jsem kuchařka začátečnice, tak prosím o radu. Chci o letošních vánocích zkusit Váš recept, ale nevím, zda se formičky plní těstem až po okraj nebo jen z části?? Jak poznám, že je pracna upečena?? Děkuji moc

  • Veruna
    Veruna |

    17. 5. 2007 13:08

    Pracny jsem vyzkousela (i kdyz par mesicu po Vanocich) a musim rict, ze byly super. Dokonce i muj pritel, ktery neni Cech a nema rad sladke si pochutnaval. Pracny se dali jist prakticky hned, teda my jsme jim nedali cas, aby se odlezely:-). Mnam

  • doktorka
    doktorka |

    2. 1. 2007 23:14

    výborné, také nevymazávám, myslím, že to není třeba

  • Marsí
    Marsí |

    2. 1. 2007 14:29

    No i když je jak se u nás říká " po fajruntě"...o))) chci paní Vlastě poděkovat za skvělý recept na pracny. Mám jich opravdu těch receptů spoustu, ale tyhle jsou jedinečné a super měkoučké.A i přesto, že jsem formičky nevymazala ( jsem holt lemra lenivá),tak se pěkně vyklopily. Takže i já dávám za jedna.

  • Lenka K
    Lenka K |

    15. 12. 2006 09:31

    Opravdu výborné.Také jsem dělala z poloviční dávky a už je to skoro všechno snědené.Budu muset přidělávat.Paní Vlasto-zatím žádný Váš recept na cukroví nezklamal.

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    14. 12. 2006 13:06

    Včera jsem pekla... už jsem měla recept z tatranek, ale inovovala jsem a dobře jsem udělala (až teda na to, že jsem jeden plech "krapítek" připálila, ale za to recept nemůže). Z vyklápění mám každý rok obavu ,ale od letoška už NE! To vyklápění - paráda! Chuť super! Dávám jedničku a jdu na plněné ořechy II. Mějte se hezky!

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2006 11:26

    pracny sú medvedie labky

  • beba
    beba |

    14. 12. 2006 09:46

    aké sú to formičky - pracny?

  • Mefinka Mefinka
    Mefinka Mefinka |

    13. 12. 2006 13:37

    Tak jsem je včera dělala - bála jsem se toho strouhání tatranek a tuku, ale oboje šlo skvěle. Vyklápět šli taky suprově. Jen jsem ještě neochutnala, protože se mi všechny povedly, takže až na Vánoce... :o)). Děkuji Janě a Jitce za rady... Pomohli mi. Dokonce jsem zkusila si z tohodle těsta vykrájet placičky na spodky berušek, co z toho chci dělat a taky se to povedlo. Jen jediná chybička moje byla a to, že jsem si neohlídala stejnou tloušťku, takže se mi asi tři placičky spálili. :o)

  • Alena
    Alena |

    13. 12. 2006 13:02

    O víkendu jsem zkusila udělat pracny podle Vašeho receptu. Těsto je velmi jednoduché,při vyklápění nebyly žádné problémy a chutnají skvěle. Jedinou chybu, kterou jsem udělala bylo, že jsem udělala pouze poloviční dávku /ze dvou Tatranek/ - teď budu muset přidělávat.

  • Mefinka Mefinka
    Mefinka Mefinka |

    12. 12. 2006 14:21

    Děkuji za odpovědi. No, snad se mi to dnes povede.. . :-) Zítra dám vědět. Už se na to těším. Tolik pochval na tento recept jsem tady našla, že jen doufám, že nic nezkazím a zvládnu to.

  • Jitka Klusová
    Jitka Klusová |

    12. 12. 2006 14:12

    Taky jsem strouhala obojí na struhadle s těmi maličkými očky a bylo to v pohodě. Ztuž. tuk jsem měla vyndaný z ledničky, ale konec co držím v ruce nechala zabalený v obalu, abych si tolik neumazala ruce. A hrudky v těstě se neudělaly.

  • Mefinka Mefinka
    Mefinka Mefinka |

    12. 12. 2006 13:32

    Jani, děkuji za odpověď. Jen mi ještě řekni, tu Omegu strouháš za studena? Nedělají se pak hrudky v těstě jako např. při málo změklé Heře?

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    12. 12. 2006 10:22

    Mefinko: oboje jsem nastrouhala na struhadle,kde strouhám těsto na bramboráky.Jelikož je tento recept vážně výborný a cukroví podezřele mizí,tak budu zítra dělat ještě jednu dávku:o)

  • Mefinka Mefinka
    Mefinka Mefinka |

    12. 12. 2006 10:00

    Letos peču poprvé a sháním nějaký recept na těsto, ze kterých bych mohla dělat berušky. Dát do formiček na ořechy, naplnit krémem a vršek ořechu potáhnout marcipánem.Měla bych několik otázek k tomuto receptu. Jak nastrouhám tatranky? Můžu to dát do ručního mlýnku na ořechy? A v receptu je, že se má nastrouhat i Omega - takže ji budu strouhat právě vytáhlu z lednice a můžu to nastrouhat na jemném struhadle (jaké používám na brambory)? Prosím, poraďte...

  • Jitka Klusová
    Jitka Klusová |

    11. 12. 2006 18:26

    Taky se přidávám k pochvalám, teď jsem je dopekla a jsou fajn, s těstem se dělalo dobře, vyklápět šly lehce a chutnaly i návštěvě, která nečekaně přišla. No už jich je jen půlka tak snad něco zbyde i na vánoce:-))

  • Líba Tomšů
    Líba Tomšů |

    9. 12. 2006 23:08

    Vynikající, křehké, voňavé

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    9. 12. 2006 19:52

    Kdysi jsem zkoušela tatrankové pracny s kokosem, tyhle jsou ale lepší, chutnají tak jak mají chutnat pracny a dobře se vyklápěly. Jen jsou hodně křehké, musím s nimi opatrněji. Dávám 1.

  • Jana
    Jana |

    9. 12. 2006 13:30

    Pracny jsem vcera upekla a jsou VYNIKAJICI. Z testa se dela vyborne a vyklapet (toho jsem se bala nejvic) sly mooooooc dobre

  • Alina
    Alina |

    6. 12. 2006 13:41

    Jano, také s nimi mám výborné zkušenosti, někdy vynechávám kakao a jsou zase trochu jiné. Koření však zachovávám, protože to jim dává tu chuť

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    5. 12. 2006 23:31

    Taky jsem recept vyzkoušela,naplnila jím všechny možné formičky,které dodala tchýně a jsou naprosto skvělé.......S těstem nebyl žádný problém,po upečení šlo toto cukroví nádherně vyklopit z formiček a to i bez vymazaní.Dávám velikananánskou jedničku.Manžel již polovinu zbaštil jen tak...:o)))

  • Julina
    Julina |

    5. 12. 2006 13:15

    Nejdřív jsem se rozmýšlela s tím 100 % tukem. Loni jsem dala máslo a byly dost tuhé. Teď jsem dala Omegu a jsou křehoučké a krásně vonavé po koření. Asi má ten stoprocentní tuk opodstatnění

  • ŠIMEČKOVÁ Vladimíra
    ŠIMEČKOVÁ Vladimíra |

    5. 12. 2006 12:35

    Výborné, křehké, jdou dobře vyklápět. Vyzkouším dle paní Moniky2 košíčky.

  • Lucie Jínová
    Lucie Jínová |

    3. 12. 2006 12:58

    výborné, nikdy jsem pracny nejedla, ale tyto mě i celé rodině velmi chutnají. Dík

  • Anonym
    Anonym |

    3. 12. 2006 11:06

    Omega je 100% tuk?

  • Anonym
    Anonym |

    30. 11. 2006 06:17

    Nemám tuk Omega.Je to 100% tuk nebo jaký?Dá se použít i jiný?

  • Monika2
    Monika2 |

    26. 11. 2006 08:56

    Když jsem je poprvé udělala, ohromě nám chutnaly a během let jsem si oblíbila tohle těsto pro křehkost a jemnost. Takže z nich dělám i variantu na ořechy - toto těsto plním ořechovou hmotou. Světlé ořechy - do těsta nedám kakao a koření, jen část cukru nahradím vanilkovým. Pak plním mandlovou hmotou (ovoním místo rumu Amarettem) a navíc mandlí. A nebo dělám košíčky, (do těsta dám perníkové koření), naplním a potřu čokoládou. Náplň je z fíků, povidel, mletých ořechů a piškotových drobečků, ředit lze rumeme nebo ovocným čajem pro děti.

  • Alisa
    Alisa |

    24. 11. 2006 20:41

    Výborné, už jsem upekla a ostatní snědli, budu opakovat, krásně se vyklápí a jsou hned křehoučké

  • Lucie Bernhartová
    Lucie Bernhartová |

    23. 11. 2006 13:13

    Tak jsem je zkusila, bohuzel jsem po ruce nemela orisky, tak jsem pouzila ovesne vlocky a jsou i tak vynikajici, drzi tvar, krasne se vyklapely a rozplivaji se na jazyku...doufam, ze vydrzi do Vanoc :-)

  • eva HUB
    eva HUB |

    20. 8. 2006 18:45

    aj my to vyskusame

  • Alice
    Alice |

    16. 2. 2006 19:03

    Tak jsem je udělala po Vánocích, přidala jsem kokos jak uvádí Vlastimila, byly vynikající, už jsou za 2 dny snězené, jsou hned křehké a ne jako ty co dělám, které se rozležují 3 týdny

  • Anonym
    Anonym |

    15. 2. 2006 23:12

    jedu pro ně do Tater, tam rostou na stromech

  • Vlastimila Vacková
    Vlastimila Vacková |

    4. 2. 2006 12:16

    Krásně se mi povedly, pěkně kořeněné, dala jsem tam místo oříšků směs kokosu a mandlí

  • Alena H.
    Alena H. |

    2. 2. 2006 07:39

    Recept je výborný, znovu musím opakovat, že recepty p. Vencové jsou vynikající - bezkonkurenční. Svědčí o tom TOP 10. Paní Vencová moc děkuji za vynikající recepty.

  • Anonym
    Anonym |

    31. 1. 2006 22:48

    1*********************

  • karlina
    karlina |

    17. 12. 2005 19:13

    Souhladím s Di také jsem změnila svůj tatrankový recept za tento a má velký úspěch

  • Di
    Di |

    17. 12. 2005 13:45

    Pracny (v mém případě oříšky) jsou upečené a částečně již uležené. Formičky jsem nevymazávala vůbec. Těsto je mastné dost. Recept jsem oznámkovala 1 a svůj původní recept zaměnila tímto. Určitě budou chutnat.

  • Alis
    Alis |

    16. 12. 2005 19:53

    zzlatička - s pracnami z tatranek jsem měla stejně špatné zkušenosti jako vy nez jsem zkusila tento recept. Krásně se vyklápí a koření jim dá výbornou chuť, asi to dělá to vejce nevím..

  • zzlaticka
    zzlaticka |

    16. 12. 2005 11:40

    Vánoční cukroví dělám první sezónu, tak se nedivte. Našla jsem podobný recept bez vajíčka, koření a kokosu, jinak množství ostatního stejné. Těsto jsem si udělala den dopředu. Včera jsem pekla. Jednak se špatně vyklápěly, i když jsem formičky měla vymazané, nedržely tvar a nakonec se to rozpadlo všechno na drobky. Ty jsou sice dobré, ale nedá se tomu říkat vánoční cukroví. Hrůza, co? Myslíte, že je to tím vajíčkem?

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    7. 12. 2005 17:15

    Včera jsem upekla, jsou opravdu velmi křehoučké.

  • Vlasta
    Vlasta |

    7. 12. 2005 14:19

    Di, já myslím, že Omega by se dala stoprocentně nahradit Ceres Softem, myslím, že je to naprosto obdobné

  • Di
    Di |

    7. 12. 2005 11:14

    Shodou okolností je v tom těstě právě Omega. Heru bych rozhodně tam, kde je uváděn ztužený tuk nedala. Dělám s ní moc ráda, ale je to jiný typ - nahrazuje máslo. Myslíte, že například Ceres soft by tak dobrý nebyl?

  • Alis
    Alis |

    7. 12. 2005 10:54

    Di, Omega je také ztužený stoprocentní tuk a to má tak být, proto jsou tak křehké, když se do nich dá např. Hera nebo jiný ne stoprocentní ztužený tuk, tak nejsou zdaleka tak dobré.

  • Di
    Di |

    7. 12. 2005 10:32

    Těsto už odpočívá v lednici. Vypadá dobře, tak jsem zvědavá. V mém původním receptu byl stoprocentní tuk, ale polohrubá mouka a zbytečně velké množství cukru (1/4 kg). Uvidíme.

  • Alis
    Alis |

    3. 12. 2005 15:41

    Dnes jsem dělala, krásně se dělá a jsou křehoučké, doporučuji

  • Fleur
    Fleur |

    3. 12. 2005 11:24

    Di, tyhle jsou křehoučké už po upečení, protože je tam stoprocentní tuk. Se sojovým sukem jsem také dělávala, ale moc mi tam nechutnal, protože bylo těsto pak takové navoněné. Včera jsem dělala tyhle pracny a budu dělat znovu, protože jsou téměř snědené, jak jsou křehoučké. Také nám moc chutná ta kořeněná chuť. Dala jsem do nich směs kokosu a vlašských ořechů. Krásně se vyklápějí.

  • Di
    Di |

    3. 12. 2005 08:29

    Pracny z tatranek mám moc ráda. Podle staršího receptu, který vlastním, se do nich strouhal ještě kokosový suk. Teď začínám přemýšlet, jestli nebudu inovovat, tenhle recept mě zaujal. Ty moje pracny se však musely dělat dost dopředu. Změkly až za měsíc!

  • Alis
    Alis |

    2. 12. 2005 20:29

    Lákavé, vyzkouším

Poslední navštívené:

Abecední seznam: