Králičí jíšková polévka - kaldoun

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg králík - ořezy, kosti, hlava, srdce, žaludek
    • 1
      ks mrkev
    • celer půlka menšího kusu
    • 1
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření
    • 5
      ks pepř celý
    • sůl
    • voda
  • Dále na jíšku
    • 125
      g máslo
    • 125
      g hladká mouka
    • muškátový květ dle chuti
  • Knedlíčky, noky
    • 150
      g játra králičí
    • 125
      g máslo změklé
    • 1
      ks vejce
    • 3
      stroužek drcený česnek 2 -
    • líbeček nebo majoránka dle chuti
    • sůl
    • pepř mletý
    • strouhanka dle potřeby
    • muškátový květ - nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ořezy, kosti, hlavu, srdce, žaludek... dáme vařit s kořenovou zeleninou a kořením do osolené vody zhruba na 1,5 - 2 hodiny. Pokud budeme chtít dávat zeleninu do polévky, dáme ji vařit až na posledních 20-30 minut, aby nebyla rozvařená. Pak vývar (potřebujeme cca 1,5-2 litry) scedíme, zahustíme jíškou a dochutíme dle vlastní chuti.

RADA: VIDEO, jak naporcovat celého králíka

2
Pokud chceme maso a zeleninu v polévce - kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru.
3
Jíšku si připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat jíšku

4
Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a změklé máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou (libečkem) vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat lžičkou nočky.
5
Ty pak povaříme v osolené vodě zhruba 5 minut (nejlepší je, jeden ochutnat na zkoušku) a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru.

RADA: 4 recepty na husté polévky na hlad i na zahřátí

6
Na talíři dozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a můžeme podávat.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
 
 

Další doporučené recepty: