• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Marlenka na můj způsob
    Napište svůj komentář k receptu

    Marlenka na můj způsob

    autor: andra
    0.0
    moje hodnoceni
    3.9
    hodnotilo: 19
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Marlenka na můj způsob
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
    • Těsto
      • 500
        g hladká mouka
      • 200
        g moučkový cukr
      • 3
        ks vejce
      • 3
        lžíce med
      • 70
        g máslo
      • 1
        lžíce bi-soda
    • Náplň 1
      • 1
        plechovka salko
      • 250
        g máslo
    • Náplň 2
      • 125
        ml mléko
      • 125
        g moučkový cukr
      • 1
        ks vanilka
      • 25
        g maizena
      • 180
        g máslo

    Postup přípravy receptu

    1
    Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
    2
    Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
    3
    V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
    4
    Pečeme asi 2-3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
    5
    Po upečení těsto zesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
    6
    Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypaní.
    7
    Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě - 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
    8
    Náplň 2: vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
    9
    Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2.
    10
    Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
    11
    Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
    12
    Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Zapékaná mísa na způsob šunkafleků

    Zapékaná mísa na způsob šunkafleků

    Mrkvová pomazánka na způsob jednohubek

    Mrkvová pomazánka na způsob jednohubek

    Tuřínový salát (na způsob bramborového)

    Tuřínový salát (na způsob…

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .
     

    Komentáře k receptu

    • Eliza
      Eliza | 5. 4. 2015 22:22

      Recept se zdá složitý, ale až tak to není. Medovník vyšel skvěle, i když jsem neměla a tudíž nedala ořechy. :-*

    • Monika
      Monika | 29. 9. 2014 11:13

      Děkuji za odpověď :-)

    • Kristýna
      Kristýna | 25. 9. 2014 05:10

      Náplň si můžeš udělat dle sebe a pudink s máslem zní fajn, je to běžná náplň :) Dnem vzhůru znamená, že nedáš těsto do vnitř plechu, ale plech otočíš a dáš těsto na něj, aby se ti lépe sundávalo :)

    • Monika
      Monika | 11. 9. 2014 09:21

      Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu použít na náplň č.2 vychladlý vanilkový puding sešlehaný s máslem? A dále nechápu, co znamená "dnem vzhůru"... nemohu těsto dát do normálního plechu či dortové formy? Děkuji moc za odpověď :-)

    • Irunka
      Irunka | 1. 9. 2014 17:27

      myslim si ze reěit,jestli je to Marlenka nebo medovnik,je mi uplne jedno,hlavně že je dobry a to je O:-)

    • lee
      lee | 19. 12. 2013 11:44

      ty hlupana :-))

    • Simona
      Simona | 16. 10. 2013 13:50

      Super recept na marlenku....dělám ho už podruhé ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

    • Janinka
      Janinka | 1. 8. 2013 21:16

      Nejúžasnější recept na Marlenku :-) . Poprvé jsem ji dělala 3 hodiny a dala jsem tam příliš ořechů, takže těsto se na sebe nenalepilo, ale podruhé už příprava a vše proběhlo rychleji. Děkuji moc za tento recept :-). Marlenka nevydrží ani jeden den :-D

    • Dana
      Dana | 2. 4. 2013 16:00

      A co jste tím chtěla říct? jinak pro Vaši informaci recepty, postupy a návody pod autorská práva nespadají.

    • Káče
      Káče | 16. 3. 2013 17:33

      Můžete se podívat i na video: http://www.jaksetodela.cz/video/2386/marlenka-recept-na-zakusek-marlenka Dobrá rada nad zlato :-)

    • Andrea
      Andrea | 26. 2. 2013 22:16

      Vážený paní nebo vážený pane. Recpt na marlenku je opravdu vynikající . Již jsem jí několikrát dělala. A pokud budete chtít i mé foto, ráda Vám pošlu. Protože takhle stejně krásně, když se rozkrojí, vypadá :-*

    • lenka
      lenka | 21. 11. 2012 11:46

      Maizena je kukuřičký škrob,je na zahuštění.

    • Moni
      Moni | 1. 11. 2012 07:45

      Dobrý den,co je to Maizena?Děkuju

    • andra | 18. 8. 2012 00:08

      Neviem podľa čoho ste usúdili, že fotografia je okopírovaná. Fotografiu som urobila vlastnoručne, rovnako ako koláč. To predsa dnes nie je žiadny problém. Vaše obvinenie nie je fér.

    • Pajaj
      Pajaj | 15. 8. 2012 16:22

      Foto vypadá, jako by bylo okopírované. Noo, nevím, jestli tady je to ready. Ale na těch stránkách, kam vkládám recepty a studuji jiné, se tohle tedy nedělá. Buď foto nedám nebo vyzkouším a použiji své vlastní. Autorské právo Vám nic neříká? :-!

    • Eva
      Eva | 13. 5. 2012 15:52

      veľmi pekne ďakujem za tento receptík!!!! Marlenku som piekla v piatok večer a dnes už nie je po nej ani stopy :D Bola naprosto LUXUSNÁ!!!! A to ešte keď napíšem, že sme boli na ňu dvaja...najviac som sa pobavila na poslednej vete v recepte :"Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny" TAK TOTO NIE!!! TO FAKT NIE JE MOŽNÉ :)))) moooc dík za recept

    • Andra
      Andra | 25. 9. 2011 10:42

      Skaramelizované salko nepoznám. Možno som si v obchode iba nevšimla. Predáva sa tiež konzervované?

    • Tereza
      Tereza | 7. 9. 2011 21:41

      Marlenka se moc povedla, díky za recept, jsem teď hvězda :) jenom doporučím koupit salko už zkaramelizované, stojí jen o pár korun víc a ušetříte si spoustu práce. Těsto jsem si taky nechala ve vodní lázni, jak se peklo v troubě tak tam bylo pořád pěkně v teple a potom se s ním dobře pracovalo. Pekla jsem normálně v plechu (ne dnem vzhůru), těsto jsem válela rovnou na pečící fólii, aby se při přenášení netrhalo. Jinak opravdu doporučuji nechat zaležet, aby krém stihl nasáknout do plátů těsta. Vzhledem k obrovskému úspěchu budu brzo dělat znova <3

    • miloslav rosik
      miloslav rosik | 27. 7. 2011 15:49

      hahahahahahahahaahahhahahha <3

    • Jurda | 12. 7. 2011 19:39

      To je moc dobrý medovník.? :-) Udělám ho doma z mamkou. :-D

    • andra
      andra | 27. 10. 2010 18:19

      Vanilka = vanilkový cukor

    • Jana
      Jana | 19. 10. 2010 14:08

      dobrý den,prosím,můžete mi sdělit co je to vanilka...???Je to vanilkový lusk,nebo je to vanilkový cukr,nebo snad něco jiného,co neznám...???Děkuji za odpověď,ale teď fakt nevím :-\ :-)

    • Marika Maršálková
      Marika Maršálková | 11. 6. 2010 21:27

      Tak Marlenka je jen jedna. Medovník je medovník, podle mě napodobenina Marlenky. Je to asi to samé, jako napodobování tiramisu, sachr dortu... A je určitě registrovaná.

    • Andra
      Andra | 22. 5. 2008 18:17

      Dakujem. Som rada, ze sa vam kolac vydaril. Ja tiez vzdy polozim plytky tanier na hrniec s vodnym kupelom a na nom udrziavam cesto teple. Skusala som uz rozne kremy, ale kombinacia tychto dvoch kremov nam zatial chuti najviac.

    • Adriana Šimková
      Adriana Šimková | 21. 5. 2008 14:15

      Tento recept som zháňala dlho a našla ho až tu. Skúsila som to upiecť podľa neho a nemalo to chybu. Moc ďakujem!!! Zároveň mám pár zlepšovákov. Pokiaľ si necháte vodnú lázeň v ktorej ste cesto robili a už hotové cesto si do nej vložíte na míse, tak ho máte naustále v teple a nemusíte sa tak moc ponáhlať pri válaní plátov. Pláty som si gúlala na pečiacom papieri, na tom som ich potom lahšie prenášala na plechy a nemala som problémy s trhaním plátov. Do krému so salkom si pridajte 1 a pol masla a krém bude tuhší a nebude tiecť a pritom sa dobre roztiera.

    • Marie z Ostravy
      Marie z Ostravy | 21. 3. 2008 15:11

      Dobry den, zkousim jiz nekolikaty recept na medovnik/marlenku. Napln jsem trosku upravila: pripravila jsem neco jako besamel, salko (staci varit 3/4 hodky v papinaku), utrela maslos troskou cukru a vse smichala, pridala trosku karamelu. Myslim, ze pokud bych testo jeste po upeceni potrela napr. javorovym sirupem, tak rez byl jako od profiku. Diky za recept. Marie

    • Sabina
      Sabina | 13. 6. 2007 13:38

      Dalo to teda fušku to udělat, hlavně pak ten úklid.Je to moc máslové a sladké,ale vcelku dobré.

    • terdik1993 tereza
      terdik1993 tereza | 15. 5. 2007 18:34

      zrovna se chystam delat mace k narozkam urcite dam vedet ja to dopadlo

    • andra
      andra | 10. 5. 2007 22:07

      Piekla som na veľkom plechu:40x30 cm (originálny zasúvací k teplovzdušnej rúre), ktorý som otočila hore dnom. Cesto treba vyváľať na tenko, asi na hrúbku 2 mm. Pri pečení sa trošku zodvihne a upečené je hrubé asi 4-5 mm. Ale dá sa robiť kľudne aj na menšom plechu prípadne ako torta. Pri torte by sa ale množstvo surovín muselo upraviť. Ja by som radšej urobila dve menšie torty z tohoto množstva, pretože na jednu tortu bude karamelovej plnky veľa a polovicu salka asi neuvaríte. A ešte jedna rada na záver: Ak chcete mať cestá rovnako veľké, môžete ich orezať pred pečením napr. podľa menšieho plechu. Zvlášť potom ale treba upiecť aj odrezky, ktoré sa nakoniec rozmrvia na posýpku.

    • Kateřina Mlynářová
      Kateřina Mlynářová | 9. 5. 2007 14:34

      Mám prosbu,na jak velkém plechu pečete ty pláty?

    • Anonym
      Anonym | 7. 5. 2007 14:28

      Dobrý den, o tomto byl v Respektu zajímavý článek, takže pokud si dobře vzpomínám historie je následující: Medovník původně do Čech přivezli ruští přistěhovalci - údajně jej nabízeli cukrárnám nejdříve zdarma na ochutnání, a většina jim na jejich dort kývla. Pak ovšem do Čech zavítal jistý pán z Arménie (později vlastník práv na dort Marlenka), který dort ochutnal a tvrdil, že jeho rodina zná recept ještě lahodnější. Na medovník už měl ale někdo jiný patent, proto se rozhodl nazvat svůj moučník dle jména své sestry (alespoň tuším, že to byla sestra) - Marlenky.

    • Jája
      Jája | 7. 5. 2007 13:59

      Je to opravdu super holky. S takovu tu dietu držet snad nikdy nebudu.

    • Lída
      Lída | 7. 5. 2007 12:13

      Medovník je sušší. Marlenka je s větší dávkou krému a jsou v ní na hruběji namleté ořechy.

    • :)
      :) | 5. 5. 2007 17:44

      je to opravdu uzasny moucnik!!!!!-teda púokud to chutna tak jako tam Marlenka v restauracich!

    • petra
      petra | 5. 5. 2007 06:38

      baštili jsme Marlenku i Medovník na dovolené v Kašperkách. Medovník krájeli z kulatého korpusu,Marlenku z čtvercového. Chuťově asi jako "jednovaječná dvojčeta" :o)))....ptali jsme se cukráře na rozdíl, ale dovedl nám říct pouze to, že rozdíl je v dodavateli. Opravdu jsou oba zákusky moc dobrý, jsou si velice podobný snad až totožný. Jen pro našeho syna byl Medovník mnohem vláčnější a proto i lepší.

    • Andra
      Andra | 4. 5. 2007 18:50

      Neviem, či je Marlenka chránená značka, ale originálny recept výrobca samozrejme tají. Čítala som veľa rôznych receptov a vo vačšine z nich boli použité podobné medové cestá. Marlenke sa hovorí aj "medová torta". Myslím, že v originálnom recepte sa cesto nevyváľa, ale "natiera" sa natenko na papier a tak sa upečie. Skúšala som, ale váľané cesto sa mi páči viac, aj sa lepšie robí. Tento recept samozrejme originál nie je, ale určite stojí za to vyskúšať ho.

    • Gábina H
      Gábina H | 4. 5. 2007 12:47

      Jestli Marlenka není chráněná značka

    • Jarka O.
      Jarka O. | 4. 5. 2007 12:33

      Já mám dojem, že Marlenka je obchodní název pro medovník, jako majolka je majonéza:-))

    • Anonym
      Anonym | 4. 5. 2007 12:13

      Podle ingrediencí a obrázku to vypadá jako medovník,přikládám se ke Katce,jestli by se někdo našel a napsal rozdíl mezi těmito moučníky,děkuji.

    • Zdenka Korábová
      Zdenka Korábová | 3. 5. 2007 22:21

      Báječné. ještě bych přidala mleté ořechy a to asi na máslový krém posypat a sekanými posypat povrch

    • Katka Maršálková
      Katka Maršálková | 2. 5. 2007 11:58

      jaký je vůbec rozdíl mezi marlenkou a medovníkem?

    • Hana Rožníčková
      Hana Rožníčková | 2. 5. 2007 09:42

      Tak to je bezva recept, dávám do oblíbených.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
    Moučníky Koláče Pečení Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Bi-soda Hladká mouka Maizena Máslo Med Mléko Moučkový cukr Salko Vanilka Vejce
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Pudinkový koláč III.

    Pudinkový koláč III.

    Nepečený jablkový dort

    Nepečený jablkový dort

    Rösti - smažená nebo pečená příloha

    Rösti - smažená nebo pečená příloha

    Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou

    Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou…

    Švestkové buchty

    Švestkové buchty

    Gulášová polévka z předního hovězího masa

    Gulášová polévka z předního hovězího…

    Pizza s cuketou

    Pizza s cuketou

    Vylepšené rafaello řezy

    Vylepšené rafaello řezy

    Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

    Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

    Doporučujeme

    40 minut
    Zeleninový boršč

    Zeleninový boršč

    60 minut
    Domácí těstoviny

    Domácí těstoviny

    40 minut
    Omáčka z pečených paprik

    Omáčka z pečených paprik

    30 minut
    Flank steak s hráškem a fazolkami

    Flank steak s hráškem a fazolkami

    38 minut
    Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé

    30 minut
    Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

    Luštěninový salát s rukolovým pestem…

    40 minut
    Milionářské řezy se slaným karamelem

    Milionářské řezy se slaným karamelem

    35 minut
    Pavlova s citronovým krémem

    Pavlova s citronovým krémem

    Poslední sledované recepty

    37
    Palačinky
    Palačinky
    27
    Segedínský guláš
    Segedínský guláš
    27
    Hovězí guláš v tlakáči
    Hovězí guláš v tlakáči
    25
    Cheesecake do skleničky
    Cheesecake do skleničky
    23
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka

    Zajímavé články

    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších dezertů do skleničky
    Nepečené recepty frčí! Zkuste 5 nejlepších…
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého jídelníčku?
    Přírodní vitamíny: Jak je propašovat do každého…
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému čaji podle Britů
    Shortbread: Recept na nejlepší sušenky k horkému…
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy Boženy Němcové: Upečte si klasiku!
    Domácí kváskový chléb jako od babičky z knihy…
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?
    Čtyři důvody jo-jo efektu. Jaký je ten váš?

    Sledujte nás

    AHA.cz Došlo na lámání chleba? Pozérka Schneiderová radikálně otočila!

    Došlo na lámání chleba? Pozérka Schneiderová radikálně otočila!

    AHA.cz Pikantní tajemství oslavenkyně! Douglas sbalil Ivanku na sprosťárnu

    Pikantní tajemství oslavenkyně! Douglas sbalil Ivanku na sprosťárnu

    AHA.cz Deník Aha! 21.1.2021

    Deník Aha! 21.1.2021

    Dáma.cz Módní minimalismus: Kabelky na mobil jsou praktické i slušivé! Kde je sehnat?

    Módní minimalismus: Kabelky na mobil jsou praktické i slušivé! Kde je sehnat?

    Dáma.cz Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Pitt, Roberts, Clooney: 10 oscarových herců, kteří se objevili v seriálu Přátelé

    Ženy.cz Kabáty jako symbol změny: Na které návrháře vsadily Jill Biden a Kamala Harris?

    Kabáty jako symbol změny: Na které návrháře vsadily Jill Biden a Kamala Harris?

    Maminka.cz Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině

    Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině

    Reflex.cz Lékař Hajdúch: O rozvolnění můžeme jen snít, epidemie tu bude ještě roky, Česko je ideální pro mutace

    Lékař Hajdúch: O rozvolnění můžeme jen snít, epidemie tu bude ještě roky, Česko je ideální pro mutace

    E15.cz Zapomeňte na Coca-Colu, největšího světového nápojáře je třeba hledat jinde

    Zapomeňte na Coca-Colu, největšího světového nápojáře je třeba hledat jinde

    Abecedazahrady Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    Podrobný návod, jak dětem postavit iglú

    Další doporučené recepty:

    Marinovaný losos - gravlax
    Marinovaný losos - gravlax
    Marinovaný losos s pečeným bramborem a koprovým dipem
    Marinovaný losos s pečeným bramborem a…
    Marinovaný vepřový bůček s povidly
    Marinovaný vepřový bůček s povidly
    Marmeláda v pekárně
    Marmeláda v pekárně
    Marmeláda z bezinek a jablek
    Marmeláda z bezinek a jablek
    Marocká harira
    Marocká harira
    • Recepty.cz
    • Marlenka na můj způsob
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí