Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B. Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 % bílé maso a ze 30 % maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky. Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Krůta je oblíbená zejména v zahraničí. V USA se jedná o sváteční pokrm. Pečený krocan je symbolem Dne díkuvzdání. Připravuje se ale také na Vánoce, což je britský zvyk. Peče se v celku s nádivkou.
Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině
Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni.... více o Grilovací marináda I.
Bůček jemně umeleme, přidáme celá vejce, sůl, mléko a šlehačku. Vše dobře promícháme, aby se hmota spojila. Do této směsi lehce vmícháme na kostičky... více o Krůtí roláda
Krůtí stehno dáme vařit (já do papiňáku) s jednou střední cibulí, čtyřmi stroužky česneku, asi osmi zrnky nového koření a deseti pepři. Na nakrájené... více o Krůtí stehno trochu na divoko
Cibuli pokrájenou na drobno zpěníme na tuku a chvíli smažíme. Potom shrneme stranou a opečeme nakrájené kousky krůtího masa. Přidáme papriku, pepř,... více o Guláš z krůtího masa
Vše pečlivě rozmícháme, aby se olej se vše ostatní dobře promíchalo. Do této směsi naložíme naklepané a trochu osolené kuřecí maso nebo vepřovou... více o Vynikající marináda - nejen na gril
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
Krůtí prsa očistíme a mírně naklepeme. Z uvedených surovin připravíme marinádu, vložíme do ní prsa a necháme alespoň 1 hodinu uležet. Připravíme si 4... více o Krůtí prsa v alobalu
Na oleji osmažíme cibulku pěkně do hněda - chvíli to trvá, ale guláš bude mít pěknou barvu. Přidáme papriku a necháme ji krátince rozpustit v tuku.... více o Krůtí guláš 3x jinak
Krůtí stehna omyjeme, nasolíme, pokmínujeme a vložíme do pekáče na máslo. Podlijeme asi 1 dcl vody a dáme péci. Podléváme. Asi po hodině vložíme... více o Krůtí stehna s omáčkou
Stehna očistíme, stáhneme kůži, maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme. Cibuli pokrájíme a na trošce oleje necháme... více o Krůtí gulášek
Smíchejte na pánvi nejprve kuřecí (hovězí) vývar se sójovou omáčkou a medem. Promíchejte a uveďte do varu. Přimíchejte kečup (ošklivě se zdrcne, ale... více o Marináda na steaky
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
1) Připrav si mísu. Do mísy nalij 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce solamylu. Pořádně promícháme. Rozdrtíme 1... více o Marinované krůtí medailonky na medu
Maso jemně naklepeme, na stranách nařízneme, osolíme a opepříme, potřeme olejem, zaprášíme kari kořením a necháme alespoň hodinu proležet. Pak plátky... více o Kari plátky s cuketou a rajčaty
Maso rozklepejte, osolte a opepřete. Vývar uveďte do varu, promíchejte s rajčatovým pyré a směsí zalijte kuskus v misce. Nechte asi 10 minut nasáknout... více o Plněná krůtí prsa s kuskusem
Maso opláchněte, osušte, nakrájejte na malé kousky, osolte a opepřete. Na rozehřátém oleji v kastrolu krátce, asi 5 minut, orestujte nakrájenou... více o Krůtí guláš s těstovinami
Maso pokrájíme na kostky (nudličky), opepříme, posypeme jemně pokrájeným zázvorem, zakapeme sojovou omáčkou (4 lžíce) a olejem (2 lžíce), poprášíme... více o Masová směs se zázvorem - nakládaná
Začněte s mrkví - její příprava trvá nejdéle. (http://www.recepty.cz/recept/pikantni-korenena-mrkev-157207?_fid=9db3) Na pánev nalijte olivový olej.... více o Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví
Maso (vepřové) pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Kuřecí řízky můžeme zmenšit na... více o Jogurtové kořeněné řízky z trouby
Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče... více o Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách
Ramínko nasolíme, napepříme, v kastrolu orestujeme, vytáhneme a dáme stranou. Na zbylém oleji orestujeme dohněda na kostky (1,5x1,5 cm) nakrájenou... více o Krůtí ramínko na červeném víně se šťouchanými brambory s jarní cibulkou
Z piva a ostatních ingrediencí umícháme marinádu, ve které necháme v chladnu, alespoň přes noc (nejlépe 24 hodin) odpočívat - marinovat připravené... více o Pivní marinované špízy
Nudle zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut odstát. Mezitím omyjte a osušte špenát a lusky. Brokolici rozeberte na růžičky a nakrájejte na kousky.... více o Smažené nudle s krůtím masem
V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekanou cibuli s česnekem a pokrájenými chilli papričkami zbavenými semen. Asi... více o Krůtí chilli con carne
V hrnci na trošce oleje necháme zatáhnout z každé strany omyté a očištěné krůtí maso. Po zatažení jej vyjmeme a přendáme na talíř. V hrnci orestujeme... více o Krůtí na smetaně
Mleté krůtí maso smíchejte v míse se strouhankou, nasekanými jarními cibulkami, citrónovou čťávou, nasekanou bazalkou, sójovou omáčkou, nasekaným... více o Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Maso naklepejte pěstí přes mikrotenový sáček, v nejsilnějších částech trochu seřízněte a z obou stran osolte. V rendlíku rozehřejte 20 g másla,... více o Krůtí roláda plněná hříbky
Širší plátky vepřového masa opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Použít můžeme dle chuti i kuřecí nebo krůtí maso. Tímto způsobem v nich uděláme... více o Kapsy plněné (nejen) sušenými rajčaty
Maso dle vlastního výběru (vepřové, kuřecí, králičí...) pokrájíme na nudličky, které osolíme a okořeníme Adžikou nebo jiným, námi oblíbeným kořením či... více o Kořeněné masové nudličky s řapíkatým celerem
Dvě hodiny předem namočte švestky do koňaku zředěného vodou Nabobtnají a změknou. Maso rozřízněte na tenký plát a lehce ho naklepejte. Osolte ho z... více o Krůtí roláda pečená se švestkami
Máslo rozpusťte v menším kastrůlku, vmíchejte citrónovou šťávu, přidejte bazalku, tymián, pepř a osolte. Maso se do marinády snažte naložit vždy den... více o Italská marináda
Slijte dohromady ocet a olej. Najemno nakrájejte petrželovou nať, kapary, cibulku, bazalku, kerblík, estragon a pažitku. Vše přimíchejte do oleje s... více o Bylinkovo-octová marináda
Maso na guláš dle vlastní chuti (vepřové, hovězí, krůtí) pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme, opepříme a promícháme s hořčicí. Na sádle s... více o Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Krůtí medajlonky nasolíme, obalíme v trojobalu, tj. v hladké mouce, vejci, strouhance a osmažíme dozlatova. Nakrájíme si zeleninu na salátek,... více o Mačkané batáty s krůtími řízky a lehkým salátkem
Játra očistěte, zbavte blanek a pokrájejte na větší kousky. Z pomerančů ostrým nožem okrájejte slupku a dužninu nakrájejte na kolečka. Granátové... více o Salát s játry, pak choi a ovocem
Maso vybereme dle vlastní chuti (vepřové, drůbeží...), pokrájíme na plátky, nejlépe o velikosti dlaně, naklepeme a po stranách nakrájíme, aby se při... více o Řízečky v chlebové strouhance
Zapněte pomalý hrnec a nechte ho nahřát, je-li to nutné. Poté rozehřejte na nepřilnavé pánvi trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli, mrkve, celer a... více o Masové kuličky v rajčatové omáčce z pomalého hrnce
Troubu rozehřejte na 180 °C. Prsa položte na pracovní plochu a uprostřed je prokrojte ke krajům, ale nedokrojte. Rozložte jako knihu na větší plát a... více o Krůtí roláda s citronovou majonézou a pečeným salátem
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje dozlatova. Maso z pánve... více o Masové nudličky se smetanovou kari cuketou
Maso a jarní cibulky pokrájejte na větší kousky a dejte do food processoru. Přidejte vejce, polovinu svazku koriandru (nahrubo nasekané listy i stonky... více o Krůtí karbanátky s koriandrem
Z krůtích prsou nakrájejte 4 plátky asi 0,5 cm silné, ty pak podélně rozkrojte, ale nedokrojte, na polovinu. Když je rozložíte, získáte pruhy masa... více o Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem
Nudle dejte do velké mísy a zalijte je studenou vodou. Na kořenicí pastu nasekejte nahrubo česnek, zázvor, kurkumu, šalotky, chilli, citronovou trávu... více o Laksa s krůtou a brokolicí
Krůtí maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmažíme na trošce oleje ze všech stran. Přisypeme pokrájený pórek a dále smažíme dosklovata.... více o Krůtí maso v pikantní pórkové omáčce
Maso nakrájejte na plátky 15–20 cm dlouhé a 1 cm silné, lehce je naklepejte, osolte a opepřete. Potřete je po celé ploše pestem, přidejte sušená... více o Krůtí závitky se sušenými rajčaty a fetou
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Ke konci přidáme i drobně pokrájenou šunku.... více o Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou
Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Kuře pokrájíme na porce, osolíme a obalíme v těstíčku, připraveném z vajec, mouky, mléka, hrášku, šunky a soli-dle chuti. Hned po obalení smažíme v... více o Kuře smažené v pařížském těstíčku
Troubu předehřejte na 190 °C. Kůži na prsíčkách dobře propíchejte vidličkou, přelijte vroucí vodou a pak nechte dobře oschnout. V těžké, silnostěnné... více o Pečená kachní prsa s jablky, javorovým sirupem a jablečnou zálivkou
1) Zapneme friťák. Mřížku necháme ponořenou dole. 2) Vejce rozšleháme s moukou a kořením podle chuti na kašičku hustší než jogurt. 3) Maso nakrájíme... více o Maso jako z KFC
Kuřecí prsa naklepeme natenko a poté z jedné strany ještě několikrát (proti vláknům) nařízneme, skoro jako bychom chtěli nakrájet nudličky, akorát, že... více o 1001 noc
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského... více o Kuře po kreolsku
Maso (kuřecí, krůtí, vepřové) si pokrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme a na trošce rozpáleného oleje osmažíme dozlatova. Pak maso smícháme v míse... více o Batáty s masem a zeleninou - zapečené
Kuřecí řízky osolíme, opepříme a obalíme ze všech stran ve hladké mouce. Tyto řízky zatáhneme na rozpálené pánvi v oleji, až nám udělají zlatavou... více o Kuře na bazalce
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Nakrájené, osolené, opepřené maso napichujeme na špíz střídavě s kapií, cibulí a slaninou s bobkovým listem. Na rozpáleném oleji zvolna opékáme tak,... více o Kunětický rožeň
Celé kuře (můžeme i naporcovat) nebo kuřecí stehna, paličky... nasolíme a dáme do pekáče na drobně pokrájenou cibuli a pokrájené česnekové výhonky.... více o Kuře s česnekovými výhonky
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu
Maso pokrájíme na kousky, posypeme kořením dle chuti a osolíme. Pak na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova a necháme vychladnout. Fenykl očistíme a... více o Fenyklový salát s mandarinkou a kuřecím masem
Připravíme si formu na biskupský chlebíček. Vyložíme ho pečícím papírem, až nahoru. Nahoře ohneme přes okraj. Na dno a po stranách pokládáme vedle... více o Nejjednodušší kuřecí super roláda
Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe... více o Kuře „strejdy z Hlinska“
Rozmícháme přísady na těsto a upečeme z něj na pánvi 4 placky. Necháme vychladnout. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Špenátovo-masové rolky
Kuřecí stehna omyjeme, ze strany lehce nařízneme. Prsty oddělíme kůžičku od masa na vrchu stehna, aby nám vznikla "kapsa", kterou naplníme nivou... více o Kuřecí stehna plněná nivou
Cibulku na proužky osmahneme, přidáme cukr a necháme zrůžovět, osolíme, opepříme, přidáme maso a osmahneme zprudka do běla. Přidáme cuketu na proužky... více o Kuřecí směs s cuketou
Kuřecí prsíčka nakrájíme na maličké kostičky a prudce osmahneme na pánvi s nakrájenou cibulí, potom přidáme buráky, směs, osolíme, opepříme a chvíli... více o Chinese Noodles
Kuřecí maso si pokrájíme na delší proužky, které napíchneme jako harmoniku na předem namočené špejle. Gyros koření si prošleháme se solí, citronovou... více o Kuřecí gyros harmonika - grilovaná
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme lžící oleje. Směs promícháme s provensálským kořením, grilované kuře, a lžíci kari. Necháme přes noc... více o Kuře s rýží na kari
Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50... více o Křenová omáčka s řepou a masem
Omytou a osušenou kačenu potřeme 12 hodin před pečením pastou z 3 stroužků česneku, solí, papriky a pepře. Brambory na jemno nastrouháme, dáme do... více o Kachna plněná brambory
Nejprve uděláme 6 palačinek naslano (receptů je tu dost), já dělala cca z 0,5 l mléka a polohrubé mouky. Mezitím, než vychladnou, si připravíme směs... více o Zapečené palačinky s masem a zeleninou
Kuře rozdělíme na 10 dílů a osolíme. Na pánvi rozpáleného oleje kousky kuřete osmahneme. Nakrájíme cibuli na drobno a vyjmeme kuře z pánve, vložíme... více o Perské kuře II.
Kuře naporcujeme, osolíme a posypeme skořicí. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Do máslem vymazaného pekáčku vložíme... více o Kuře na česneku se skořicí
Množství surovin záleží na počtu strávníků, pro každého děláme porci samostatně zabalenou. Kuřecí prso omyjeme a osušíme. Pak do masa uděláme několik... více o Prsíčka po toskánsku (v alobalu)