Recepty z čočky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Čočka nabízí několik druhů. Vybírat můžete z hnědé, zelené, žluté i červené. Červená čočka má tu výhodu, že ji nemusíte předem máčet a vařená je velmi rychle. Pokud se čočce vyhýbáte ze strachu z nadýmání, stačí vodu během vaření vyměnit, přidat do ní trochu jedlé sody nebo saturejku, která takové potíže úplně eliminuje.

Čočka je skvělý způsob, jak svému tělu dopřát něco zdravého. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vápník, draslík, fosfor a také vitamíny B. Čočka má také velké množství železa, a pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Navíc pozitivně působí při příznacích stresu.

Je oblíbená jako hlavní chod a českou tradicí je konzumovat ji na Nový rok. Nejčastěji se konzumuje na kyselo. Pokud tuto tradici dodržíme, měly by se nás po celý rok držet peníze. Chutnat vám ale jistě bude po celý rok jako příloha k masu, v lehkém salátu nebo v polévce.