Meruňkový koláč

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 17
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hera
    • 4
      ks vejce
    • 3
      lžíce citronová šťáva
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 900
      g meruňky
    • 150
      g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tuk dáme do mísy, přidáme cukr, vejce, citronovou šťávu a mouku. Rozšleháme ručním šlehačem, potom zvýšíme na nejvyšší rychlost a šleháme 3-4 minuty do hladka. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech, stěrkou rovnoměrně rozetřeme a poklademe půlkami meruněk.
2
Pečeme asi 25 minut při 180 °C. Ještě horký koláč posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a teprve pak krájíme na menší kousky. Pokud nemáme čerstvé meruňky, můžeme použít kompotované.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Simča S.
    Simča S. |

    22. 7. 2014 22:30

    Těsto je hodně hutné, muselo se skutečně roztírat, z této dávky vyšlo na velký plech cca 20 x 30 cm.

  • daniela
    daniela |

    3. 7. 2013 10:44

    je tam 150 g do těsta (a tento recept je zde uveden vícekrát), někdo peče z moučkového cukru. Mimochodem 150 g na posypání, to by byly přímo závěje....

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    7. 6. 2012 14:50

    Opraveno dle staré verze webu. Díky

  • Zz
    Zz |

    7. 6. 2012 14:14

    Tolik lidí jej dělalo, hodnotilo a nikdo kromě Kerstin si nevšiml, že tam chybí uvedené množství cukru??? ;-)

  • kamila
    kamila |

    31. 8. 2011 14:06

    jsem to ale trdlo ..vadi hodně že jsem tam dal hladkou mouku?

  • Kerstin
    Kerstin |

    28. 7. 2011 19:25

    Koláč se povedl, byl krásně vláčný a nadýchaný. Rovněž jsem přidala polovinu kypřícího prášku. Mám však dojem, že v receptu chybí uveden cukr. Je zde napsán pouze moučkový na posypání. Já jsem přidala do těsta 250g ;-)

  • eva Doubková
    eva Doubková |

    11. 5. 2010 22:15

    Je mi 60 let. Tedy vařím a peču již dlouhou řadu let. Dnes jsem vyzkoušela tento koláč.Má jedinou chybu. I když by zřejmě vydržel vláčný dlouho, přesto to nemohu vyzkoušet.Během jedné hodiny jsem umývala prázdný plech. A to je ta jediná "chyba". Děkuji autorce tohoto receptu.

  • Květa Štěpánková
    Květa Štěpánková |

    13. 8. 2009 13:23

    právě jsem ochutnala čerstvě upečený, s meruňkama a dala jsem hned 1. Pekla jsem z Hery a Lando, na menším pekáčku, dík za recept, je to opravdu moc dobré a příprava je snadná a rychlá

  • Alena Weissová
    Alena Weissová |

    20. 7. 2009 20:58

    Dnes jsem tento kolac upekla, a muj nazor - masla bych opravdu ubrala. Ale spis se kouknu po jinem receptu. Sto lidi sto chuti...

  • Hana
    Hana |

    29. 3. 2008 11:10

    Já tedy nevím, ale souhlasím s Janičkou, samý máslo, úplně jsem ho cítila na jazyku spolu s moukou, ale proti gustu...

  • Sonča
    Sonča |

    1. 9. 2007 15:09

    Je opravdu výborná!!!

  • Anna Palátová
    Anna Palátová |

    10. 7. 2007 15:01

    Tak ted jsem dopekla, chutná výborně, ale meruňky mi trošku zapadly do těsta :-( Nevypadá tak krásně, jako na obrázku, ale chutná výborně :-)

  • Martina Jiraskova
    Martina Jiraskova |

    12. 6. 2007 08:46

    Hezky den vsem. Vcera jsem upekla tento kolac a je vyborny! :-) Diky za recept! Poznamka: Misto merunek jsem na kolac dala jablka a po upeceni posypala skoricovym cukrem.

  • M.D.
    M.D. |

    12. 5. 2007 16:40

    Tento koláč chutnal celé naší rodině i hostům. Můžu ho jen doporučit. Je jednoduchý a moc chutný. Místo meruněk jsem dala zavařené broskve a jahody. Mňam. Ten prášek do pečiva je tam opravdu potřeba přidat.

  • marcela elšíková
    marcela elšíková |

    22. 11. 2006 12:38

    jsem začátečník v pečení buchet.Tento koláč jsem vyzkoušela a byl výborný.jedly jsme ho tři dny a pořád chutnal skvěle. vřele doporučuji a chválím.

  • Pavla
    Pavla |

    17. 9. 2006 15:46

    Tak ten koláč je vážně super.A ten kdo říká, že není, tak fakt neví, co je dobrý :-)

  • Janička :o)
    Janička :o) |

    3. 9. 2006 17:28

    Mě teda vůbec nechutnal. Dělala jsem ho přesně podle receptu a byl děsně mastný. Fuj tuk z něho kapal. Už nikdy.

  • Adéla Najmanová
    Adéla Najmanová |

    31. 8. 2006 19:36

    Koláč jsem upekla přesně podle receptu, ale přidala jsem navíc 1/2 kypřícího prášku. Neměl chybu! Určitě budu péct i s jiným ovocem. Přišlo mo, že čím byl starší, tím byl lepší, vláčnější...

  • Michelle
    Michelle |

    8. 8. 2006 19:07

    Koláč jsem dělala je opravdu máslový, těsto připomíná máslové sušenky.. Podle názoru naší rodiny byl moc dobrý.. ale samozřejmě záleží na každého chuti.. takže Vaření zdar!

  • Jana
    Jana |

    7. 8. 2006 08:58

    Máte úplnou pravdu,také ještě málo solím.

  • Zuzana
    Zuzana |

    5. 8. 2006 11:10

    Dnes jsem upekla tento koláč a musím říct, že je opravdu moc dobrý, vláčný a lehký jako peříčko. Z bílků jsem udělala sníh a přidala ho až na konec a taky jsem tam dala celý prášek do pečiva..myslím si, že jedině máslo dodá moučníkům tu pravou chuť a vůni. Je sice dražší než např. Hera, ale výsledek je o poznání lepší.

  • Jindra z Přerova
    Jindra z Přerova |

    3. 8. 2006 12:19

    SUPER koláč. Nutno připdat prášek do pečiva. Všem chutnal. Hodnotím 1*.

  • Markéta Fialová
    Markéta Fialová |

    2. 8. 2006 14:43

    Krásný den přeji, tak jsem ho konečně vyzkoušela taky :-) a naprosto super. Jen se po něm zaprášilo. Na půlku jsem dala jahody a i ty jsou v něm výborné.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    2. 8. 2006 11:37

    Je to vynikající koláč, lehký jako obláček a vydržel vláčný i 2-3 dny. Na komentáře dietářky Jany, která by nejraději pekla buchty bez tuku a bez cukru se nemá cenu ohlížet. Já jsem dala nejdřív "jen" kostku Hery (250 g), ale pak jsem ještě těch 50 g raději přidala, a výsledek byl fantastický. Určitě by se to dalo péct i s jiným ovocem. Pro všechny jistoty jsem taky přidala 1/2 prášku do pečiva.

  • jaja 13
    jaja 13 |

    29. 7. 2006 14:47

    VYNIKAJÍCÍ!! Upečený přesně podle receptu + prášek do pečiva. Plech vysypávám kokosem, který moučníku dodá ještě lepší chuť. Pekla jsem v elektrické troubě na 170 stupňů jen 18 minut a byl úplně akorát. Nemá chybu.

  • Calandra
    Calandra |

    28. 7. 2006 12:50

    Souhlasím, koláč je křehký právě díky tuku. Použila jsem celou Heru a zbytek máslo a navrch jsem posypala drobenkou (olej,hl. mouka, cukr). Po upečení jsem ho posypala ml.cukrem smíchaným s vanilkou. Všem velmi chutnal!

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    27. 7. 2006 10:42

    Možná jste Moniko použila jen moc velký plech, proto byl nižší. Mně naskočil krásně. Co se týče komentáře Jany, napřed vyzkoušejte, potom ubírejte másla. Ubrat půlku tuku, tak máte nepoužitelnou hmotu, tvrdou jak podrážka.

  • Jana
    Jana |

    26. 7. 2006 07:35

    To je snad máslový koláč,ne?Já bych půlku tuku ubrala a ten prášek do pečiva bych přidala taky.Moniko,tak těžké těsto vyskočit nemohlo,zvlášť když ho ani sníh z vajec nekypří.

  • Monika
    Monika |

    25. 7. 2006 21:16

    Dneska jsem delala a povedlo se, akorat mi "nevyskocil" a to jsem tam pridala i ten necely prasek do peciva. Ale nejspis to bude mou nezkusenosti s pecenim, jak me poucila tchyne. A taky jsem pridala nastrouhanou citronovou kuru, chutove supr, take davam za 1!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    25. 7. 2006 08:28

    Já dělám tyto koláče - kde je dost tuku - napůl z másla a napůl z Hery. Ale stejně je máslo nejlepší a v některých receptech - viz bábovky pí. Jany Tiché - naprosto nenahraditelné ....

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    24. 7. 2006 16:03

    Je výborný a rychlý. Velmi chutný i druhý den, navíc vypadá krásně nakrájený. Přidala jsem necelý prášek do pečiva, měla jsem strach, že nevyskočí. Posypala jsem cukrem jen lehoučce, byl by moc sladký.Dávám 1*.

  • Ada
    Ada |

    19. 7. 2006 13:59

    Super kolač.Momentalne pečiem druhy plech lebo celej rodine chutil.Je lacny rychly a presne taky recept som hladala.dakujem

  • Lenka
    Lenka |

    17. 8. 2005 17:39

    Já používám místo másla heru a koláč nám moc chutná.

  • Monique
    Monique |

    16. 8. 2005 17:19

    No,nevím jak u vás,ale na můj vkus je tam až moc másla a je to tam cítit.ale zkusím to udělat ještě jednou a uvidím jestli se mi to tentokrát povede.