Recept na kuřecí nebo slepičí vývar – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Slepičí nebo kuřecí vývar se nemá vařit tak dlouho, jako třeba vývar hovězí a je také potřeba mezi s sebou rozlišovat slepičí a kuřecí. Slepičí mívá více tuku a dobré ho trochu z polévky sesbírat. Ovšem správný vývar tuk obsahovat musí – zajišťuje tím rozpustnost dalších látek a vitamínů v dalších přísadách, jako třeba v mrkvi.

Kuřecí vývar se většinou dělá z kuřecího skeletu, který zbude po vykostění kuřete. Někdy se přidávají i křidýlka nebo stehýnka, ale pro vývar jich je spíše škoda. Do polévky lze kuřecí vývar nahradit instantním kuřecím bujónem, ovšem jedná se skutečně o náhražku, která neobsahuje nic z kvality pravého vývaru.

U všech vývarů platí, že kosti je možné před vařením opéct pro výraznější chuť a barvu, cibulová slupka vývar krásně zabarví, vývar se při vaření nesolí, nejvíce se redukuje vývar do omáček, vařit vývar je třeba vždy pomalu. Při přípravě polévkového se zalévá studenou vodou, při vaření masa pro další chod se zalévá vroucí vodou.

Další podobné recepty