Recept na zeleninový vývar – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Na rozdíl od hovězího nebo kuřecího vývaru, zeleninový nezabere téměř žádný čas a práci. Základem je kořenová zelenina, ovšem její složení se liší recept od receptu.

Nejčastější česká kombinace zeleniny do zeleninového vývaru nikdy nepostrádá cibuli, mrkev, petržel a celer. Ovšem za hranicemi, zejména v Asii, se setkáte v základu zeleninového vývaru i se zázvorem a česnekem. Mezi další suroviny, o které lze vývar tradičně obohatit patří rajčata, sušené houby nebo fenykl.

Při vaření zeleninového vývaru o době tahu rozhoduje velikost kusů přidané zeleniny. Čím menší kousky, tím kratší dobu stačí vařit. Stejně jako u masových vývarů, pokud suroviny nejprve opečete, posílíte tím chuť i barvu vývaru.