Čočkový salát se zeleninou

moje hodnocení: 0

4.8

hodnotilo: 6
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g čočka černá
    • 50
      g červená čočka
    • 100
      g mrkev
    • 100
      g celer
    • 1
      stroužek česnek
    • 2
      ks vařená vejce
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      lžíce lák z okurek nebo feferonek, cca
    • 1
      lžíce olej
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu vaříme čočku se zeleninou zvolna, cca 20 minut.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Po 20-ti minutách pomalého varu vyndáme z hrnce zeleninu a k černé čočce přisypeme i čočku červenou, nyní již vodu, ve které vaříme čočku osolíme. Vaříme ještě cca 10 minut, kdy jsou obě čočky tak akorát.
3
Během dovařování čočky si pokrájíme zeleninu, kterou jsme vařili s čočkou. Pro upřesnění doplním o informaci, že zeleninu vaříme očištěnou a v celku. Pokrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli, scezenou čočku (vyvařený stroužek česneku vyndáme). Také si ještě uvaříme vejce natvrdo a připravíme zálivku.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

4
Zálivka: olej, hořčici (klidně i dijonskou nebo pikantní, vše dle vlastní chuti) si vymícháme se sladkokyselým lákem. Chceme-li salát ostřejší, dáme nálev z feferonek.
5
Zchladlou zeleninu, čočku a jemně pokrájenou cibuli promícháme, přidáme zálivku, promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.

RADA: Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?

6
Pokud chceme podávat samostatně, jako osvěžující salát, posypeme ho oloupanými nasekanými vejci a jestliže chceme salát jako přílohu, vejce vmícháme přímo do salátu.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.