Maďarský guláš po našem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g hovězí kližka
    • cibule opticky stejné množství jako pokrájeného masa v misce nebo na talíři
    • 2
      lžíce sádlo nebo jedna plnější
    • 1
      lžíce mletá sladká paprika necelá
    • 1
      lžička pálivá paprika necelá
    • sůl
    • pepř mletý
    • 50
      g zelená paprika
    • 150
      g červená paprika
    • 2
      ks rajčata masitá
    • hovězí vývar dle potřeby
    • červená chilli paprička dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hovězí kližku pokrájíme na kostky 4x4 -5x5 cm a dáme do misky nebo na talíř. Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme do stejné misky nebo talíře. Na pohled (ne na váhu!) by měly hromádky masa a cibule odpovídat stejnému množství.
2
Na rozpuštěném sádle si osmažíme cibuli dozlatova až lehce do hněda - nespálit! K cibuli přidáme pokrájené opepřené maso, které necháme ze všech stran osmažit za občasného promíchání a až poté ho osolíme, aby nepustilo šťávu dřív než je nutné. Po osmažení masa přidáme na kraj hrnce, ze kterého jsme odsunuli osmaženou cibuli s masem sladkou i pálivou mletou papriku, kterou necháme krátce (aby nezhořkla) zpěnit, přisypeme očištěnou pokrájenou zelenou i červenou papriku (nebo stejné množství slovenské či maďarské), přepůlená rajčata a ještě chvíli smažíme za stálého míchání, tím nám paprika a rajčata uvolní ještě lepší chuť, než kdybychom ji hned za syrova zalili vývarem.
3
Maso se zeleninou podlijeme cca dvě stě mililitry vývaru a za občasného promíchání dusíme zvolna pod poklicí do změknutí masa, kdy podle potřeby přiléváme vývar, ale dáme pozor, abychom ke konci nepodlili maso příliš, protože guláš nebudeme ničím (moukou, chlebem ani jíškou) zahušťovat a vystačíme si pouze a jenom se sosem z kližky, rozdušené cibule, papriky a rajčat (z těch nakonec dušení vyndáme z guláše slupky).
4
Maďarský guláš není o omáčce, ale spíše o mase (,které nesmíme rozvařit na nitě) a výtečném sosu, který nám poskytne právě hovězí kližka. Pokud chceme guláš více ostrý, můžeme přidat trošku chilli papričky.
5
Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží - jak kdo rád...

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: