• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Příležitosti
    • Recepty.cz
    • Valašská kyselica
    Napište svůj komentář k receptu

    Valašská kyselica

    autor: Ladia
    0.0
    moje hodnoceni
    4.1
    hodnotilo: 23
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Valašská kyselica
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 400
        g brambory
      • 4
        lžíce sušené houby
      • 400
        g kysané zelí
      • 150
        g sladká smetana
      • 1
        ks vejce
      • 4
        ks bobkový list
      • kmín
      • sůl

    Postup přípravy receptu

    1
    Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké, vsypeme jemně krájené zelí. Vaříme doměkka, vlijeme rozšlehaná vejce a po sražení polévku zahustíme a zároveň zjemníme smetanou.
    2
    Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem "Valašská kyselica" a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Valašská kyselica II

    Valašská kyselica II

    Bystřická kyselica

    Bystřická kyselica

    Kyselica s debrecínkou

    Kyselica s debrecínkou

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • Helena
      Helena | 14. 9. 2014 14:08

      No byla jsem 14 dní tomu na Lysé hoře a vařily tam mimo jiné valašské speciality ,,pravú valašskú kyselicu a byla jsem překvapená,že tam nebyly houby a bylo tam čerstvé zelí ne kyselé...tak vidíte sto lidí sto chutí...Víte naše babi říkala dáš deseti lidem stejný recept a stejně to bude od každého chutnat jinak... :-)

    • valach
      valach | 21. 3. 2014 20:11

      pěkně to kurvíš

    • momik
      momik | 6. 2. 2014 18:40

      Tady je tolik odborníků :) jestli to nebude tím že každá tetina na Valašsku to vaří jinak :)

    • Oldiesek
      Oldiesek | 3. 1. 2014 11:42

      Tenhle recept vazne skveli.. Ja pridal jeste varene fazole a byl to luxus :n-b)

    • meduza0011 | 11. 5. 2013 12:28

      Mně je vcelku jedno, jestli tahle polévka odpovídá klasickému receptu na VK. Nám moc chutnala. Díky za recept. Výborná

    • Vy jste tááák chytřííííí
      Vy jste tááák chytřííííí | 7. 4. 2013 11:50

      Pro ty chytrolíny, kteří si to ani neumí dočíst do konce. "Recept na tuto polévku jsem dostala pod názvem „Valašská kyselica“ a několik let nikomu tento název nevadil... Nicméně polévka je i tak výborná. :-)"

    • ladik
      ladik | 30. 3. 2013 04:01

      spousta věci tam neni.

    • Mirek
      Mirek | 6. 2. 2013 22:32

      Cože to je? Kde na to přišli? Složení i postup jsou špatně na valašskou kyselici. Zaprvé: Nikdy nevařte brambory dohromady s kyselým zelím, i když jdou do poloměkka. Brambory se vaříi zvlášť a zelí také zvlášť. Do zelí se dá kmín, bobkový list a nové koření. Když je obojí uvařeno, uděláme si v jiném hrnci základ. Houby (čerstvé, sušené a předem namočené, předsmažené a mražené, prostě jakékoli máme k dispozici) smažíme na trošce oleje /nebo sádle/ až zmizí případná voda. Pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásu (pokud možno valašskou a hlavně ne paprikovou) nebo kousky uzeného ( do polévky se původně dávaly drobky a kousky uzeného, které zbyly, aby se využily). Do sváteční kyselice přijde obojí. Pak to trochu osmahneme, na to dáme uvařené zelí a vařené brambory, nejlepší je dát je tam i s vodou ve které se vařily. Tekutiny dáme do kyselice tak akorát, aby byla dost hustá, ale ne úplně tuhá. To vše necháme přejít varem, chvilku provaříme a nakonec přidáme zakysanou, ne sladkou, smetanu. Dále se už nevaří. A je hotovo. Ani to není tak složité, jak to vypadá, ale výsledek stojí za to.

    • hanka
      hanka | 21. 10. 2012 12:25

      Vypada to dobře, ale já ju vařím uplne jinak jeste me tam teho dost chybi na valasskou kyselicu

    • Vladimír
      Vladimír | 27. 5. 2012 20:04

      Tak dej recept na tu pravou /není-li to tajné/

    • Aspius
      Aspius | 19. 4. 2012 19:24

      Sice dobrá, ale s valašsků kyseliců to nemá opravdu nic společného - jsem z Valašska.

    • kachna
      kachna | 25. 2. 2012 09:15

      plně souhlasím!

    • hlubocan
      hlubocan | 21. 12. 2011 16:27

      to není valašská kyselica

    • Eva Homolová
      Eva Homolová | 25. 9. 2011 08:43

      Je vynikající,také dávám klobásku. ;-) :-)

    • Lucie
      Lucie | 18. 4. 2011 08:33

      Je moc dobrá, jen dávám zakysanou smetanu a klobásku. Vajíčko nedávám.

    • Lucie
      Lucie | 3. 9. 2007 18:03

      Výborná, jen jsem přidala kousek uzeného.

    • Iveta Soralova
      Iveta Soralova | 4. 5. 2007 19:18

      Klobásu také dávám výborná polévka to je pravda ,musím ji zas někdy uvařit

    • Janča Chmelík
      Janča Chmelík | 1. 1. 2007 12:55

      Nalákali jste mě,zítra jí jdu uvařit.

    • Mája
      Mája | 4. 11. 2006 14:56

      Je opravdu výborna,ale jedla jsem ji bez vajíček a je lepší.Místo toho tam dám klobásku a smetanu kyselou.pak nemá chybu!!!!Zrovna ji jdu vařit.

    • Lenka Vozihnojová
      Lenka Vozihnojová | 17. 5. 2006 14:18

      Polévku jsem vařila před týdnem.A musím říct,že je vážně výborná.

    • Petra
      Petra | 20. 3. 2006 00:59

      Dnes jsem poprve udelala pro manzela (je puvodem z VM) a nemohl si ji vynachvalit. Pridala jsem do ni jeste klobasku, bez ni to neni ono. Dekuji za vyborny recept.

    • Pavlína Votkeová
      Pavlína Votkeová | 11. 3. 2006 17:53

      Moooc dobrá.

    • Pája
      Pája | 14. 2. 2006 19:38

      Opravdu dobrá, stojí za to zkusit,já jsem ji po schválení rodinnou radou zařadila do stálého jídelníčku.

    • Emilia Šípová
      Emilia Šípová | 9. 2. 2006 22:07

      Dala jsem houby mražené a byla vynikající, posypala jsem hodně pažitky mňamka

    • Vašek Rožnov
      Vašek Rožnov | 22. 11. 2005 16:38

      pravý Valach pozná co je dobre.S valašskou klobásou je opravdu ještě lepší.

    • šarik
      šarik | 28. 7. 2005 12:05

      zeleňačka bez smetany je taky skvělá zrovna ji vařím ale ta vaše valašská je úplně jiná a fakt skvělá jezdím často na valašsko a vždy si na ní musím někam zajít...

    • Marika Vogalová
      Marika Vogalová | 18. 6. 2005 09:24

      Polévku jsem vařila nedávno a byla velmi dobrá, ještě lepší je s přídavkem klobásy nakrájené na kolečka.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Polévky Kyselica
    Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Kmín Kysané zelí Sladká smetana Sůl Sušené houby Vejce
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Pikantní česneková pomazánka

    Pikantní česneková pomazánka

    Sedlácké kroupy

    Sedlácké kroupy

    Placičky z cukety a mrkve

    Placičky z cukety a mrkve

    Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

    Paprikové (nejen) jehněčí špízy s…

    Martinské rohlíčky pro Zuzku

    Martinské rohlíčky pro Zuzku

    Perník z perníků-nepečené

    Perník z perníků-nepečené

    Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)

    Vegetariánské karbanátky (rýžovo…

    Jednoduchá avokádová pomazánka

    Jednoduchá avokádová pomazánka

    Salát z buřtů

    Salát z buřtů

    Doporučujeme

    30 minut
    Cizrnové ragú s rýží

    Cizrnové ragú s rýží

    150 minut
    Hovězí po burgunsku

    Hovězí po burgunsku

    20 minut
    Česnečka

    Česnečka

    30 minut
    Brokolicové karbanátky

    Brokolicové karbanátky

    30 minut
    Jarní šakšuka

    Jarní šakšuka

    45 minut
    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem

    90 minut
    Hrnečková pomerančová bábovka

    Hrnečková pomerančová bábovka

    40 minut
    Langoše s avokádem a lososem

    Langoše s avokádem a lososem

    90 minut
    Croissanty s mandlovou náplní

    Croissanty s mandlovou náplní

    Poslední sledované recepty

    43
    Zapečené brambory s masem a smetanou
    Zapečené brambory s…
    29
    Palačinky
    Palačinky
    29
    "Orgasmus"
    "Orgasmus"
    26
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    26
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš

    Zajímavé články

    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů vám pomůže rozhodnout, co vařit
    Zapékané těstoviny, brambory i maso: 12 receptů…
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle trend musíte zkusit!
    Feta těstoviny vládnou sociálním sítím. Tenhle…
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný sýra si zamilují i děti!
    Palačinkový dort: Jednoduchý slaný koláč plný…
    Kynutý houskový knedlík, který se vždycky povede. Jaký je správný postup?
    Kynutý houskový knedlík, který se vždycky povede.…
    Šílené kombinace, které chutnají skvěle: Tohle je 12 nejpodivnějších!
    Šílené kombinace, které chutnají skvěle: Tohle je…

    Sledujte nás

    AHA.cz Vlasáková v slzách, Dolanský v šoku! Drsný ortel úřednice

    Vlasáková v slzách, Dolanský v šoku! Drsný ortel úřednice

    AHA.cz Skandální špína! Harry a Meghan už hlouběji klesnout nemohli

    Skandální špína! Harry a Meghan už hlouběji klesnout nemohli

    AHA.cz Deník Aha! 4.3.2021

    Deník Aha! 4.3.2021

    Dáma.cz Pusťte jaro do šatníku: Svetříky v jarních pastelových barvách budete milovat!

    Pusťte jaro do šatníku: Svetříky v jarních pastelových barvách budete milovat!

    Dáma.cz Ženy přiznaly: Co potají děláme ve chvílích, když se nikdo nedívá?

    Ženy přiznaly: Co potají děláme ve chvílích, když se nikdo nedívá?

    Ženy.cz Malé černé šaty: Jak se měnila jejich podoba v průběhu let?

    Malé černé šaty: Jak se měnila jejich podoba v průběhu let?

    Maminka.cz Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

    Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit

    Reflex.cz Vladimír Pikora: Tak socialistický plán pro důchody jsme ještě neměli!

    Vladimír Pikora: Tak socialistický plán pro důchody jsme ještě neměli!

    E15.cz Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Jak se staví novodobá „roubenka“. Architekt roku ji zasadil do Krkonoš

    Abecedazahrady 15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

    15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

    Další doporučené recepty:

    Vajíčkový salát
    Vajíčkový salát
    Vajíčkový salát podle Šárky
    Vajíčkový salát podle Šárky
    Vajíčkový salát se salámem
    Vajíčkový salát se salámem
    Valašská kyselica II
    Valašská kyselica II
    Valašská zelňačka s houbami
    Valašská zelňačka s houbami
    Valašské frgále
    Valašské frgále
    • Recepty.cz
    • Valašská kyselica
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí