Můj oblíbený mrkvový dort

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: hanazealand

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Korpus (ingredience do menších
    • 2
      hrnek hnědý cukr
    • 4
      ks vejce
    • 1
      hrnek olivový olej
    • 1
      hrnek celozrnná mouka
    • 1
      hrnek hladká mouka
    • 3
      lžička skořice (2-3)
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • 0,3
      lžička sůl
    • 1
      hrnek vlašské ořechy nakrájené
    • 3
      hrnek mrkev najemno nastrouhaná
    • pečící papír
  • Poleva
    • 100
      g máslo
    • 200
      g pomazánkové máslo nebo cream cheese
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 2
      lžíce moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Prošlehat cukr, vajíčka, olivový olej (napěnit), přidáme mouku a všechny suché ingredience. Nakonec vmícháme ořechy a mrkev. Můžeme také přidat různé kandované ovoce.
2
Peču ve čtvercové formě na pečícím papíře. Pečeme na 150-180 °C 1 a 1/2 hodiny.
3
Mezitím připravíme polevu (spíše nátěrku). Vyšleháme pořádně máslo s pomazánkovým máslem, přidáme citronovou kůru a cukr a necháme ještě v lednici trochu ztuhnout. Nanášíme na upečený, zchladlý dort. Skladujeme v lednici. Navrch ještě můžeme nastrouhat citronovou kůru spolu s ořechy.
4
Forma průměr 23 cm (čtverec nebo kruh).

Komentáře k receptu

  • Eva
    Eva |

    27. 11. 2014 16:06

    Neb se recept jmenuje DORT šoupla jsem ho do dortové formy a teď čekám, čekám, čekám.. Pochopitelně tam za půlhodiny nebude ;-) To jen kdyby náhodou měl někdo stejný úmysl, aby s tím počítal ;-)

  • seveřanka
    seveřanka |

    11. 9. 2014 14:13

    Delší dobu jsem surfovala na netu a hledala neokoukaný recept na zajímavé řezy, které bych mohla upéct naší víkendové návštěvě. Povedlo se a mrkvovou buchtu jsem uspěšně upekla a musím dodat, že opravdu byla vláčná, křehká a moc dobrá. Doporučuji i méně zdatným kuchařkám, bude mít úspěch u dětí i chlapů. ;-) Navíc moc pěkně voní !!!

  • AaaNi
    AaaNi |

    25. 5. 2014 09:55

    Po svém prvním pokusu podle jiného receptu jsem se svého oblíbeného mrkvového dortu nedočkala.. ale tenhle mi to bohatě vynahradil - je vynikající!! :) Trošku jsem si ho upravila na svou malou remosku a ubrala ca třetinu cukru. Dala jsem slunečnicový olej, místo ořechů mandličky + rozinky. A jako polevu a zároveň i na promazání jsem udělala jednoduchou a zdravější směs nízkotučného tvarohu + 1 zakysané smetany + cukru + citronové šťávy. Celý dort jsem posypala skořicí a posypala mandličkami na plátky. Moc oceňuji, že je tenhle recept "hrníčkový". Ještě jednou velké DOPORUČENÍ ;)

  • matyas
    matyas |

    21. 4. 2014 09:03

    Naprosto vynikající, vláčný, snědený raz - dva. Ukládám mezi své oblíbené.

  • Marketa
    Marketa |

    16. 2. 2013 17:45

    Super dort,jednoduche rychle. Je vlacny,prostě mňamka ;-) už mám uloženo! Diiiky O:-)

  • Jana
    Jana |

    28. 1. 2013 14:00

    Upekla jsem jako buchtu na plech a bez krému, dala jsem jen 1 hrnek cukru a přidala 1/2 hrnku mléka a bylo to opravdu vynikající. Snědli jsme sami s manželem do druhého dne :-)

  • Bruflu
    Bruflu |

    24. 2. 2012 09:41

    Dortík jsem upekla,chválím. Moc se mi líbí suroviny. Taktéž jsem snížila cukr na 1,5 hrnku. Příště možná uberu. Je skvělý!!! Jako ozdobu nahoru jsem použila marcipánové mrkve s natí :-))))) Určitě si ho zopakuju :-)

  • Zounik
    Zounik |

    3. 2. 2011 12:11

    Tento dort je naprosto vynikající!!! Peču ho v dortové formě, po vychladnutí podélně jednou nebo dvakrát rozříznu a naplním polevou. Je pravda že používám dvakrát tolik surovin :) Pak celý dort potřu polevou, kterou ozdobím praženými mandlemi. Dort není přeslazený, má kráááásnou barvu a u nás v lednici nevydrží déle jak jeden den :-))

  • Zuzana Lstiburková
    Zuzana Lstiburková |

    26. 2. 2010 15:23

    jen poznámka ke kondenzovanému ovoci - autorka měla určitě na mysli ovoce kandované :)

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    30. 3. 2009 19:34

    Dnes jsem buchtu upekla opět na plechu, opět snížila množství cukru v těstě a mouku použila jen bílou. A tentokrát jsem zkusila i polevu. Tu jsem vymíchala ze 100 g másla, 300 g Lučiny, kůry a šťávy z půlky citrónu a 1 hrnku moučkového cukru. Je to velmi jedlé, osvěžující.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    29. 4. 2008 20:17

    Před chvilkou dopečeno a ochutnáno. Pekla jsem na plechu s vyšším okrajem, do těsta přidala rozinky a trochu nemletého máku (aby to trošku křupalo) a je to skvělé, kypré, šťavnaté. Jen cukr v těstě jsem snížila na 1,5 hrnku a i tak je to dost sladké. Polevu jsem vynechala, ale příště zkusím i s ní.

  • Hana Vackova
    Hana Vackova |

    26. 7. 2007 04:01

    jo ten ananas je pravda,mam take jeden recept s nim,stoji tam,ze se ma vymackat stava pryc take se pridava ruzne kondenz.ovoce

  • Hana Němcová
    Hana Němcová |

    22. 7. 2007 22:16

    Já tento recept znám trochu jinak ještě do něj přidávám ananas z plechovky. A nedávám tam máslo ale jenom pomazánkové máslo a i do krému dávám ananas ale jinak je ten recept stejný

Abecední seznam: