Jak co nejlépe uvařit luštěniny?

Pokud neumíme luštěniny správně připravit, může nás to od jejich další konzumace lehce odradit. Jestliže s nimi totiž neumíme pracovat a nejsme na jejich pravidelnou konzumaci zvyklí, můžeme z nich mít trávicí obtíže jako je nadýmání nebo těžkost od žaludku. Většina luštěnin by se měla před vařením několik hodin namáčet, u každého druhu je to ale lehce rozdílné. Pokud začínáme s jejich konzumací, ze začátku je vhodná například červená nebo zelená čočka, ta se totiž nemusí máčet předem, vaří se jen chvíli a je docela dobře stravitelná. Dalším důležitým bodem při vaření luštěnin je, je dobře a několikrát propláchnout. Properte je ve studené vodě a dělejte to do té doby, než voda zůstane čistá. Právě škrob, který z luštěnin odplavíte, způsobuje již zmíněné nadýmání. Během vaření masa a luštěnin také nikdy nepřiléváme studenou vodu. Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a maso i luštěniny se pomaleji vaří.

Recept na fazolový salát najdete zde. 

Mohlo by vám zachutnat