Recept na rybí polévku – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Rybí polévka je spolu s kapřími řízky symbolem českých Vánoc. Základem polévky je rybí vývar. Vánoční varianta se chystá z rybích hlav a odřezků, jiker a mlíčí. V základu polévky nesmí chybět kořenová zelenina.

Polévka je tradičné bílá, krémová. Ne každý má tuto polévku rád, většinou kvůli konzumaci jiker a mlíčí. Polévku je ale možné připravit i bez nich a místo toho ji zahustit například krupicí. Podává se s obranými kousky čistého kapřího masa a posypaná opečenou houstičkou.

Rybí polévky samozřejmě nejsou jen kapří vánoční varianty. Rybí polévky se připravují z mořských ryb, oblíbená je treska, makrela či mořská štika. Často se do nich přidávají mušle či krevety. Jedna z nejslavnějších rybích polévek světa je francouzská delikátní bujabéza (bouillabaisa), která obsahuje většinou i mořské plody.