Jednou někdo velmi moudrý řekl, že nejlepší dárky jsou ty, které se do pár měsíců spotřebují. V tom je jistě velká pravda. Až tedy budete přemýšlet, co dát komu k vánocům nebo narozeninám, myslete na to, že vlastnoručně vyrobený dárek nakonec bývá stejně tím nejlepším.
Jak se zavděčit dárkem pro chlapa je pro dámy věc často zapeklitá. Muži jsou charakterističtí tím, že nic nepotřebují. Samozřejmě pokud jim dáte nakládaný hermelín, vlastnoručně vyrobené utopence nebo rillettes zalité v brusinkovém želé, očka se jim rozzáří jako malým dětem.
Jestli jsou ženy z dárků pro muže bezradné, naopak je to snad ještě horší. Přitom je to tak snadné. Vlastnoručně vyrobená směs na pečení, pečený čaj nebo jednoduchý voňavý cukr, třeba mátový, levandulový nebo vanilkový, jsou sladké dárky.
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet... více o Nakládaný hermelín
Mandle spaříme horkou vodou, ochladíme a oloupeme. Mandle, sůl, med a vodu asi 50 °C teplou v mixéru důkladně rozmixujeme. Mléko můžeme rozředit na... více o Mandlové mléko
Nakrájená rajčata vložíme do velkého hrnce, přidáme mátu, cukr, skořicovou kůru a ocet a na mírném ohni vaříme asi 45 minut nebo dokud směs nezhoustne... více o Chutney z máty a rajčat
Chilli papričky, česnek, cukr (možno vynechat) a podle chuti sůl dáme do šlehače nebo mixéru a za stálého přilévání vody zpracujte na kaši. Skladujeme... více o Chutney z červených chilli papriček
Na hustou kaši rozvaříme rajčata s cibulí a česnekem. Necháme rozpustit cukr, přidáme ocet, sůl a koření. Do chutney nasypeme rozinky, které necháme... více o Indické chutney
Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na silnější plátky nakrájený fenykl. Podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Podáváme k... více o Fenyklové chutney
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme kondenzované mléko a opět cca 3 minuty šleháme, nakonec přilejeme rum a lehce prošleháme.... více o Vaječný koňak
Rajčata oloupeme a nakrájíme, zázvor, česnek a cibuli posekáme, kardamom rozdrtíme. Rajčata, usekané přísady, sůl a papriku za občasného míchání... více o Indické čatní
Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat.... více o Meduňkový sirup
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Rajská jablíčka a jablka omyjeme, cibuli a jablka oloupeme (vyjmeme jádřince) a vše nakrájíme na malé kousky, přidáme rozkrájenou feferonku. Dáme do... více o Chutney z nedozrálých rajčat
Švestky vypeckujeme, cibuli oloupeme a z nedozrálými rajčaty nakrájíme na drobno a zvolna dusíme asi 30-40 minut. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a... více o Chutney švestkové
Jablka omyjeme a oloupeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na kostičky, k tomu přidáme vypeckované a nadrobno nakrájené švestky, dáme do kastrolu a... více o Chutney - rychlé
U většiny receptů kde se uvádí vanilkový cukr, pravděpodobně myslí cukr vanilínový. Ten se však s pravým nedá srovnat. Nejvíc je to cítit u pečiva,... více o Vanilkový cukr
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší chuti a... více o Čatní z červené řepy
Za stálého míchání dřevěnou vařečkou přivedeme do mírného varu med s citrónovou šťávou. Přidáme nasekané oříšky a vaříme a mícháme ještě asi dvě... více o Medové karamelky
V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a... více o Nakládaný balkánský sýr III.
Vše důkladně rozmačkejte, rozdrtte a promíchejte, dokud směs nezačne připomínat prach.... více o Cajunská kořenicí směs
1/2 l rumu, 2 kg otrhaného červeného nebo bílého rybízu a Quittin vaříme 10 minut. Poté přidáme 2 kg cukru, 1 vanilkový cukr a mletou skořici (dle... více o Rybízové chutney
Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude třeba, můžeme přidat... více o Arašídové máslo
Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte. Ve větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce,... více o Pečený čaj
Koriandr, kardamon a kmín nasucho opražíme a pak všechno utlučeme v hmoždíři.... více o Horké koření
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho... více o Kreolská kořenící směs
1. Očištěné ovoce odpeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. 2. Citron oloupeme a pokrájíme na kousky. 3. Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme... více o Skvělý pečený čaj
Mléko zahřejte až k bodu varu. Rozlijte do čtyř sklenic a zpěňovačem nebo metličkou vyšlehejte do pěny. Vmíchejte med a kardamom, případně ještě před... více o Medové mléko s kardamomem
Troubu předehřejte na 180 °C. Mandle a pinie nasucho opražte. V silnostěnném kastrolu svařte med s cukrem, až se cukr rozpustí. Snižte plamen,... více o Mandlové bonbony (Kozinaki)
Na rozehřátém oleji osmahněte oloupaný a na malé kousky nakrájený zázvor, česnek, cibulku a chilli papričku. Přidejte koření a míchejte cca 1 minutku.... více o Domácí mangové chutney
**Na 5–7 sklenic po 200 ml:** Omyté blumy dejte do většího hrnce, podlijte vodou, přiklopte a bez míchání nechte rozvařit, asi tak 20 minut. Částečně... více o Voňavý blumový džem
V míse smícháme mouku, cukr krupice i vanilkový, kakao, kypřící prášek, olej, vejce a kefír. Pečlivě promícháme. Můžeme do těsta přidat i pár lentilek... více o Muffiny s lentilkami
Smícháme si sypké přísady (mouku, vločky, sodu, kakao, cukr a sůl) a přidáme k nim vejce a mléko. Mandle si dáme do mističky, zalijeme vařící vodou a... více o Muffiny s mandlemi a čokoládou
Nožem z ananasu odkrojte vršek a spodek a slupku odřízněte. Můžete ho nakrájet na kolečka a tvrdý vnitřek vykrojte kulatým vykrajovátkem na vánoční... více o Ananas s mátovým cukrem podle J. Olivera
Tato směs kořené se nejlépe hodí na fajitas a masem plněné tortilly. Můžete ji však použít i na čínu, restovanou zeleninu apod. Koření by mělo mít... více o El Paso Kořenící směs na fajitas/tortillas
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ... více o Pečený čaj - hruškový
Jako první si dejte předehřát troubu na 175 stupňů a utřete si oba cukry s máslem do hladké pěny. Poté přidejte vejce a pár kapek vanilkového aroma.... více o Cookies (Sušenky)
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Připravte si menší nízký plech vystlaný pečícím papírem. V horké lázni si společně rozpusťte hořkou a mléčnou čokoládu dohladka, směs nalijte na plech... více o Mramorová čokoláda
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Přidejte na drobné kousky nakrájené máslo a pomocí nože nebo kráječe na... více o Čedarové sušenky
Do kastrolu dáme máslo, cukr, mléko, kakao a špetku soli. Přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné minuty. Přidáme arašídové máslo, vanilkový extrakt a... více o Americké nepečené sušenky (No-bake cookies)
Mouku prosejte se solí a jedlou sodou. Máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru do pěny. Vmíchejte vanilkový extrakt a jedno po druhém všlehejte i vejce o... více o Sušenky s bonbony a čokoládou
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s kořeněným cukrem
Troubu zapněte na 150 °C. Dotuha vyšlehejte bílky s cukrem, poté zlehka vmíchejte mleté mandle a likér. Pečicí papír potřete kouskem másla a lžící na... více o Amaretti sušenky
Listy medvědího česneku přeberte, umyjte a nasekejte na kousky. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli.... více o Pesto z medvědího česneku
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo.... více o Meruňkové čatní s cibulí
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic. Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem.... více o Bylinkový olej
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Houby očistěte. Suroviny na nálev asi 5 minut povařte a vychlaďte. Do sklenic dejte houby a zalijte je lákem. Uzavřete a asi 15 minut zavařujte při... více o Houby čili "slizouny"
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Kachní maso pomelte v mlýnku na maso. Rozpalte pánev se sádlem, přidejte játra a 2 minuty je restujte. Přilijte brandy a nechte odpařit alkohol.... více o Kachní paštika
Mladé květy šeříku očistěte od hmyzu buď tak, že je vyklepete nebo necháte chvíli ležet na kuchyňské lince. Květy by se neměly oplachovat. Potom... více o Šeříkový sirup
Ryby zbavíme kostí (pokud je mají), rozetřeme do misky i s částí tomatového nálevu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme... více o Pomazánka z ryb v tomatě
Změklé máslo utřeme v misce s lučinou. Vmícháme jemně nastrouhaný tvrdý sýr (Eidam, Gouda...), mrkev, ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.... více o Mrkvová pomazánka s Lučinou a sýrem
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme žampiony, okořeníme a dusíme. Hermelínům skrojíme vršky,... více o Plněný hermelín II.
Do zakysané smetany zamícháme nasekané (nejlépe čerstvé) bylinky, které máme k dispozici, prolisovaný česnek, sůl a pepř, lžičku hořčice, můžeme... více o Dipy ke grilovanému masu - ze zakysané smetany
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
Květák uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Po vychladnutí jej nasekáme nadrobno, vmícháme ostatní suroviny a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice... více o Květáková pomazánka
Papriky podélně rozřízneme a vnitřek vykrojíme. Prolisovanou brynzu smícháme s měkkým máslem, nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí, mletou červenou... více o Paprika plněná brynzou
Salám junior nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným juniorem. Přidáme zbylé ingredience a pořádně promícháme.... více o Falešný tatarák z junioru
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme.... více o Langoše
Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka
Na másle si osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které pak přisypeme hrášek, osolíme a přiklopíme pokličkou. Zvolna dusíme doměkka (nerozdusit!),... více o Dušený hrášek s volským okem
Na rozpáleném slunečnicovém oleji na pánvičce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho roztát, za... více o Drožďová pomazánka s tofu a zeleninou
Nivu nastrouháme na jemno, přidáme tatarku a česnek. Vše zamíchame. Pokud přidáme eidam, pomazánkové máslo, přidáme podle potřeby česnek i tatarku.... více o Česneková pomazánka z Nivy
Potřebujeme dlouhé úzké plátky šunky. Širší podle potřeby rozkrojíme. Mandarinkový kompot slejeme, čerstvé oloupeme a rozdělíme na měsíčky. Jednotlivé... více o Jednohubky z parmské šunky
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, necháme zpěnit a postupně za stálého míchání přiléváme studené mléko a vývar, přivedeme do varu... více o Vaječné ragú
Avokáda oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte propláchnutou cizrnu, tahini i drcený česnek a vše dobře rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a... více o Placky s humusem z avokáda
Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy
Sardinky rozmačkáme, přidáme máslo, sýr a vymícháme do hladka, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, ochutíme solí a pepřem.... více o Rybí pomazánka od Moni
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Z 33% smetany vyšleháme šlehačku. Do mísy dáme pomazánkové máslo, rozetřený česnek, pokrájené, důkladně okapané olivy a řádně promícháme. Dochutíme... více o Olivová pochoutka - pomazánka
Těsto si rozválíme na pomoučeném vále na hranatou placku. Bylinky nasekáme (já jsem použila hladkolistou petrželku, oregano a bazalku), smícháme s... více o Bylinkové tyčky k vínu
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s drobně pokrájenou paprikou a... více o "Sloppy Joes" - zapečený sendvič
Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků... více o Šunkové balíčky
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Oba sýry nastrouháme a smícháme dohromady, plátky veky jemně pomažeme máslem, přidáme sýrovou směs, kterou na veku trochu přimáčkneme, dáme na plech.... více o Teplé sýrové toasty
Lososa vložte na 15 minut do mrazáku. Estragon utřete nahrubo v hmoždíři a smíchejte se lžící oleje. Šalotky nakrájejte na tenké plátky, vypeckované... více o Lososový tatarák s avokádem
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme kynout minimálně 1 hodinu. Po vykynutí těsto přeneseme na velký plech, pomazaný olivovým... více o Italská focaccia podle mojí tchyně
Sýr nastrouháme najemno, salám nahrubo, starší rohlíky rozmixujeme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vše v míse promícháme, přidáme mléko s vejci,... více o Smažák bez prskání - sýrové placičky
Tence vyválíme listové těsto (asi 2 mm) a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 8x8 cm a na každý dáme lžíci náplně. Těsto přeložíme a okraje dobře... více o Listové taštičky plněné mletým masem
Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,... více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka