Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček sušené droždí
    • 75
      g cukr krupice
    • 75
      g máslo změklé
    • 250
      ml mléko vlažné
    • 1
      špetka sůl
  • Navrch
    • 600
      g meruňky
    • 1
      balíček vanilkový pudink
    • 100
      g moučkový cukr
    • 500
      ml mléko
    • 500
      g zakysaná smetana
    • 2
      ks vejce
    • 2
      balíček vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky omyjte a rozpulte. Podle návodu na obalu uvařte pudink s mlékem a cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu, polovinu cukru, žloutky a vanilkový cukr. K bílkům přidejte zbylý cukr, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do smetanové směsi. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na plát a položte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, tak aby vznikl okraj. Na těsto rozetřete pudink a poklaďte půlkami meruněk. Navrch rozetřete smetanový krém. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Komentáře k receptu

  • Iva
    Iva |

    25. 5. 2014 12:08

    super :-) jen jsem ještě na vrch rozvařila meruňky a cukrem a poté rozmixovala, bylo to žrádlo

  • Sabinka
    Sabinka |

    22. 5. 2011 17:03

    Vynikající - 1* <3

  • Sabinka
    Sabinka |

    22. 5. 2011 17:02

    Já dávám vždycky jen kompotované :-)

  • Berinka
    Berinka |

    11. 5. 2011 22:09

    Prosím poraďte, můžou být meruňky kompotované? Nebo by to bylo moc rozmočené...? :-\

  • Z-Zuzi
    Z-Zuzi |

    17. 3. 2011 19:22

    TAK SE PRÁVĚ PEČE V TROUBĚ..VYPADÁ PĚKNĚ A JSEM MOOOC ZVĚDAVÁ,JAK BUDE CHUTNAT. :-)

  • evka.ze
    evka.ze |

    13. 3. 2011 12:33

    Paní Radko a jak dlouho jste ho pekla?

  • Lenka walová
    Lenka walová |

    16. 10. 2009 20:35

    Já jsem zkusila meruňky nahradit přebytečnými mraženými jahodami. Povedlo se. Chodíme a ukrajujeme. Ten koláč mi chutná jako buchtičky s krémem. Mňam. Určitě upeču na nějakou slavnostní příležitost, ať si "zachrochtají" i jiní.

  • Marie Šindelová
    Marie Šindelová |

    12. 10. 2009 18:43

    Nechala jsem se zlákat a stálo to za to!Určitě jsem tento koláč nedělala naposledy a zakládám do oblíbených.Mám ho na balkoně,ukrajovat chodíme každou chvilku!1*

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    3. 10. 2009 22:02

    já jsem to pekla tak nějak od oka,až ztuhla náplň - ne úplně dotvrda,ale aby netekla- bylo to asi 40 minut,ale opravdu už nevím...pudink jsem nechala trochu prochladnout a vlažný jsem ho na to nalila, sladila jsem ho jako obvykle během vaření. Jen opravdu doporučuju nechat buchtu zchladnout než ji nakrojíte,jinak z toho budete mít rozteklou hromádku...

  • zdenka supolova
    zdenka supolova |

    3. 10. 2009 18:39

    Prosím,jak dlouho se to peče a ten pudink se dává teplý?Nerada bych to "zvrtala".

  • zdenka supolova
    zdenka supolova |

    3. 10. 2009 18:04

    Do pudinku dáváte taky cukr?Těch 10deka moučkového je až do toho smetanového krému,že?Hned zítra jdu do toho.

  • Monika T
    Monika T |

    2. 10. 2009 16:07

    výborný, určite budem častokrát opakovať, za 1 :)

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    22. 8. 2009 18:00

    vynikající koláč. Pekla jsem z poloviční dávky v dortové formě. Nejdřív jsem byla rozpačitá,protože jsem ho nenažraně nakrojila ještě vlažný,vrstvy po sobě klouzaly a pudink tekl,takže jsem měla na talířku hromádku čehosi ne moc hezkého. Po úplném zchladnutí krásně drží pohromadě a v pohodě se dá krájet,navíc se i rozležel a chutná ještě líp,než zatepla:-)

  • Vendula Strakošová
    Vendula Strakošová |

    11. 8. 2009 10:40

    Udělala jsem a všem chutnal a není to ani už koláč, ale spíš zákusek. Kombinace sladkého krému a nakyslých meruněk je výborná a myslím, že by tam mohlo být jakékoliv ovoce podobného typu.

  • Gabriela Hekšová
    Gabriela Hekšová |

    18. 7. 2009 16:38

    kolac jsme prave dopekli s pritelem a moc nam chutna..jen jsme misto suseneho drozdi dali normalni, ale kolac je opravdu moc dobry...

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    6. 9. 2008 13:23

    Ty brďo!!! Už to někdo pekl? Je to na vidličku, nebo zdání opět klame?

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    6. 9. 2008 12:44

    no,tak to je tedy něco!!

  • Sabina Konečná
    Sabina Konečná |

    6. 9. 2008 12:20

    moje nová závislost...:o)