Meruňkový koláč dle časopisu F.O.O.D.

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 180
      g hladká mouka
    • 140
      g vlašské ořechy (najemno nastrouhané)
    • 140
      g máslo
    • 70
      g moučkový cukr
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka skořice
    • 0,5
      ks citronová kůra (z půlky citronu)
    • 0,5
      ks pomerančová kůra (z půlky pomeranče)
  • Na náplň
    • 1
      kg meruňky (rozpůlené)
    • meruňkový kompot (na potření)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ořechy, mouku, studené máslo, pokrájené na kostičky, cukr, žloutky, skořici a citrusovou kůru zpracujte v hladké těsto. Pracujte rychle, nejlépe rukama zchlazenýma ve studené vodě, aby se těsto tzv. nespařilo. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do kuchyňské fólie a dejte asi na hodinu odpočinout do ledničky.
2
Pak jej rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše, přemístěte do tukem vymazané a lehce moukou vysypané koláčové formy a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby předehřáté na 180 °C. Vyndejte, potřete tence meruňkovou marmeládou a poklaďte půlkami meruněk řezem nahoru, vraťte do trouby a pečte ještě asi 30 minut, až těsto zpevní, okraje zezlátnou a meruňky změknou. Vyjměte a ještě zahorka potřete povrch koláče vodou zředěnou meruňkovou marmeládou.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.