Ochucování cukru je tím nejsnadnějším a přitom velmi efektním postupem. Surovina se pokud možno rozdrtí v hmoždíři, dokud není s cukrem sypký. Tedy v případě rostlinných přísad. Sypké stačí smíchat, aromatické nechat uležet.
Pokud chystáte cukr na ovocný salát, zmrzlinu nebo na zdobení drinků, hodí se většinou z čerstvých bylinek a aromatických rostlin, jako je máta, bazalka, fialka, nebo levandule. Všechny tyto se dají rozdrtit a spojit s cukrem. Trochu jinak se připravuje vanilkový cukr, skořicový stačí jen jednoduše promíchat se skořicí.
U většiny receptů kde se uvádí vanilkový cukr, pravděpodobně myslí cukr vanilínový. Ten se však s pravým nedá srovnat. Nejvíc je to cítit u pečiva,... více o Vanilkový cukr
Nožem z ananasu odkrojte vršek a spodek a slupku odřízněte. Můžete ho nakrájet na kolečka a tvrdý vnitřek vykrojte kulatým vykrajovátkem na vánoční... více o Ananas s mátovým cukrem podle J. Olivera
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s kořeněným cukrem
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není... více o Jahodová marmeláda (džem)
Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme horkým nálevem, hrnec... více o Rychlokvašky
Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček... více o Okurkové řezy s paprikou
Maso nakrájíme na kostičky a smícháme se sáčkem koření "Vepřová pečeně" od firmy Kotányi. Dáme do sklenic, uzavřene a sterilujeme 2 hodiny na 100 °C.... více o Vepřové maso ve vlastní šťávě
Meruňky omyjeme, vypeckujeme rozpůlíme a naskládáme střechovitě do sklenic. Zalijeme ještě horkým nálevem (1 l vody svařit 5 minut s 500 g cukru) a... více o Meruňkový kompot
Ananas oloupeme, odstraníme středový stvol, nakrájíme na malé kousky a odvážíme. Do hrnce vložíme ananas a nalijeme jablečný mošt. Obsah sáčku Gelfix... více o Želé z jablek a ananasu
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Počet květů, který je potřeba na vytvoření želé, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304|Šípkový Sven... více o Želé z růží
Šťovík očistíme, zbavíme stonků, necháme pouze listy, které omyjeme a pokrájíme. Na tuku (přiměřeně, asi jako když smažíte cibuli) šťovík podusíme ... více o Šťovík do zásoby :-)
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Množství surovin záleží na každém z nás a zrovna tak i to, jestli se rozhodneme udělat nakládaný česnek sladkokyselý nebo slaný. Já steriluji vždy v... více o Nakládaný česnek - sterilovaný
Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný
Počet květů, který je potřeba na vytvoření zavařeniny, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304... více o Zavařenina z růží
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát). Pak... více o Okurkový salát na uskladnění
Zelí a mrkev nastrouháme, papriky a cibule nakrájíme na tenké plátky. Přilijeme ocet, zasypeme cukrem, Dekem a olejem. Pořádně promícháme a necháme... více o Čalamáda II.
Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte vnitřních ochlupených semínek. Čisté slupky svařte asi 20 minut s cukrem a pak propasírujte přes cedník. Vzniklou... více o Šípková zavařenina
Vše vaříme asi půl hodiny, pak dáme do sklenic a 20 min zavařujeme. Používáme k masům, výborné na topinky.... více o Směs na topinky z cukety od Yvetty
Okurky a mrkev nakrájíme na kolečka, cibule na osminky. Do 4 sklenice dáme řezy okurek a prokládáme je mrkví a cibulí. Do každé sklenice dáme 1... více o Okurky s mrkví
Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy. Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a... více o Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Na oleji podusímer cibuli, papriky, rajčata. Asi 15 minut před dokončením vlijeme ocet, deko, cukr. Nakonec vmícháme fazole a plníme do sklenic.... více o Fazolové lečo
Reveň omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm, promícháme s želírovacím cukrem, medem a šťávami a uvedeme do varu. Vaříme 5-10 minut,... více o Reveňová zavařenina
Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.... více o Zavařování hub
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat... více o Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem
Oloupaná jablka dáme do papiňáku, zalijeme vodou, uzavřeme a vaříme od doby varu 25-30 minut. Počkáme až vyjde pára, otevřeme a vlijeme pudink... více o Jablečná přesnídávka z papiňáku