Vařený hrách

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hrách
    • 1
      špetka sůl
    • 40
      g vepřové sádlo
    • 0,5
      ks cibule velké nebo celá malá
    • 50
      g škvarky cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně ponořen. Vaříme (ve vodě, v které byl namočen) cca 1 - 1,5 hodiny pod pokličkou doměkka. Během vaření hrách nepromícháváme a ani nedoléváme vodu, protože by se provařil nestejnoměrně. Vodu solíme až v závěru vaření, kdy je hrách měkký.
2
Po uvaření ho scedíme a posypeme osmaženou cibulkou, kterou jsme si připravili krátce před dovařením hrachu. (Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle osmahneme do zlatova za častého míchání, aby se prosmažila stejnoměrně). Můžeme přihodit i trochu osmahnutých škvarečků.
3
Podáváme nejlépe s uzeným masem a kyselou okurkou, je možné ale jídlo "ošidit" i nějakou ohřátou uzeninou.
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Hrách Škvarky Sůl Vepřové sádlo

Komentáře k receptu

  • jerry
    jerry |

    6. 2. 2012 14:04

    Vodu ve které je hrách namočen je třeba slít ! Nežádoucí puriny se z velké části uvolňují do vody při namáčení hrachu před tepelnou úpravou - z toho důvodů pak vodu slijeme a pro vaření zalijeme vodou čerstvou. Tímto postupem také omezíme riziko nadýmání.

Další doporučené recepty: