Recept na domácí paštiku a rillettes – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Paštiky jsou masové pomazánky, které se připravují nejčastěji z tučnějšího masa nebo vnitřností. Mezi nejklasičtější delikátní paštiky patří játrové, kachní nebo husí.

Paštiky se připravují do menších nádob, podle našich babiček po domácku typicky do malých zavařovacích sklenic, kde se jejich vršek zalévá vrstvou sádla. Jemnější paštiky se připravují do forem nebo střívek a pak se ukrajují.

Paštice podobný je francouzský rillettes (čte se rijet). Může být z bůčku, kachny, králíka či dalších typů masa, která se velmi pomalu a dlouho pečou až do úplného rozpadnutí. Maso se pak lehce nadere například vidličkou, pokud je to třeba a zalije vrstvou sádla nebo brusinkového želé. Takto vydrží přibližně měsíc, ale je možné trvanlivost prodloužit zavařením.