Marlenka na můj způsob

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: andra

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 200
      g moučkový cukr
    • 3
      ks vejce
    • 3
      lžíce med
    • 70
      g máslo
    • 1
      lžíce bi-soda
  • Náplň 1
    • 1
      plechovka salko
    • 250
      g máslo
  • Náplň 2
    • 125
      ml mléko
    • 125
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilka
    • 25
      g maizena
    • 180
      g máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál (smícháme rovnou v míse).
2
Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí).
3
V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce.
4
Pečeme asi 2-3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru.
5
Po upečení těsto zesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!).
6
Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypaní.
7
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě - 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
8
Náplň 2: vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
9
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2.
10
Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy.
11
Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
12
Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny (pokud vydrží).

Komentáře k receptu

  • Eliza
    Eliza |

    5. 4. 2015 22:22

    Recept se zdá složitý, ale až tak to není. Medovník vyšel skvěle, i když jsem neměla a tudíž nedala ořechy. :-*

  • Monika
    Monika |

    29. 9. 2014 11:13

    Děkuji za odpověď :-)

  • Kristýna
    Kristýna |

    25. 9. 2014 05:10

    Náplň si můžeš udělat dle sebe a pudink s máslem zní fajn, je to běžná náplň :) Dnem vzhůru znamená, že nedáš těsto do vnitř plechu, ale plech otočíš a dáš těsto na něj, aby se ti lépe sundávalo :)

  • Monika
    Monika |

    11. 9. 2014 09:21

    Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu použít na náplň č.2 vychladlý vanilkový puding sešlehaný s máslem? A dále nechápu, co znamená "dnem vzhůru"... nemohu těsto dát do normálního plechu či dortové formy? Děkuji moc za odpověď :-)

  • Irunka
    Irunka |

    1. 9. 2014 17:27

    myslim si ze reěit,jestli je to Marlenka nebo medovnik,je mi uplne jedno,hlavně že je dobry a to je O:-)

  • lee
    lee |

    19. 12. 2013 11:44

    ty hlupana :-))

  • Simona
    Simona |

    16. 10. 2013 13:50

    Super recept na marlenku....dělám ho už podruhé ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

  • Janinka
    Janinka |

    1. 8. 2013 21:16

    Nejúžasnější recept na Marlenku :-) . Poprvé jsem ji dělala 3 hodiny a dala jsem tam příliš ořechů, takže těsto se na sebe nenalepilo, ale podruhé už příprava a vše proběhlo rychleji. Děkuji moc za tento recept :-). Marlenka nevydrží ani jeden den :-D

  • Dana
    Dana |

    2. 4. 2013 16:00

    A co jste tím chtěla říct? jinak pro Vaši informaci recepty, postupy a návody pod autorská práva nespadají.

  • Káče
    Káče |

    16. 3. 2013 17:33

    Můžete se podívat i na video: http://www.jaksetodela.cz/video/2386/marlenka-recept-na-zakusek-marlenka Dobrá rada nad zlato :-)

  • Andrea
    Andrea |

    26. 2. 2013 22:16

    Vážený paní nebo vážený pane. Recpt na marlenku je opravdu vynikající . Již jsem jí několikrát dělala. A pokud budete chtít i mé foto, ráda Vám pošlu. Protože takhle stejně krásně, když se rozkrojí, vypadá :-*

  • lenka
    lenka |

    21. 11. 2012 11:46

    Maizena je kukuřičký škrob,je na zahuštění.

  • Moni
    Moni |

    1. 11. 2012 07:45

    Dobrý den,co je to Maizena?Děkuju

  • andra
    andra |

    18. 8. 2012 00:08

    Neviem podľa čoho ste usúdili, že fotografia je okopírovaná. Fotografiu som urobila vlastnoručne, rovnako ako koláč. To predsa dnes nie je žiadny problém. Vaše obvinenie nie je fér.

  • Pajaj
    Pajaj |

    15. 8. 2012 16:22

    Foto vypadá, jako by bylo okopírované. Noo, nevím, jestli tady je to ready. Ale na těch stránkách, kam vkládám recepty a studuji jiné, se tohle tedy nedělá. Buď foto nedám nebo vyzkouším a použiji své vlastní. Autorské právo Vám nic neříká? :-!

  • Eva
    Eva |

    13. 5. 2012 15:52

    veľmi pekne ďakujem za tento receptík!!!! Marlenku som piekla v piatok večer a dnes už nie je po nej ani stopy :D Bola naprosto LUXUSNÁ!!!! A to ešte keď napíšem, že sme boli na ňu dvaja...najviac som sa pobavila na poslednej vete v recepte :"Koláč je potřeba nechat odležet asi dva dny" TAK TOTO NIE!!! TO FAKT NIE JE MOŽNÉ :)))) moooc dík za recept

  • Andra
    Andra |

    25. 9. 2011 10:42

    Skaramelizované salko nepoznám. Možno som si v obchode iba nevšimla. Predáva sa tiež konzervované?

  • Tereza
    Tereza |

    7. 9. 2011 21:41

    Marlenka se moc povedla, díky za recept, jsem teď hvězda :) jenom doporučím koupit salko už zkaramelizované, stojí jen o pár korun víc a ušetříte si spoustu práce. Těsto jsem si taky nechala ve vodní lázni, jak se peklo v troubě tak tam bylo pořád pěkně v teple a potom se s ním dobře pracovalo. Pekla jsem normálně v plechu (ne dnem vzhůru), těsto jsem válela rovnou na pečící fólii, aby se při přenášení netrhalo. Jinak opravdu doporučuji nechat zaležet, aby krém stihl nasáknout do plátů těsta. Vzhledem k obrovskému úspěchu budu brzo dělat znova <3

  • miloslav rosik
    miloslav rosik |

    27. 7. 2011 15:49

    hahahahahahahahaahahhahahha <3

  • Jurda
    Jurda |

    12. 7. 2011 19:39

    To je moc dobrý medovník.? :-) Udělám ho doma z mamkou. :-D

  • andra
    andra |

    27. 10. 2010 18:19

    Vanilka = vanilkový cukor

  • Jana
    Jana |

    19. 10. 2010 14:08

    dobrý den,prosím,můžete mi sdělit co je to vanilka...???Je to vanilkový lusk,nebo je to vanilkový cukr,nebo snad něco jiného,co neznám...???Děkuji za odpověď,ale teď fakt nevím :-\ :-)

  • Marika Maršálková
    Marika Maršálková |

    11. 6. 2010 21:27

    Tak Marlenka je jen jedna. Medovník je medovník, podle mě napodobenina Marlenky. Je to asi to samé, jako napodobování tiramisu, sachr dortu... A je určitě registrovaná.

  • Andra
    Andra |

    22. 5. 2008 18:17

    Dakujem. Som rada, ze sa vam kolac vydaril. Ja tiez vzdy polozim plytky tanier na hrniec s vodnym kupelom a na nom udrziavam cesto teple. Skusala som uz rozne kremy, ale kombinacia tychto dvoch kremov nam zatial chuti najviac.

  • Adriana Šimková
    Adriana Šimková |

    21. 5. 2008 14:15

    Tento recept som zháňala dlho a našla ho až tu. Skúsila som to upiecť podľa neho a nemalo to chybu. Moc ďakujem!!! Zároveň mám pár zlepšovákov. Pokiaľ si necháte vodnú lázeň v ktorej ste cesto robili a už hotové cesto si do nej vložíte na míse, tak ho máte naustále v teple a nemusíte sa tak moc ponáhlať pri válaní plátov. Pláty som si gúlala na pečiacom papieri, na tom som ich potom lahšie prenášala na plechy a nemala som problémy s trhaním plátov. Do krému so salkom si pridajte 1 a pol masla a krém bude tuhší a nebude tiecť a pritom sa dobre roztiera.

  • Marie z Ostravy
    Marie z Ostravy |

    21. 3. 2008 15:11

    Dobry den, zkousim jiz nekolikaty recept na medovnik/marlenku. Napln jsem trosku upravila: pripravila jsem neco jako besamel, salko (staci varit 3/4 hodky v papinaku), utrela maslos troskou cukru a vse smichala, pridala trosku karamelu. Myslim, ze pokud bych testo jeste po upeceni potrela napr. javorovym sirupem, tak rez byl jako od profiku. Diky za recept. Marie

  • Sabina
    Sabina |

    13. 6. 2007 13:38

    Dalo to teda fušku to udělat, hlavně pak ten úklid.Je to moc máslové a sladké,ale vcelku dobré.

  • terdik1993 tereza
    terdik1993 tereza |

    15. 5. 2007 18:34

    zrovna se chystam delat mace k narozkam urcite dam vedet ja to dopadlo

  • andra
    andra |

    10. 5. 2007 22:07

    Piekla som na veľkom plechu:40x30 cm (originálny zasúvací k teplovzdušnej rúre), ktorý som otočila hore dnom. Cesto treba vyváľať na tenko, asi na hrúbku 2 mm. Pri pečení sa trošku zodvihne a upečené je hrubé asi 4-5 mm. Ale dá sa robiť kľudne aj na menšom plechu prípadne ako torta. Pri torte by sa ale množstvo surovín muselo upraviť. Ja by som radšej urobila dve menšie torty z tohoto množstva, pretože na jednu tortu bude karamelovej plnky veľa a polovicu salka asi neuvaríte. A ešte jedna rada na záver: Ak chcete mať cestá rovnako veľké, môžete ich orezať pred pečením napr. podľa menšieho plechu. Zvlášť potom ale treba upiecť aj odrezky, ktoré sa nakoniec rozmrvia na posýpku.

  • Kateřina Mlynářová
    Kateřina Mlynářová |

    9. 5. 2007 14:34

    Mám prosbu,na jak velkém plechu pečete ty pláty?

  • Anonym
    Anonym |

    7. 5. 2007 14:28

    Dobrý den, o tomto byl v Respektu zajímavý článek, takže pokud si dobře vzpomínám historie je následující: Medovník původně do Čech přivezli ruští přistěhovalci - údajně jej nabízeli cukrárnám nejdříve zdarma na ochutnání, a většina jim na jejich dort kývla. Pak ovšem do Čech zavítal jistý pán z Arménie (později vlastník práv na dort Marlenka), který dort ochutnal a tvrdil, že jeho rodina zná recept ještě lahodnější. Na medovník už měl ale někdo jiný patent, proto se rozhodl nazvat svůj moučník dle jména své sestry (alespoň tuším, že to byla sestra) - Marlenky.

  • Jája
    Jája |

    7. 5. 2007 13:59

    Je to opravdu super holky. S takovu tu dietu držet snad nikdy nebudu.

  • Lída
    Lída |

    7. 5. 2007 12:13

    Medovník je sušší. Marlenka je s větší dávkou krému a jsou v ní na hruběji namleté ořechy.

  • :)
    :) |

    5. 5. 2007 17:44

    je to opravdu uzasny moucnik!!!!!-teda púokud to chutna tak jako tam Marlenka v restauracich!

  • petra
    petra |

    5. 5. 2007 06:38

    baštili jsme Marlenku i Medovník na dovolené v Kašperkách. Medovník krájeli z kulatého korpusu,Marlenku z čtvercového. Chuťově asi jako "jednovaječná dvojčeta" :o)))....ptali jsme se cukráře na rozdíl, ale dovedl nám říct pouze to, že rozdíl je v dodavateli. Opravdu jsou oba zákusky moc dobrý, jsou si velice podobný snad až totožný. Jen pro našeho syna byl Medovník mnohem vláčnější a proto i lepší.

  • Andra
    Andra |

    4. 5. 2007 18:50

    Neviem, či je Marlenka chránená značka, ale originálny recept výrobca samozrejme tají. Čítala som veľa rôznych receptov a vo vačšine z nich boli použité podobné medové cestá. Marlenke sa hovorí aj "medová torta". Myslím, že v originálnom recepte sa cesto nevyváľa, ale "natiera" sa natenko na papier a tak sa upečie. Skúšala som, ale váľané cesto sa mi páči viac, aj sa lepšie robí. Tento recept samozrejme originál nie je, ale určite stojí za to vyskúšať ho.

  • Gábina H
    Gábina H |

    4. 5. 2007 12:47

    Jestli Marlenka není chráněná značka

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    4. 5. 2007 12:33

    Já mám dojem, že Marlenka je obchodní název pro medovník, jako majolka je majonéza:-))

  • Anonym
    Anonym |

    4. 5. 2007 12:13

    Podle ingrediencí a obrázku to vypadá jako medovník,přikládám se ke Katce,jestli by se někdo našel a napsal rozdíl mezi těmito moučníky,děkuji.

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    3. 5. 2007 22:21

    Báječné. ještě bych přidala mleté ořechy a to asi na máslový krém posypat a sekanými posypat povrch

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    2. 5. 2007 11:58

    jaký je vůbec rozdíl mezi marlenkou a medovníkem?

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    2. 5. 2007 09:42

    Tak to je bezva recept, dávám do oblíbených.