• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g zelená čočka nebo hnědá
    • 300
      ml studená voda
    • 2
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebranou čočku namočit, 27 hodin v létě, 32 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody. Pro klíčení čočky bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suché čočky. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být čočka ponořená. Po 20 minutách slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do výšky zrn čočky. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10-12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba určuje délku klíčků čočky 3 - 5 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit čočku. Dostatek vody je znát podle nalepené čočky na stěnách sklenice. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání čočky bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 30-35 minut - po 6 - 8 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (2 - 3x), jinak by byla čočka spíš vařená než dušená. Vrstvu čočky opatrně prohazovat ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu čočky lze poznat podle rozmazaných dušených zrn čočky na kuchyňské lžíci při prohazování vrstev, nebo první připálené čočky, podle materiálu nádoby. Kontrolně posoudit skusem. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (samovolně ohřáté na pokojovou teplotu).
6
Poznámka autora receptu Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Čočka vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení čočky závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkkou nebo tvrdší po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení čočky. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pučálka s opečenou slaninou

Pučálka s opečenou slaninou

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Studená voda Zelená čočka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sýrová roláda IV.

Sýrová roláda IV.

Kuře na cibuli v římském hrnci

Kuře na cibuli v římském hrnci

Pomazánka z Romadúru II.

Pomazánka z Romadúru II.

Zapečené brambory se šlehačkou

Zapečené brambory se šlehačkou

Rebarborové muffiny

Rebarborové muffiny

Rajčatový salát IV.

Rajčatový salát IV.

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Chřestová omeleta

Chřestová omeleta

Quinoa s houbami ala houbový kuba

Quinoa s houbami ala houbový kuba

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

41
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
38
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
34
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté
34
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a…
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Nejdřív řádil jako Vinnetou a teď... Kotek bude Gott-ek!

Nejdřív řádil jako Vinnetou a teď... Kotek bude Gott-ek!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Další doporučené recepty:

Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky z telecího s krupicovými noky
Ptáčky ze sardelky
Ptáčky ze sardelky
Pučálka s opečenou slaninou
Pučálka s opečenou slaninou
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s chia semínky a pomerančem
Puding s ostružinami a piškoty
Puding s ostružinami a piškoty
Pudingové kostky jinak
Pudingové kostky jinak
  • Recepty.cz
  • Pučálka, naklíčená, napučená čočka, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact