Recept na hovězí vývar – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Je to základ a přitom také test kuchaře. Na kvalitním vývaru stojí a padá mnoho dalších jídel a podle kvality vývaru často poznáte i dobrou restauraci. Někdo ho nahrazuje bujonovou kostkou, ale samozřejmě tak přichází o nenahraditelné chutě, vůně i vitamíny.

Silný hovězí vývar se připravuje z hovězích kostí a jeho příprava je poměrně dlouhá. Vývar se musí takzvaně táhnout, tedy připravovat ve sotva znatelném varu, po několik hodin. Někde se dočtete, že minimálně dvě a půl hodiny, jinde zase, že 8 hodin je maximum. Záleží však na zkušenosti a konkrétním receptu. Kuřecí vývar se například vaří několikanásobně kratší dobu.

U všech vývarů platí, že kosti je možné před vařením opéct pro výraznější chuť a barvu, cibulová slupka vývar krásně zabarví, vývar se při vaření nesolí, nejvíce se redukuje vývar do omáček, vařit vývar je třeba vždy pomalu. Při přípravě polévkového se zalévá studenou vodou, při vaření masa pro další chod se zalévá vroucí vodou.