Je to základ a přitom také test kuchaře. Na kvalitním vývaru stojí a padá mnoho dalších jídel a podle kvality vývaru často poznáte i dobrou restauraci. Někdo ho nahrazuje bujonovou kostkou, ale samozřejmě tak přichází o nenahraditelné chutě, vůně i vitamíny.
Silný hovězí vývar se připravuje z hovězích kostí a jeho příprava je poměrně dlouhá. Vývar se musí takzvaně táhnout, tedy připravovat ve sotva znatelném varu, po několik hodin. Někde se dočtete, že minimálně dvě a půl hodiny, jinde zase, že 8 hodin je maximum. Záleží však na zkušenosti a konkrétním receptu. Kuřecí vývar se například vaří několikanásobně kratší dobu.
U všech vývarů platí, že kosti je možné před vařením opéct pro výraznější chuť a barvu, cibulová slupka vývar krásně zabarví, vývar se při vaření nesolí, nejvíce se redukuje vývar do omáček, vařit vývar je třeba vždy pomalu. Při přípravě polévkového se zalévá studenou vodou, při vaření masa pro další chod se zalévá vroucí vodou.
Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku, cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Ke konci... více o Hovězí polévka s masovými knedlíčky
Maso očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, koření, mírně osolíme a přivedeme k varu. Poté teplotu zmírníme... více o Hovězí vývar s vejcem a sýrem
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké... více o Hovězí polévka s masem - dietní
Maso dáme vařit do piňáku, přidáme rozkrojenou cibuli, česnek, sůl, nové koření, celý pepř. Vaříme asi 1 hodinu, dle masa. Maso vyndáme, vývar zcedíme... více o Hovězí polévka s houbami
(všechny váhy jsou jen přibližné - dělám to odhadem, nikdy jsem to nevážil, je to třeba zkusit) Do papiňáku s vodou dáme vařit maso s kostma, petržel,... více o Dobrý hovězí vývar s drožďovými knedlíčky
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Hovězí maso omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme zeleninu, pepř a sůl, zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka. Mezitím si připravíme... více o Hovězí polévka s knedlíčky
Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření ... více o Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči promíchejte kousky masa, nakrájené houby, cibuli a olej a rozložte do jedné vrstvy. Osolte a opepřete, pečte... více o Pečená hovězí polévka s houbami a kroupami
Připravíme hovězí vývar (nebo bujón z jedné kostky silného hovězího masoxu). Během přípravy vývaru vezmeme dva větší hrnečky nejlépe miskovitého tvaru... více o Hovězí vývar se žloutkem
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Na másle orestujte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kmín a mouku a usmažte světlou jíšku. Zalijte vývarem a přidejte... více o Vývar s kapustou
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Na trošce oleje osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenou cibuli, ke které přidáme mleté maso, které též do osmažíme a při smažení vařečkou... více o Kapustová polévka s bramborem a mletým masem
Vložte máslo a cibuli nakrájenou na tenká kolečka do velké pánve nebo hrnce, rozpalte na středně vysokou teplotu a 10 minut restujte, dokud nebude... více o Francouzská cibulačka z pomalého hrnce
Kosti dáme na 15-20min do předehřáté trouby aby pustili šťávu. Z cibule sloupneme svrchní slupku a rozkrojíme napůl. Jemně ji osmažíme na rozkrojených... více o Hovězí vývar / hovězí polévka
Nudle namočte na 30 minut do vlažné vody. Poté je vložte do vroucí vody a vařte asi 7 minut (nebo podle návodu na obalu). Uvařené nudle prolijte... více o Bun Bo Nam Bo – Nudle s hovězím a zeleninou
Uzené maso zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme, zalejeme... více o Čočková polévka s uzeným masem
Očištěné a nakrájené houby osmahleme na másle a oleji, zaprášíme moukou a zalijeme vařící vodou z konvice. Přidáme nadrobno nakrájené brambory,... více o Rychlá houbová bramboračka
Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru... více o Dýňová polévka s česnekem a krutony
Přes noc namočeným fazolím vyměňte vodu, doplňte na dva litry a dejte vařit. Asi 15 minut před koncem varu přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou... více o Bystřická kyselica
Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar
Na másle orestujete porek, ale ne moc do tmava. Přidáte hrášek a hned zalijete vývarem. Vývaru ne moc, aby polévka nebyla moc řídká. Vařit zhruba jen... více o Hráškový krém s krutony
Namočíme 100 g přebrané čočky a dáme uvařit do osolené vody s kořenovou zeleninou nakrájenou na kostky. Na sádle zpěníme cibulku zalijeme trochou vody... více o Čočková polévka s kořenovou zeleninou
Všechnu zeleninu očistím, oloupu a nakrájím na kostičky a dám vařit do menšího hrnce s vroucí vodou, kromě cibule. Houby nakrájím též na malé útvary ... více o Bramboračka s houbami
Králičí polévku (vývar) si můžeme připravit buď: orestováním králičích odřezků a kostí společně se zeleninou a kořením na rozpuštěném másle (50 gramů ... více o Králičí polévka - vývar
Žaludky vypereme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu, vodu slijeme a vše opakujeme ještě 2x. Pak žaludky vložíme do... více o Polévka z vepřových žaludků s kořenovou zeleninou
Na rozpuštěném másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, kterou následně zasypeme moukou. kterou necháme zpěnit a krátce osmažit.... více o Jednoduchá fazolková polévka
V hrnci, ve kterém chceme uvařit polévku, rozpustíme asi polévkovou lžici másla, na másle orestujeme na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu (celer,... více o Milionová polévka
Do neosolené vody dáme vařit předem namočený hrách. Až je hrách poloměkký, přidáme zázvor a sůl. Vaříme do měkka. Mezitím nakrájíme rajčata na... více o Jednoduchá hrachová polévka s rajčaty
Na másle s olejem si osmažíme dorůžova hrubě nastrouhaný celer s mrkví. Osmaženou zeleninu následně posypeme moukou, přidáme nastrouhaný česnek a za... více o Květáková bramboračka
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Z vody a kalíšků Knorr Bohatý bujón kuřecí připravte vývar. Přidejte nakrájené brambory, mrkev a vařte po dobu 15 minut. Dochuťte polévku majoránkou,... více o Zelná polévka IV.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmahneme na másle až zesklovatí. Zalijeme vařící vodou a přidáme bujónovou kostku, vaříme, až je cibule hodně... více o Smetanová cibulačka
Očištěnou, opranou slepici vložíme i s drůbky do tlakového hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Slepičí polévka s nudlemi
Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, nakrájíme si také cibuli a na kostičky uzenou krkovičku. Na oleji si osmahneme doměkka cibuli,... více o Moniččina zelňačka
Čočku propláchněte. Mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli s česnekem nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte. Vše opékejte na rozehřátém oleji, dokud... více o Čočková polévka s kokosovým mlékem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme... více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
1 mrkve a 2 menší petržele (nebo 1 větší), případně i kousek celeru (nemusí být) osmahneme na másle. Přidejte vývar (stačí jen voda) a vhoďte brambory... více o Milionová polévka
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Bílý chřest oloupeme. Na polévku stačí úlomky, špičky chřestu nejsou nutné. Chřest vozím z Mělníka. Připravíme si vodu na vaření. Potřebujeme jí tolik... více o Chřestová polévka III.
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Ryby, kořenovou zeleninu a koření povaříme cca 30 minut v osolené vodě. Housku namočíme do mléka. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou... více o Rybí polévka - smetanová
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný... více o Cizrnová polévka - vydatná
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na... více o Zelňačka pro přátele