• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Info.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • Orbion.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MojeZdraví.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dýně Vánoční cukroví
    • Recepty.cz
    • Přílohy, pečivo a luštěniny
    • Luštěniny
    • Hrách

    Recepty z hrachu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Hrách nebo hrášek? Hrášek jsou nedozrálé plody a jsou měkké, sladké a patřící mezi zeleninu, hrách je luštěnina, tvrdší a používaný usušený. Patří mezi zdravé a levné suroviny, které přitom velmi dobře zasytí. Setkat se také můžete s římským hrachem, který je znám spíše jako cizrna.

    Hrách může ve vařené podobě být skvělou přílohou. Pokud se odprostíme ze vzpomínek na léta ve školních jídelnách, přijdeme na to, že hrách může být zajímavou a tvůrčí surovinou. Lze z něj připravit nádivky, polévky, kaše nebo karbanátky.

    40 minut
    Hrachová polévka

    Hrachová polévka

    Žlutý nebo zelený hrách namočíme před použitím na dvě hodiny do vody. Potom jej v té samé vodě uvaříme doměkka, prolisujeme a rozředíme zvlášť... více o Hrachová polévka

    60 minut
    Hrachová kaše

    Hrachová kaše

    Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Vaření urychlíme v tlakovém hrnci. Na... více o Hrachová kaše

    Šoulet

    Šoulet

    Opraný, přebraný a den předem namočený hrách uvaříme doměkka. Smícháme ho s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme zázvor, rozetřený česnek a... více o Šoulet

    Rychlá hrachová polévka

    Rychlá hrachová polévka

    Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka

    Hrachová polévka s klobásou

    Hrachová polévka s klobásou

    Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje necháme zpěnit cibulku,... více o Hrachová polévka s klobásou

    30 minut
    Hrachová polévka II.

    Hrachová polévka II.

    Hrách si propereme a necháme přes noc namočený ve vodě. Přidáme zeleninu a necháme vařit do měkka. Do hladka rozmixujeme, nalijeme znovu do hrnce,... více o Hrachová polévka II.

    45 minut
    Klasická hrachová kaše

    Klasická hrachová kaše

    Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše

    120 minut
    Holandská hrachová kaše

    Holandská hrachová kaše

    Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez... více o Holandská hrachová kaše

    120 minut
    Hrachová polévka s domácími houstičkami

    Hrachová polévka s domácími…

    Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně... více o Hrachová polévka s domácími houstičkami

    120 minut
    Vařený hrách

    Vařený hrách

    Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně... více o Vařený hrách

    90 minut
    Hrachová kaše (moc dobrá)

    Hrachová kaše (moc dobrá)

    Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)

    Hrách a kroupy

    Hrách a kroupy

    Zvlášť uvaříme ve slané vodě do měkka kroupy a zvlášť hrách. Pokrájíme cibuli a na troše oleje ji orestujeme společně s pokrájenou uzenou slaninou ... více o Hrách a kroupy

    90 minut
    Jemná hrachová kaše

    Jemná hrachová kaše

    Hrách si přes noc namočíme. Ráno scedíme a pořádně propláchneme, dáme do hrnce, osolíme a vaříme 1 hodinu. Ochutnáme, zda je hrách měkký, pokud není,... více o Jemná hrachová kaše

    70 minut
    Husa v šouletu II

    Husa v šouletu II

    Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu a zalijte ho novou tak, aby sahala 3-4 cm nad povrch. Uvařte do měkka, asi... více o Husa v šouletu II

    40 minut
    Hráškový falafel s pečenými batáty

    Hráškový falafel s pečenými batáty

    Hrách rozmixujte v suchém mixéru na jemnou mouku. Přidejte rozmražený hrášek, koriandr, římský kmín, olej, citronovou šťávu, chilli a prolisovaný... více o Hráškový falafel s pečenými batáty

    30 minut
    Pučálka s opečenou slaninou

    Pučálka s opečenou slaninou

    Hrách přebereme, několikrát ho propláchneme studenou vodou a pak ho nasypeme do velké zavařovačky, zalijeme vlažnou vodou a necháme stát na teplém... více o Pučálka s opečenou slaninou

    Další podobné recepty

    15 minut
    Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou

    Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou

    Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou. Do uvařených jáhel vmíchejte sušený rýžový nápoj, který... více o Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou

    Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

    Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

    Cizrnu namočíme den předem, uvaříme v čisté neosolene vodě do měkka. Vývar nesléváme. Cibuli, mrkev, celer nakrájíme na kostičky. Z artyčoků otrháme... více o Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

    90 minut
    Pečená krůta s čočkovým salátem

    Pečená krůta s čočkovým salátem

    Pokud máte krůtí stehno, vykostěte jej. Změklé máslo smíchejte s bylinkami, česnekem, solí a pepřem. Vmáčkněte krůtě pod kůži a rozprostřete po celé... více o Pečená krůta s čočkovým salátem

    Cizrna na italský způsob III.

    Cizrna na italský způsob III.

    Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme ji namáčeli, slijeme a cizrnu dáme vařit s čerstvou vodou do měkka (nesolíme). Všechen vývar nesléváme... více o Cizrna na italský způsob III.

    40 minut
    Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží

    Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží

    Na oleji osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené osolené a kari kořením ochucené maso. Osmažíme ze všech stran, ke konci přidáme rozvonět i... více o Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží

    Fazolový salát s mletým masem

    Fazolový salát s mletým masem

    Krůtí maso nasucho osmahnout na pánvi, dochutit solí a pepřem. Do mísy okapané červené fazole, celé bílé fazole, 2-3 stroužky česneku (dle chuti),... více o Fazolový salát s mletým masem

    40 minut
    Fazolová směs s mletým masem

    Fazolová směs s mletým masem

    Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo... více o Fazolová směs s mletým masem

    Cizrna s tuňákem a šalvejí

    Cizrna s tuňákem a šalvejí

    Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše nakrájeno na drobno). Zalijeme... více o Cizrna s tuňákem a šalvejí

    90 minut
    Thajská čočka se zeleninou

    Thajská čočka se zeleninou

    Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci... více o Thajská čočka se zeleninou

    10 minut
    Hummus II.

    Hummus II.

    Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.

    100 minut
    Výtečný cizrnový krém

    Výtečný cizrnový krém

    Nakrájíme bramboru na malé kousky a uvaříme ve vývaru, přidáme také najemno nasekaný rozmarýn. Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli s... více o Výtečný cizrnový krém

    Fazolové pivní párky

    Fazolové pivní párky

    Párky dáme do pekáčku, přidáme na klínky pokrájené cibule, na plátky pokrájený česnek, kečup, pivo (lze i černé). Promícháme a dáme do předehřáté... více o Fazolové pivní párky

    60 minut
    Rizoto s dýní a hráškem

    Rizoto s dýní a hráškem

    Tykev oloupeme a vysemeníme. Nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm (větší by se nemusely provařit). Rýži propereme, zalijeme vývarem a přidáme... více o Rizoto s dýní a hráškem

    45 minut
    Jednoduché Chilli con carne

    Jednoduché Chilli con carne

    Cibuli a párky dáme do Actifry, přidáme lžíci oleje a pustíme na 10 min. Přidáme česnek a chilli papričky a nastavíme dalších 5 min. Přidáme fazole a... více o Jednoduché Chilli con carne

    Bramborová polévka s fazolemi - jíšková

    Bramborová polévka s fazolemi -…

    Nejprve si připravíme jíšku. Olej s máslem rozpustíme, zaprášíme moukou (2 plnější lžíce) a osmažíme světle růžovou jíšku, kterou za stálého míchání... více o Bramborová polévka s fazolemi - jíšková

    60 minut
    Severoafrická cizrnová polévka

    Severoafrická cizrnová polévka

    Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte... více o Severoafrická cizrnová polévka

    Cizrna na italský způsob II.

    Cizrna na italský způsob II.

    Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme cizrnu namáčeli, vylijeme a dáme vařit s vodou čerstvou, nesolíme. Uvaříme do měkka. Vývar z cizrny... více o Cizrna na italský způsob II.

    70 minut
    Ajťácké Chilli con carne

    Ajťácké Chilli con carne

    Na velké hluboké pánvi osmahneme cibulku, poté přidáme česnek a mleté maso, které vařečkou rozmělníme a čekáme, až se rozpadne na drobné kousky a... více o Ajťácké Chilli con carne

    Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty

    Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými…

    Čočku propláchneme, uvaříme společně s bobkovým listem doměkka a scedíme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu. Papriku zbavíme jádřince a... více o Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty

    Fazole v rajské omáčce s klobásou

    Fazole v rajské omáčce s klobásou

    Fazole namočíme do studené vody na hodinu, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hotové omáčky. Omáčka: Na rozpuštěném másle s olejem a... více o Fazole v rajské omáčce s klobásou

    90 minut
    Zelňačka s fazolemi II.

    Zelňačka s fazolemi II.

    Slaninu vyškvařte v hrnci, přidejte zelí, kmín a vodu a poduste doměkka. Vepřové uvařte zvlášť (má-li kůžičku, jako třeba koleno, tím lépe) a v závěru... více o Zelňačka s fazolemi II.

    Zeleninová polévka (nejen) s čočkou

    Zeleninová polévka (nejen) s čočkou

    Na rozpuštěné máslo nasypeme vícedruhovou směs zeleniny a na kolečka pokrájené párky. Smažíme dorůžova, pak přidáme nasekaný česnek, klidně více,... více o Zeleninová polévka (nejen) s čočkou

    Fazole s klobásou

    Fazole s klobásou

    Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,... více o Fazole s klobásou

    Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou

    Červená čočka a grilovaný lilek s…

    Lilek nakrájíme na půlkolečka, nasolíme a necháme vypotit. Až pustí vodu, otřeme ubrouskem a spolu s půlkolečky cukety ogrilujeme na pánvi cibulku... více o Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou

    Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi

    Přírodní plátky se zeleninou a…

    Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi

    Čočka na slanině

    Čočka na slanině

    Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na... více o Čočka na slanině

    Čočka s mletým masem a fenyklem

    Čočka s mletým masem a fenyklem

    Čočku propláchneme a uvaříme téměř do měkka, nesolíme. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a jemně osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme maso,... více o Čočka s mletým masem a fenyklem

    Čočková sekaná s řapíkatým celerem

    Čočková sekaná s řapíkatým celerem

    Čočku uvaříme do měkka, z celeru oddělíme listy. Natě celeru nakrájíme najemno a orestujeme na cibulce. Listy celeru nasekáme nadrobno, a vložíme do... více o Čočková sekaná s řapíkatým celerem

    Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

    Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

    Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

    45 minut
    Čočková polévka s uzenou krkovičkou

    Čočková polévka s uzenou krkovičkou

    Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a... více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou

    Doporučujeme

    180 minut
    Vláčná máslová vánočka

    Vláčná máslová vánočka

    60 minut
    Linecká srdíčka bez lepku

    Linecká srdíčka bez lepku

    40 minut
    Brusinkovo-mandlové muffiny

    Brusinkovo-mandlové muffiny

    Poslední sledované recepty

    108
    Vosí hnízda
    Vosí hnízda
    86
    Rumové kuličky nepečené a snadné
    Rumové kuličky nepečené…
    76
    Linecké cukroví
    Linecké cukroví
    68
    Vaječný koňak
    Vaječný koňak
    62
    Marokánky
    Marokánky

    Zajímavé články

    Vánoční jedlé dárky: Domácí likér, čokoláda i karamelky
    Vánoční jedlé dárky: Domácí likér, čokoláda i…
    Rychlé zimní vaření nemusí být nuda aneb Večeře od pondělí do pátku
    Rychlé zimní vaření nemusí být nuda aneb Večeře…
    Cukroví s krémem je ozdobou vánočního stolu. Zkuste plněné ořechy, išelské nebo košíčky
    Cukroví s krémem je ozdobou vánočního stolu.…
    Michelinský kuchař Benedikt Faust: Baví mě úcta Čechů k tradičním receptům
    Michelinský kuchař Benedikt Faust: Baví mě úcta…
    Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta
    Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte…

    Sledujte nás

    Blesk pro ženy Jak si upravit vánoční jídelníček tak, abyste letos nepřibrali? Známe 7 triků!

    Jak si upravit vánoční jídelníček tak, abyste letos nepřibrali? Známe 7 triků!

    Blesk pro ženy Tohle se nepovedlo! Podívejte se na nejšílenější vánoční výzdobu z celého světa

    Tohle se nepovedlo! Podívejte se na nejšílenější vánoční výzdobu z celého světa

    AHA.cz Předpověď počasí na Štědrý den: Bude až...

    Předpověď počasí na Štědrý den: Bude až...

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Bůvoli, řekněte si o víc peněz, Hadi, zvolněte

    Horoskop na tento týden: Bůvoli, řekněte si o víc peněz, Hadi, zvolněte

    Dáma.cz NIKOLA (41): Dva dny před svatbou jsem zjistila, že je ženatý

    NIKOLA (41): Dva dny před svatbou jsem zjistila, že je ženatý

    Ženy.cz Výstřih, který teď milují módní influencerky. Je extrémně slušivý!

    Výstřih, který teď milují módní influencerky. Je extrémně slušivý!

    Maminka.cz Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!

    Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!

    Reflex.cz Meky Žbirka: Japonky si mě pletou s Lennonem aneb Rok s naší spojkou na Beatles

    Meky Žbirka: Japonky si mě pletou s Lennonem aneb Rok s naší spojkou na Beatles

    E15.cz Architekt, který přepíše podobu centra Prahy, získal prestižní zahraniční ocenění

    Architekt, který přepíše podobu centra Prahy, získal prestižní zahraniční ocenění

    Abecedazahrady Co kromě nádobí můžete mýt v myčce? Třeba boty a řadu dalších věcí

    Co kromě nádobí můžete mýt v myčce? Třeba boty a řadu dalších věcí

    • Recepty.cz
    • Přílohy, pečivo a luštěniny
    • Luštěniny
    • Hrách
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
     
    Cookies nám pomáhají
    k Vaší spokojenosti
    Soubory cookies nám pomáhají řídit obsah stránky a reklamy tak, aby vyhovovaly Vašim představám.
    Nastavení můžete změnit v zápatí v odkazu cookies.
    Rozumím Zobrazit další informace