Quiche je francouzský slaný koláč, jehož základem bylo původně chlebové těsto. V průběhu času se začalo využívat křehké těsto z ledového másla nebo těsto listové. Údajně quiche poprvé upekl ve francouzském městě pekař již v 16 století. Zde byla založena tradice lotrinského quiche (pochází z oblasti Lorraine). O původu se ale vedou někdy spory. Název quiche totiž vychází zřejmě z německého slova kuchen – tedy koláč.
Zatímco původní historická varianta slaného koláče obsahovala slaninu a vejce, dnes už se setkáte s prakticky jakoukoli myslitelnou náplní. V tom je také mimochodem kouzlo slaných koláčů. Lze je konzumovat za tepla jako hlavní chod nebo jako svačinu za studena.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme na másle. Na žampiony rozklepneme vejce a posypeme je strouhaným sýrem. Potom... více o Vejce zapečená se žampiony
Omyjeme rajčata, polovinu jich pokrájíme na kostičky a zbytek na plátky. Oloupeme a nasekáme stroužek česneku. Opereme bazalku. Jednu snítku odložíme... více o Vaječná omeleta na způsob rajčatové pizzy
Nacháme rozmrazit hrášek. Očistíme fazolky, přelijeme je vroucí osolenou vodou a 5 minut blanšírujeme. Oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky.... více o Víkendová omeleta
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme.... více o Langoše
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na rozehřátý... více o Krakonošovy drny
Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,... více o Brokolicový koláč
Na oleji orestujeme kolečka klobásy, přidáme nakrájené feferonky, kapie, promícháme. Tuto směs zalijeme rozšlehanými vejci se solí a mlékem,... více o Ďábelská omeleta
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
Zaděláme kvásek v mléce, do mísy dáme mouku, vejce, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Mezitím nastrouháme sýr,... více o Slaná bábovka
Z mléka, mouky, vajec a soli si připravíme palačinkové těsto a uděláme palačinky. Na oleji zpěníme cibuli a přihodíme maso, které jsme nakrájeli na... více o Palačinky s masovou směsí
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Rozmícháme vejce, mouku, sůl a necháme 10 min odstát. Vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka, šťávu a postupně upečeme na oleji z obou stran 4 omelety.... více o Zapékané omelety
Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme do... více o Smažená vejce s tvarohem - italská specialita
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, droždí rozkvedlané v mléce a tolik mouky, aby vzniklo tužší... více o Zelné slejšky
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Vejce nakrájíme kráječem na plátky. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do vymazaného pekáče uložíme vrstvu vaječných plátků, posypeme polovinou... více o Holandská vejce
Formu ve tvaru věnce (může být i bábovková) důkladně vymažeme (průměr asi 24 cm). Postupně do něj vyklepneme opatrně vedle sebe 20 vajec. Formu... více o Vaječný věnec
Mraženou zeleninu si rozmrazíme v horké vodě. Hladkou mouku smícháme se solí, pepřem, kari, chilli, tymiánem a červenou paprikou (každý podle chuti).... více o Vaječná omeleta s mraženou zeleninkou
Na větší pánev nalijeme trochu oleje, přidáme nakrájenou cibulku a zpěníme. Přidáme asi 1/2 centimetrové plátky cukety, posypeme kořením a osolíme,... více o Cuketová omeleta II.
Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cukínu a salám nakrájené na kousky a zalijeme vejci, ve kterých jsme rozmělnili tavený sýr, přidali trochu sladké... více o Omeletka pro dva
Našleháme vejce, přidáme vařenou, jemně nakrájenou kapustu a 4 lžíce uvařené rýže. Osolíme a opepříme. Pečeme na pánvičce, s trochou olivového oleje.... více o Omeletka Lerwicka
Krajíce chleba (nejlépe z veky) pomažeme máslem a na každý položíme plátek (plátky) šunky, tak, aby krajíc byl pokrytý. Šunku polijeme jemnou... více o Strammer Max - snídaně
Větší pánev nejlépe s nepřilnavým povrchem lehce pomažeme tukem. Vejce rozšleháme se smetanou a tabascem a vlijeme na horký tuk. Necháme usadit 20-30... více o Jarní omeleta pro 2
Na jemno nakrájíme 4 ředkve, sýr a cibulku. Tuto směs dáme vychladit do ledničky a mezitím připravíme omeletu. Na pánvičce rozpálíme olej a klepneme... více o Zeleninová omeleta
Rozkvedláme vejce s mlékem a osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej, ztlumíme oheň na minimum a vlijeme na pánev "směs". Po chvíli zkusíme, jestli se... více o Šup omeleta
Vejce rozšleháme se smetanou, solí, pepřem, pestem, na plátky nakrájenými kousky mozzarelly. Na pánev s rozehřátým olejem nalijeme polovinu směsi,... více o Italská omeleta
Květák nebo brokolici uvaříme v osolené vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem a dno pokryjeme květákem a brokolicí. Posolíme a posypeme muškátovým... více o Zapečená zelenina s mozarellou
Šunku nakrájíme na nudličky a opečeme na másle. Potom ji rozložíme na teplou misku a na ni upravíme ztracená vejce, která posypeme petrželovou natí a... více o Ztracená vejce se šunkou
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme uvařený a rozebraný květák, utřený česnek, nakrájenou feferonku, kmín a sůl. Zamícháme a mírně... více o Vejce na květáku
Do hotového těsta na omelety zamíchejte nastrouhaná jablka a nalijte na pánev. Omelety jsou vláčné, chuťově moc dobré.... více o Vylepšené omelety
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Vejce rozmícháme dokud se nespojí žloutek s bílkem, přidáme med a skořici a opékáme na pánvi bez tuku. Nakonec ozdobíme jogurtem, ovocem nebo... více o Rychlá medová omeleta
Z mouky, změklého másla a vody uhněteme podle potřeby hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120... více o Quiche Lorraine
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Smícháme mouku a sůl, přidáme máslo a uděláme tzv. drobenku. Poté přidáme vodu a vypracujeme těsto, které odložíme na cca 30 min do ledničky. Poté... více o Zeleninový koláč (quiche)
Vejce rozkvedláme v misce. Přidáme k nim parmezán, sůl a pepř a promícháme metličkou na sníh. Rajčata omyjeme, odstraníme stopky a rozpůlíme.... více o Rajčatová omeleta s mozzarelou
Na rospalenem oleji si udelame omeletu pote do ni vložíme špenat a přehnem... více o Omeleta špenat
Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Ochutíme sójovou omáčkou, olejem, česnekem. Grilujeme, dokud nezezlátne. Podáváme s dušenou zeleninou,... více o Grilované tofu
Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí... více o Marešovy čočkoráky
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je do pěny. Do utřených žloutků zamícháme mouku a nastrouhaný sýr rozmíchaný v mléce.Z bílků ušleháme tuhý sníh a... více o Smaženky pro dobré přátele
Nastrouhám sýr (kolik chci) a smíchám s vejci (kolik chci) a po obou stranách osmažím.... více o Sýrová omeleta - rychlá
Troubu zahřejeme na 200°C. Zapékací formu vyložíme pečícím papírem, do ní stočíme vinnou klobásu a začneme péct ještě dřív než připravíme těsto.... více o Zapečená vinná klobása - slaný koláč
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Na pánvi si orestujeme drobně pokrájený špek s cibulí. Pak přidáme rozetřený česnek, pokrájené, předvařené a scezené houby a knedlíky, které jsme si... více o Houbovo-knedlíková omeleta
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti... více o Cuketový quiche
V misce rozmícháme vejce, přidáme ostatní ingredience. Umícháme těstíčko, na pánvi rozehřejeme trochu oleje a těstíčko rovnoměrně vlijeme na pánev.... více o Oblibená omeleta mých dětí
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na oleji. Přesuňte do mísy, vmíchejte vypeckované rozpůlené olivy, strouhaný sýr, lehce ušlehaná vejce... více o Quiche s cibulí a olivami
Rozmačkané brambory a mléko rozmixujeme na řídké pyré. Mouku a sůl prosejeme do velké mísy. V mouce vytvoříme důlek, nalijeme do něj vejce a... více o Bramborové lívanečky se slaninou
Z přísad připravíme klasické kynuté těsto. Vykynuté ho vyválíme na vymazaný plech. Slaninu nakrájíme na kostky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli... více o Cibulový koláč III.
Listové těsto vyválíme na slabší placku. Žloutek, sůl a utřený česnek rozkvedláme a placku asi polovinou směsi potřeme. Poté ji poklademe 1 vrstvou... více o Mňamózní šnečci
Mléko rozmícháme s vejci, moukou, kypřidlem, solí a kořením dle chuti. Pak přimícháme, nastrouhaný česnek (tím nemusíme šetřit), jemně pokrájenou... více o Lívanečky s česnekovými výhonky
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Ve 100 ml vlažné vody rozpustíme kvasnice a cukr, necháme stát cca 20 minut. V míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek a začneme zpracovávat.... více o Slaný hruškový závin s gorgonzolou a ořechy
Maso pokrájíme na delší silnější hranolky, které opepříme, osolíme, posypeme nasekanými nebo natrhanými bylinkami, zakápneme jemně olejem a necháme... více o Bylinková prsa v šunce
Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vínem a necháme vařit (přikryté, na mírném ohni) dokud nezměkne a veškerá tekutina se... více o Vepřová paštika v krustě
K mouce a vajíčku utřenému cukrem přidáme máslo a sůl a postupně vmícháme mák. Zpracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Potom ho vyválíme a... více o Cukroví s celým mákem
Máslo rozpusťte na střední teplotu, přidejte mouku, promíchejte a poté za stálého míchání vlijte mléko tak, aby se neutvořily žmolky. Dochuťte... více o Suflé Gran Moravia
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
Omytá cherry rajčátka rozpůlíme. Z plátků sýra a šunky vykrojíme trojúhelníkové "plachty", propíchneme je opatrně párátkem a zapíchneme do rajčatové... více o Jednohubky lodičkové
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
Chorizo (nebo paprikovou klobásku) nakrájejte na kolečka (asi 0,5 cm). Ciabattu nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm a česnek na plátky. Na pánvi... více o Chorizo jednohubky - tapas
Z list. těsta vyválím tenký plát, z kterého vykrájím dostatečně velké trojúhelníky, posypu je nastrouhanou nivou, zavinu do rohlíčku, potřu vejcem a... více o Listové rohlíčky s nivou
Uděláte klasický bramborový salát tužší konzistence, aby se vám dort po sejmutí formy nerozjel. To docílíte nejlépe tím, že uvařenou kořenovou... více o Dort pro Káju
Vlažné mléko smícháme s cukrem, droždím, lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme škvarky, vejce, zakysanou... více o Škvarkové placky se zakysanou smetanou
Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě
Těsto vyválíme a položíme na plech. Na něj hustě k sobě klademe kolečka rajčat, na ně dáme na kolečka nakrájené okurky a párky nebo na nudličky... více o Rajčatový koláč
Vepřový bůček pokrájíme na slabší (cca 1 cm) plátky, které dáme na plech, osolíme, zaprášíme paprikou, okořeníme dle chuti chilli pastou, česnekem,... více o Kořeněný paprikový bok
Žervé nebo Lučinu dáme do misky, přidáme strouhaný křen (dle chuti a jeho síly), osolíme, opepříme a nastrouhanou sterilovanou nebo předvařenou řípu... více o Křenové kuličky s červenou řepou
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Olomoucké tvarůžky a nakládanou papriku pokrájíme na malé kousky, oloupanou cibuli na slabé plátky. Vše dáme do misky, zalijeme olejem, chilli omáčkou... více o Pikantní syrečkový (tvarůžkový) salát
Z 33% smetany vyšleháme šlehačku. Do mísy dáme pomazánkové máslo, rozetřený česnek, pokrájené, důkladně okapané olivy a řádně promícháme. Dochutíme... více o Olivová pochoutka - pomazánka
Hermelín nakrájíme na drobné kousky a dáme do mascarpone, které jsme rozmíchali se smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek, jemně... více o Chlebíčky s hermelínovou pomazánkou
Salsa: rajčata a červenou cibuli nakrájíme na malé kostičky a smícháme v misce s citrónovou šťávou, koriandrem a olivovým olejem a necháme odležet. Na... více o Výborné tortilly s rajčatovou salsou
Těsto rozválíme na plát. Plát potřeme vejcem a posypeme kořením, které nám chutná. Rádýlkem nakrájíme na delší pásky, široké alespoň 1 cm. Před... více o Kořeněné spirály
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Celer oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme a ihned zamícháme do strouhaného sýra. Veku nakrájíme na plátky, potřeme máslem a posypeme připravenou... více o Topinky se sýrem