Pracny z roku 1900

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 19
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 30 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 160
      g máslo
    • 340
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce mléko
    • 160
      g moučkový cukr
    • skořice trochu
    • 2
      ks hřebíček tlučené
    • tuk
    • 70
      g lískové oříšky strouhané nebo neloupané mandle
    • muškátový oříšek trochu strouhaného
    • citronová kůra
    • cukr na obalení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru. Uložíme do krabice a necháme asi 14 dní odležet.

RADA: Jak na cukroví bez másla a mouky?

Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • TONDA A MARKETA
    TONDA A MARKETA |

    6. 11. 2012 12:04

    Dnes pečem ..pozdeji napisu?

  • sarka.klimesova
    sarka.klimesova |

    16. 12. 2011 11:28

    úžasný recept, doporučuji všem, pouze 10 g hladké mouky jsem nahradila kakaem, formičky vymazávám rovněž sádlem, přijde mi, že to dá pracnám víc křehkosti.Je to takové voňavé nostalgické cukroví :-)

  • Tereza
    Tereza |

    20. 7. 2011 18:38

    řekla bych, že tím ztuženým tukem myslela sádlo.Vždyť tam nepsala rostlinný tuk ;-) my to teda tak doma děláme a pak to krásně voní :-)

  • Vilemina Vilhelmová
    Vilemina Vilhelmová |

    27. 6. 2009 01:03

    Velice podobný recept má Sandtnerka, zdá se tedy autentický. Vím, že kdekoho zase rozčílím, ale ztužený a rostlinný tuk v roce 1900?

  • Di -
    Di - |

    9. 12. 2008 17:13

    Já mám téměř totožný recept po mamince. Mlatých oříšků dávám trochu více (vlašských), místo mléka rum (je tam krásně cítit), místo 1 vajíčka 2 žloutky, nedávám muškátový oříšek. Pracny jsou opravdu skvělé, krásně voní. Letos jsem je pekla poprvé sama. Myslím, že těsto má podobnou konzistenci jako vanilkové rohlíčky, proto by snad neměl být problém upéci ho bez formiček.

  • Barbora B.
    Barbora B. |

    9. 12. 2008 16:51

    Dalo by sa to upiect aj bez formiciek, len na plechu?

  • Iva- Ma
    Iva- Ma |

    4. 12. 2008 19:46

    Tohle je opravdu nejlepší recept,dědí se u nás na pokolení.Ani jsem netušila,že je z r.1900 :-)Možná ty neloupané mandle a koření dělá svoje.Už mám taky teď napečené a jsou vynikající.

  • Eva Bukáčková
    Eva Bukáčková |

    4. 12. 2008 13:52

    Tohle jsou absolutně nejlepší pracny, co jsem kdy jedla. Dělala jsem je už vloni a letos znovu. Musím je ale dělat hned ze dvou dávek, protože jednu do Vánoc vždy sníme :) díky za výborný recept

  • Alina
    Alina |

    27. 12. 2005 11:19

    Romano klidně můžete přidat 1 vrchovatou lžící kakaa, tyto pracny jsou moc dobré, ale musejí tak 10 dnů odležet. Na Váš dotaz o tuku nemůžu odúpovědět, neznám tuky v USA

  • Romana Holt
    Romana Holt |

    27. 12. 2005 03:07

    Muzu tam pridat kakao, abych mela kakaove pracny? A jestli ano, nevite kolik presne? Ziju v USA, nevite nekdo jestli ztuzeny pokrmovy tuk odpovida americkemu Criscu? Rada bych totiz taky udelala domaci cokoladky.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    7. 12. 2005 14:33

    Dala jsem min hrebicku, presto to voni po celym byte:-)) Davam 1!

Další doporučené recepty: