Maso, které se loví ve volné přírodě, označujeme souhrnným názvem zvěřina. Nerozhoduje přitom typ zvěře, ale pouze jestli je nebo není z domácího chovu.
Díky pohybu ve volné přírodě má zvěřina odlišnou strukturu masa a odlovu zvěře také dochází k průniku krve do tkání, což je pro zvěřinu charakteristické. Způsobuje to tmavost masa.
Mezi zvěřinu patří maso jelení srnčí kančí, dančí a mufloní. Dále zaječí nebo králičí a nakonec druhy divokých ptačích mas, nejčastěji bažanti, koroptve, křepelky či divoké kachny a husy.
Typické chuti zvěřiny jsou spojovány také s jiným typem koření, než ostatní druhy mas. Často se používá jalovec, dobromysl, rozmarýn, bobkový list či šalvěj.
Zajíce odblaníme, protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření,... více o Zajíc na smetaně
Maso opláchneme, nakrájíme na porce, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, zakápneme worchestrovou omáčkou a obalíme v mouce. Takto připravené plátky... více o Karpatská roštěná z jelena
Očištěné maso nakrájíme na menší kousky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle dozlatova, přidáme rajčatový protlak, zasmahneme a zalijeme vodou... více o Matliarský guláš
Vykostěnou kančí kýtu očistíme a osolíme. Kousky cibule a slaniny opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme.... více o Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Očištěnou kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme drceným jalovcem a necháme odležet. Na sádle osmahneme drobně nakrájenou... více o Kančí kýta s jalovcem
Z očištěného kančího hřbetu odsekneme křížovou kost, maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme divoké koření a... více o Kančí hřbet s brusinkami
Z kýty nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a přitiskneme na ně plátek anglické slaniny. Na másle zesklovatíme jednu nadrobno... více o Lesácký závitek
Očištěnou a odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno na menší řízky, lehce naklepeme a protkneme slaninou. Plátky osolíme, opepříme, zakapeme... více o Srnčí řízky
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na cibuli osmažené dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a znovu osmažíme. Přisypeme papriku,... více o Kančí guláš s brusinkami
Maso nasekáme na kousky, opláchneme ve vlažné vodě. Větší část cibule drobně nakrájíme, osmahneme dorůžova na sádle, přidáme papriky, zpěníme,... více o Dančí guláš
Maso nakrájíme na plátky, potřeme grilovacím olejem s česnekem a přikryté necháme 24 hodin v chladnu odležet. Potom plátky masa lehce osolíme,... více o Ferdinandův špíz
Hermelín nakrájíme na plátky, které obalíme v hrubě tlučeném pepři. Takto upravený sýr vložíme do očištěného bažanta. Bažanta opečeme ze všech stran... více o Bažant na pepři
Rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky pokrájené vepřové maso, očištěného, osoleného bažanta a opečeme po všech stranách. Pak bažanta přelijeme... více o Bažant dušený na víně
Na roztavené slanině osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a zeleninu. Pak přidáme nakrájený česnek a na kostky nakrájené maso. Osolené a opepřené... více o Guláš ze srnčího masa
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, na ni vložíme na proužky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Kančí guláš
Porce masa osolíme a opepříme a namáčíme v poměrně dost hustém palačinkovém těstíčku. Postupně vkládáme do rozpáleného oleje nebo ztuženého tuku a po... více o Zapečené maso v těstíčku s máslem
Maso nakrájíme na kousky, na oleji zpěníme nadrobno krájenou cibuli, zasypeme paprikou, promícháme, vložíme maso, marmeládu a opečeme. Osolíme,... více o Jelení guláš
V kastrolu (papiňáku) rozpustíme špek a opražíme plátky zeleniny. Vyndáme, opečeme maso, přidáme zeleninu, koření, plátky citrónu (nebo jenom kůru),... více o Srnčí (hovězí, králík) na červeném víně
Maso osolíme, opepříme dáme do pekáče, podlijeme 1/2 červeného vína, poklademe plátky celere, mrkve, petržele a slaniny. Upečeme. Pikantní omáčka:... více o Divočák na zelenině s pikantní rybízovou omáčkou
Vše nakrájíme na plátky a začneme skládat nejlépe do misky z varného skla. Začínáme okořeněným masem, potom přidáme tři kolečka cibule, jeden bobkový... více o Špíz bez špejle
Scedíme rajčata (štávu dáme stranou) a posekáme. Rozehřejeme olej a jemně osmažíme cibuli a česnek. Potom přidáme rajčata i se šťávou a zbytek přísad.... více o Klokaní s rajčatovo olivovou omáčkou
Cibuli zpěníme na másle do růžova, přidáme srnčí nakrájené na kostky, osolíme, přidáme houby a koření a dusíme. Podléváme červeným vínem. Šalvěj a... více o Srnčí kostky na víně
Z kančí kýty nakrájíme tenké plátky. Asi tak 3-4 na porci. Pořádně je naklepeme, posolíme, posypeme zvěřinovým kořením a potřeme olejem s trochou... více o Medailonky z divočáka s kuřecími játry
Bažanta naporcujeme a nejméně den předem naložíme do marinády a uložíme do chladu. Poté maso osolíme, mírně opepříme a opečeme na oleji. Přidáme celé... více o Středomořský bažant
Srnčí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme společně s cibulí na tuku. Přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, celý pepř, nové... více o Srnčí svíčková
Osolené maso dám do pekáčku, podleju vodou, přidám nakrájenou cibui a česnek. Přiklopim a dusím v troubě. Během pečení maso polévám vydušenou sťávou.... více o Jehněčí kýta na tymiánu s omáčkou z nivy
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Maso s česnekem a cibulí rozsekáme v mixéru. Přidáme na hrubo nastrouhanou nivu, vejce, pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet minimálně 2 hodiny... více o Srnčí karbanátky
Cibuli, česnek nakrájejte na kousky a opečte na oleji. Housky nakrájejte na kousky, krátce povařte v mléce. Kus kýty nakrájejte na tenké proužky.... více o Zvěřinová paštika
Kančí maso,nakrájejte na kostky a naložte do marinády z červeného vína, tymiánu, bobkového listu a utřeného česneku. Maso nechte marinovat alespoň 1... více o Divočák po myslivecku
Část slaniny nakrájejte na špalíčky. Bažanty prošpikujte slaninou. Osolte je opepřete. Zbylou slaninu pokrájejte na kostičky. V pekáčku rozehřejte... více o Bažant s ořechy
Maso naklepeme, osolíme a opepříme, orestujeme na oleji. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme slaninu, játra nakrájená na kousky a hrstku... více o Lesní mámení
Do většího pekáče si necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli a smažíme dozlatova. Maso (ideální na dva kusy okolo cca 650 g) vložíme na cibulku a... více o Kančí kýta na víně v šípkové omáčce
Srnčí a vepřové maso očistíme a najemno umeleme. Slaninu, okurky a rohlíky pokrájíme na malé kostičky. Rohlíky navlhčíme mlékem a přidáme spolu se... více o Zvěřinový nářez
Srnčí kýtu odblaníme, nakrájíme na tenké plátky, naklepeme. Česnek, paštiku, bylinky promícháme a trošku osolíme. Touto směsí potřeme řízky z obou... více o Srnčí řízky s paštikou
Špenát spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat. Plát masa naklepeme přes folii a osolíme, rozložíme na něj slaninu a špenát, do středu dáme... více o Dančí roláda s vejci
Stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, zalijeme vínem, přidáme jalovec a necháme uležet přes noc v chladu. Pak stehna rozložíme na máslo do pekáčku,... více o Pečená zaječí stehna
Nakrájenou kýtu, sůl, koření, víno a citronovou šťávu promícháme a necháme přes noc marinovat. Pak maso vyjmeme a na oleji prudce orestujeme,... více o Kančí guláš II
Jelení steak očistíme a lehce naklepeme (stačí rukou). Do mísy nalijeme 100 ml oleje, přidáme špetku soli, polovinu bylinek, bobkových listů a... více o Steaky s povidlovou omáčkou
Plát masa si potřeme z obou stran olejem, osolíme, opepříme. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Pak k ní vlijeme osolená,... více o Kančí roláda
Maso naložíme do směsi koření na 48 hodin a poté opečeme na pánvi podává se s hranolkami... více o Kančí kýta po myslivecku (specialita)
Maso vykostíme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu, cibuli a koření dozlatova.... více o Zajíc na víně
Na sádle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření v plátěném pytlíčku. Přidáme na malé nudličky nakrájené a... více o Divočák na pivě a zelí
Maso z kýty divočáka na dva dny naložíme do směsi uvedené zeleniny a koření. Pak maso očistíme a nakrájíme na medailonky (asi 2 cm silné), které... více o Medailonky z kančí kýty se šípkovou omáčkou
Hřbet vykostíme, maso osolíme, přelijeme rozpuštěným máslem a opepříme. Maso pak dáme odležet. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, divoké koření,... více o Zaječí hřbet a pepřovo-brusinkovou omáčkou
Bažanta očistíme a naporcujeme na 1/4. Osolíme, prošpikujeme nebo dáme celý špalík pod kůži, opečeme na slanině, přidáme koření a zalijeme vývarem.... více o Bažant s hamburským zelím
Oškubaného, vykuchaného a dobře očištěného bažanta opalte, opláchněte ve vlažné vodě, osušte a osolte a opepřete na povrchu i uvnitř. Do bažanta... více o Bažant na smotane
Očištěného vykuchaného bažanta opálíme nad plamenem, omyjeme, protkneme polovinou slaniny a osolíme. Na sádle a másle osmáhneme zbylou slaninu s... více o BAŽANT PO ČESKU
Oškubané bažanty vykucháme, opálíme, vypereme, prošpikujeme slaninou, osolíme, dáme do zeleninového základu, připraveného z kořenové zeleniny... více o BAŽANT S OLIVAMI
Troubu předehřejte na 200 °C. Celer a šalotky oloupejte, celer nakrájejte na kostičky a cibulky rozpulte. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na malé... více o Plněná perlička na kaštanech
Do většího pekáče si necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli a smažíme dozlatova. Maso (ideální na dva kusy okolo cca 650 g) vložíme na cibulku a... více o Kančí kýta na víně v šípkové omáčce
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
**Suroviny**: Dančí kýtu jsme vybrali pro její měkkost a šťavnatost. Maso pro náš recept pochází z Čech, spolupracujeme s dodavateli v severních a... více o Dančí s těstovinami
Kvíčaly důkladně očistěte, opláchněte, osušte a vytřete solí s drceným jalovcem. V kastrůlku nahřejte sádlo, přimíchejte cibulku a osmažte ji... více o Nadívané pečené kvíčaly
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme... více o Kančí guláš - staročeský
Zeleninu na vývar očistěte a nakrájejte na větší kousky. Opečte ji na oleji ve větším hrnci, přidejte kuřecí křídla a skelety, bobkový list, jalovec,... více o Jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, na ni vložíme na proužky nakrájenou slaninu a na kostky nakrájené kančí. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Kančí guláš
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka
V tlakáči si rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka... více o Guláš z divočáka (kančí guláš)
Brambory povařte 15 minut v osolené vodě. Troubu předehřejte na 180 °C, houby očistěte, maso zbavte šlach a blan a v nejširší části u hřbetní kosti... více o Srnčí hřbet na liškách
V širokém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Vyjměte a v kastrolu opečte na kostičky pokrájené šalotky, mrkev a... více o Ragú z divočáka na švestkách
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a... více o Dančí kýta na pivu
Srnčí maso důkladně prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a posypeme kořením "Divočina" od Vitany. Dáme do velkého pekáče, obložíme větším množstvím... více o Srnčí maso na smetaně
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také... více o (nejen) Hovězí ragú
**Postup:** - maso očistíme a nakrájíme na cca 200g kusy, osolíme, opepříme bílým pepřem - do červeného vína přidáme rozdrcený (namletý) jalovec a do... více o Kančí svíčková se šípkovou omáčkou
Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na... více o Kančí gulášek od Veru
Maso pokrájíme na nudličky či kostky a dáme do mísy k očištěné na silnější plátky či slabší hranolky pokrájené zelenině. Vše zakápneme troškou oleje a... více o Tandoori masová směs s kořenovou zeleninou
Ingredience na marinádu v hrnci svaříme a necháme vychladnout. Pak do marinády vložíme maso a v chladu necháme 4-5 dní marinovat. Denně maso otáčíme.... více o Mufloní kýta
Očištěné a odblaněné maso rozkrojte na osm asi 5cm kousků. Olej rozehřejte v pánvi a maso na něm ze všech stran opečte. Vyjměte z pánve a nechte... více o Zaječí hřbet v listovém těstě
Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že... více o (nejen) Vepřová uzenářská pečeně
Vykostěnou kančí kýtu očistíme a osolíme. Kousky cibule a slaniny opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme.... více o Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Srnčí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme společně s cibulí na tuku. Přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, celý pepř, nové... více o Srnčí svíčková
Maso s česnekem a cibulí rozsekáme v mixéru. Přidáme na hrubo nastrouhanou nivu, vejce, pepř a sůl. Promícháme a necháme odležet minimálně 2 hodiny... více o Srnčí karbanátky
Maso pokrájíme na kostky, cibuli a česnek nesekáme nahrubo, dáme do mísy, přidáme bobkové listy, nové koření, osolíme, zakapeme polovinou koňaku a... více o Srnčí paštika s pistáciemi
Bažantí prsíčka nejprve omyjeme a pak je osušíme. Do masa vetřeme česnek a veškeré koření a nechám cca 6 hodin marinovat. Troubu rozpálíme na 200 C. Z... více o Bažantí prsíčka v těstíčku
Očištěnou a odblaněnou srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno na menší řízky, lehce naklepeme a protkneme slaninou. Plátky osolíme, opepříme, zakapeme... více o Srnčí řízky
Cibuli zpěníme na másle do růžova, přidáme srnčí nakrájené na kostky, osolíme, přidáme houby a koření a dusíme. Podléváme červeným vínem. Šalvěj a... více o Srnčí kostky na víně
Bažanta naporcujeme a nejméně den předem naložíme do marinády a uložíme do chladu. Poté maso osolíme, mírně opepříme a opečeme na oleji. Přidáme celé... více o Středomořský bažant
Oškubané bažanty vykucháme, opálíme, čistě vypereme, prošpikujeme poloviční dávkou slaniny, osolíme, opepříme, nasekáme jednotlivé porce, které... více o BAŽANT PEČENÝ NA GRILU