Recept na guláš – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Cibulová omáčka s kousky masa, to celé ochucené paprikou. Původně se jednalo o maďarský hovězí pokrm, který spíše připomínal polévku. To, co se dnes u nás konzumuje s knedlíkem, jako guláš více připomíná to, čemu se taktéž v Maďarsku, odkud jídlo pochází, říká perkelt.

Guláš ve své původní podobě stále má na talířích své místo, ale receptů a variant tohoto pokrmu jsou již bez nadsázky stovky a dokonce vychází celé kuchařské knihy věnující se jen receptům na téma guláš.

Tento oblíbený pokrm je dnes již možno nalézt z různých druhů masa, a existují i varianty úplně bezmasé. Jednoduchou variantou jsou buřtguláše, kde maso nahrazují nakrájené uzeniny, nebo guláš bramborový, ve kterém nesmí chybět dostatečné množství brambor. Atypický je guláš segedínský, ve kterém je navíc kysané zelí.