• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?

Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?

F.O.O.D.
| 22. 2. 2017
Gourmet
Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?

Hrách, fazole nebo čočka? Luštěniny nejsou jenom nuda na talíři a pokud víte, jak je správně připravit, vzniknou z nich opravdu lahodná jídla. Inspirujte se redakcí časopisu F.O.O.D. a zařaďte luštěniny alespoň dvakrát týdně do svého jídelníčku, jsou zdravé!

1. Červená čočka

Zaujala vás červená čočka? Výživově je hodnotnější než klasická, která se podává k obědu na Nový rok. Naše rada zní: Nenamáčejte ji a hlavně nepřevařte, jinak bude drhnout v hrdle.

2. Hrášek

Ať už čerstvý z trhů nebo mražený, hrášek jednoduše milujeme! Jedná se o nedozrálá semena hrachu, která jsou jemná a sladká. Čerstvý hrášek můžete dát rovnou na pánev nebo do parního hrnce, mražený naopak povařte ve vodě a následně zchlaďte studenou vodou, aby si udržel sytě zelenou barvu.

3. Hnědá čočka

Vhodná do salátů nebo jako příloha. V Evropě je nejvíce ceněna drobná čočka Castelluccio z italské Umbrie. Jako jediná z hnědých odrůd se nenamáčí.

4. Fazole

Ze všech luštěnin mají fazole největší obsah bílkovin. Navíc je snadno můžete použít i z vlastních zdrojů! Doporučujeme namočit den předem a poté rozmixovat na způsob cizrnové pomazánky hummus.

5. Hrách

Sušený hrách má nepopiratelnou výhodu - vydrží 9 měsíců až 1 rok, takže je ve spíži vždy po ruce. Stejně jako většina luštěnin, musí se předem propláchnout, namočit na několik hodin a poté povařit do změknutí. Nás si získal v podobě hrachového pyré k masu.

6. Bílé fazole

Jsou moučnatější než fazole červené, proto lépe drží pohromadě mixovanou hmotu - konzervované více než čerstvě uvařené. Rozmixujte je s vodou, cibulí a kořením podle chuti a dopřejte si placičky z bílých fazolí.

7. Červené fazole

Bývají pevnější než bílé a hlavně dobarvují jídlo. Pokud zvolíte velkosemenný fazol šarlatový, můžete počítat s masitou chutí. Objevují se nejčastěji v mexických jídlech, jako je chilli con carne nebo burrito.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Zelené smoothie s pampeliškovými květy

Zelené smoothie s pampeliškovými květy

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

20 minut
Šeříkový sirup

Šeříkový sirup

Poslední sledované recepty

196
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
53
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
42
Palačinky
Palačinky
40
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
39
Tradiční belgické vafle
Tradiční belgické vafle

Zajímavé články

7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu, které znaly už naše babičky
Bezový sirup, džem i smaženky: 5 receptů z bezu,…
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou,…
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule, bylinek nebo vařeného vejce
Věštění z jídla: Odhalte budoucnost pomocí cibule…
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i bez zahrady
Jahody do truhlíku: Vypěstujte si sladkou úrodu i…
AHA.cz Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Slováček utíká od Patrasové: Tajný azyl u blonďaté manažerky?

Mimibazar Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Tip na víkend: Vypravte se na putování pražskými vinicemi a poznejte nepoznané

Dáma.cz Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Potřebujete do léta zhubnout? Tyto druhy zeleniny s vašimi kily zatočí

Blesk pro ženy Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Bohyně díky madeiře: Outfit s půvabnou výšivkou 3x jinak

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

Gottovo (†80) dílo jde do dražby! Vyvolávací cena? 800 tisíc!

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Bolest břicha v těhotenství. Co je příčinou, jak poznáte vážný problém a kdy k lékaři?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

5 znamení, která mají nálady jako na houpačce. Nikdy nevíte, jak budou reagovat

Abecedazahrady Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

Hořcový stromek: Jak na pěstování, aby bujně rostl a bohatě kvetl

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně uvařit luštěniny a kde je použít?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí