Hrachová polévka s domácími houstičkami

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 3
doba přípravy: 120 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na polévku
    • 300
      g hrách sušený
    • 1
      lžíce máslo
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 200
      ml smetana 12% sladká
    • sůl
    • pepř mletý čerstvě
    • česnek na dochucení
    • 1
      hrst bylinky a zelené lístky případně klíčky k podávání
  • Na houstičky
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      balíček sušené droždí
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžíce olej
    • 125
      ml mléko
    • 1
      lžíce mák na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.
2
Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš
3
kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.
4
Na housky prosejte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté je nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.
5
Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté
6
na 200 °C zhruba 30 minut.

Komentáře k receptu

  • Mr. Salmon
    Mr. Salmon |

    27. 2. 2017 17:01

    Je třeba také rozlišit mozek od hovna, který ve Vašem případě splynul v jedno. Hrách sušený a hrášek konzervovaný, je KUPODIVU jedna a tatáž plodina. Takže Vaše super rozlišení luštěnina vs, zelenina je akorát k smíchu. Pokud můžete, smažte svůj trapný komentář, jste k smíchu. Děkuji.

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    30. 7. 2013 15:31

    Určitě je z hrášku v plechovce dobrá, ale to není hrachová. Je třeba rozlišovat hrách (luštěnina) a hrášek (zelenina).

  • vladi88
    vladi88 |

    30. 7. 2013 12:15

    Vyzkoušela jsem a polévka nemá chybu :-) Sice jsem namísto hrachu sušeného použila Bonduelle v plechovce, ale to nic nemění na tom, že recept je skvělý a polévka chutná. Děkuji autorovi 8-)

  • Vlasta Novák
    Vlasta Novák |

    17. 10. 2011 16:13

    Upraveno, díky. Tady je problém v tom, že v okně editace (které v tomto případě Vy nevidíte), je uveden ještě čas pečení, ale ten se na webu nezobrazuje.

  • Zumbistka
    Zumbistka |

    17. 10. 2011 15:59

    přesně tak! to jsou ty recepty z FOODU...-)

  • pippiva
    pippiva |

    16. 10. 2011 10:27

    Rekla bych, ze jde o mylne oznaceni. Ono uvarit hrachovou polevku a upect housticky za 20 minut by nezvladla ani hoooooodne zkusena kucharka :-S :-D. Take oznacei receptu jako snadne trosku skripe... :-)

  • kachnis25
    kachnis25 |

    16. 10. 2011 08:42

    Já jen nechápu, proč se jako doba vaření neuvádí opravdu celková doba přípravy, tj. od zapnutí vařiče, či trouby nebo krájení zeleniny až po finální pokrm. Pak se jakožto ne moc zkušená kuchařka divím, že místo 30 minut vařím 2 hodiny :-S

  • Anonymous
    Anonymous |

    30. 4. 2011 13:26

    a co do ingredienci HRACHOVE polevky doplnit HRACH?