• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Kuchaři
    • Recepty.cz
    • Maso & ryby & mořské plody
    • Maso
    • Husa

    Recept na husu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Recept na husu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Můžete si vystačit se solí a kmínem. Pak už jen trpělivost. Husa by se měla péct velmi zvolna a dlouho. Někdy se setkáte se slovem „konfitovaná“. Maso se připravuje zalité v tuku na nízkou teplotu, velmi pomalu. To je to, co se tímto termínem označuje.

    Českou nejčastější úpravou je tradiční pečená svatomartinská husa. Připravuje se jako pečínka stejně jako kachna. Ta se pro změnu zase připravuje na Štěpána a patří tak také ke slavnostním pokrmům.

    Stejně jako z kachny i z husy se dá udělat výtečná paštika. Slavná je třeba paštika husích jater.

    Husa po staročesku

    Husa po staročesku

    Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem,... více o Husa po staročesku

    Husa v zelí

    Husa v zelí

    Z poloviny mladé husy stáhneme kůži a sádlo. Maso rozdělíme na 8 porcí. Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme... více o Husa v zelí

    Vánoční husa s pečenými jablky

    Vánoční husa s pečenými jablky

    Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč... více o Vánoční husa s pečenými jablky

    Uzená husa nebo kachna

    Uzená husa nebo kachna

    Husu nebo kachnu rozdělíme na porce, důkladně nasolíme a necháme 1-3 dny proležet. Před uzením oklepeme sůl a udíme podle velikosti porcí doměkka 6-8... více o Uzená husa nebo kachna

    Husí játra

    Husí játra

    Omytá celá husí játra vložíme na půl hodiny do studeného mléka (zbělí a budou křehčí). Potom je osušíme, a prošpikujeme tenoučkými pásky slaniny,... více o Husí játra

    Chudákova husa

    Chudákova husa

    Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme je do poloměka. Mezitím na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli do sklovata, na ni vložíme játra a prudce... více o Chudákova husa

    Grobská husa

    Grobská husa

    Husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně nasolíme (i uvnitř) a necháme proležet v chladu. Pak jí celou omyjeme v mléce, vložíme do ní jablka, dáme... více o Grobská husa

    Kuře a la husa

    Kuře a la husa

    Očištěné kuře osolíme, posypeme drceným kmínem uvnitř i na povrchu a do břišní dutiny vložíme oloupaná a jadřinců zbavená jablka, nakrájená na čtvrtky... více o Kuře a la husa

    Husa se švestkovou omáčkou

    Husa se švestkovou omáčkou

    Omytou kachnu osolíme (i ze vnitř), okmínujeme. Pře 200 st. pečeme 3 hodiny, na začátku trochu podlijeme vodou, během vaření občas propíchneme.... více o Husa se švestkovou omáčkou

    180 minut
    Svatomartinská husa

    Svatomartinská husa

    Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří... více o Svatomartinská husa

    5 minut
    Nejlepší svatomartinská husa

    Nejlepší svatomartinská husa

    Husu ze všech stran - i zevnitř - nasolte, pokmínujte a zevnitř potřete majoránkou. Dovnitř vožte jednu housku. Husu položte prsy dolů do pekáče ... více o Nejlepší svatomartinská husa

    180 minut
    Husa v šouletu

    Husa v šouletu

    Přes noc naložte suroviny. Stehna osolte, opepřete, okmínujte. Přidejte 2 lžíce sádla a dejte přiklopené péct při 180 °C. Asi po 1,5 hodině odklopte a... více o Husa v šouletu

    780 minut
    Svatomartinská husa 13 hodin pečená

    Svatomartinská husa 13 hodin pečená

    Z husy oškubejte přebytečné brka, případné jemné peří opalte zapalovačem. Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku.... více o Svatomartinská husa 13 hodin pečená

    300 minut
    Svatomartinská husa 2

    Svatomartinská husa 2

    Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem: dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici.... více o Svatomartinská husa 2

    300 minut
    Svatomartinská husa 5 hodin pečená

    Svatomartinská husa 5 hodin pečená

    Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem: dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici.... více o Svatomartinská husa 5 hodin pečená

    70 minut
    Husa v šouletu II

    Husa v šouletu II

    Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu a zalijte ho novou tak, aby sahala 3-4 cm nad povrch. Uvařte do měkka, asi... více o Husa v šouletu II

    70 minut
    Husí játra v lokši

    Husí játra v lokši

    Začněte lokšemi. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Vychladlé je oloupejte, prolisujte nebo na jemno nastrouhejte. Na pomoučněném vále k nim přidejte... více o Husí játra v lokši

    160 minut
    Svatomartinská husa

    Svatomartinská husa

    Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla... více o Svatomartinská husa

    20 minut
    Pečená husa s brusinkovým zelím

    Pečená husa s brusinkovým zelím

    Husu dobře očistěte od zbylého peří i přebytečného tuku. Odřízněte konce křídel a z břišní dutiny vyndejte droby. Husu omyjte, osušte a dobře nasolte... více o Pečená husa s brusinkovým zelím

    Další podobné recepty

    Česnekové maso se slaninou a fazolkami - minutka

    Česnekové maso se slaninou a…

    V pánvi s rozpáleným olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a za občasného promíchání... více o Česnekové maso se slaninou a fazolkami - minutka

    Šťavnaté česnekové řízky

    Šťavnaté česnekové řízky

    Vepřové maso pokrájíme na plátky, nakrojíme strany plátků a naklepeme je. Drůbeží řízky, pokud jsou vysoké, prokrojíme - snížíme. Česnek utřeme se... více o Šťavnaté česnekové řízky

    Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

    Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

    Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

    Bazalkové kuře s ořechy

    Bazalkové kuře s ořechy

    Na rozpáleném oleji osmahneme zprudka cibulku dozlatova. Vsypeme na kostky pokrájené kuřecí maso a orestujeme. Podlijeme trochou vody, přidáme... více o Bazalkové kuře s ořechy

    Špenátovo-masové rolky

    Špenátovo-masové rolky

    Rozmícháme přísady na těsto a upečeme z něj na pánvi 4 placky. Necháme vychladnout. Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Špenátovo-masové rolky

    Kuřecí prsíčka podle Míry s neobvyklou přílohou

    Kuřecí prsíčka podle Míry s…

    Kroupy propláchneme a přes noc namočíme. Když je dáme vařit, přimícháme do nich arašídy a vaříme asi 30 minut, až jsou kroupy měkké. Prsa lehce... více o Kuřecí prsíčka podle Míry s neobvyklou přílohou

    Masovo-zeleninová rýže

    Masovo-zeleninová rýže

    Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže

    Mexické kuře Frosta

    Mexické kuře Frosta

    Ve větším hrnci přivedeme do varu osolenou vodu, vsypeme do ní rýži, zamícháme a vaříme asi 10 minut. Pak ji scedíme a necháme okapat. Omyjeme papriky... více o Mexické kuře Frosta

    Baby karotka s masovými nudličkami - nakládaná minutka

    Baby karotka s masovými nudličkami -…

    Baby mrkev nejprve krátce povaříme v osolené vodě pak scedíme a necháme na cedníku oschnout a vychladnout. Maso pokrájíme na nudličky. Do větší misky... více o Baby karotka s masovými nudličkami - nakládaná minutka

    60 minut
    Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

    Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

    Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená... více o Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou

    200 minut
    Anglická pečeně (Carvery)

    Anglická pečeně (Carvery)

    Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)

    45 minut
    2x křenová omáčka se smetanou

    2x křenová omáčka se smetanou

    **Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou

    Masovo-papriková směs

    Masovo-papriková směs

    Maso pokrájíme na nudličky či kostky, osolíme, opepříme a na oleji osmažíme dozlatova. Do výpeku dáme (jen velmi krátce!) osmažit uzenou sušenou... více o Masovo-papriková směs

    60 minut
    Maminčino kuře

    Maminčino kuře

    Celé kuře očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Posypeme grilovacím kořením, špetkou soli a pepře. Vložíme do pekáčku, podlejeme trochou vody a dáme... více o Maminčino kuře

    Houbové plátky na smetaně

    Houbové plátky na smetaně

    Do olejem vymazané zapékací mísy nasypeme pokrájenou cibuli a část pokrájených hub. Na ty pak položíme dvě porce naklepaného, osoleného a opepřeného... více o Houbové plátky na smetaně

    70 minut
    Měšce (kapsy) s kapustičkami - dušené

    Měšce (kapsy) s kapustičkami - dušené

    Maso buď opatrně prokrojíme tak, že do něj uděláme hluboký zářez, který nedokrojíme, maso otevřeme a přes mikroten nebo fólii naklepeme, nebo plátky... více o Měšce (kapsy) s kapustičkami - dušené

    60 minut
    Kuře na kaparech

    Kuře na kaparech

    Kuře rozdělíme na půlky a páteř odstraníme. Opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí. Dáme na pekáč, poklademe vločkami másla, podlijeme trochou... více o Kuře na kaparech

    Plněné krůtí stehno

    Plněné krůtí stehno

    Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a... více o Plněné krůtí stehno

    Kuřecí lahůdka

    Kuřecí lahůdka

    Stehenní řízky osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi. Potom je vložíme do vymaštěného pekáčku, na každý řízek naneseme vrchovatou lžíci jemně... více o Kuřecí lahůdka

    Kuře na česneku se skořicí

    Kuře na česneku se skořicí

    Kuře naporcujeme, osolíme a posypeme skořicí. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Do máslem vymazaného pekáčku vložíme... více o Kuře na česneku se skořicí

    Malé tajemství

    Malé tajemství

    Maso nakrájíme na větší kousky, naložíme ho do medové marinády, kterou jsme připravili z přísad. Maso necháme den naložené. Potom prudce orestujeme.... více o Malé tajemství

    20 minut
    Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky

    Curry rizoto s kuřecím masem a…

    Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky

    Česnekovo-slaninová roláda s žampionovou omáčkou

    Česnekovo-slaninová roláda s…

    Plát masa naklepeme, osolíme, pepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2-3 stroužky) a poklademe slaninou. Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití. V... více o Česnekovo-slaninová roláda s žampionovou omáčkou

    Budapešťské kuře

    Budapešťské kuře

    Papriky zbavíme jadérek a nakrájíme na větší kousky. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji orestujeme. Přidáme... více o Budapešťské kuře

    Kuřecí křidélka - ideální na párty

    Kuřecí křidélka - ideální na párty

    Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme, do pekáče smícháme pomerančový džus a sojovou omáčku - poměr tak zhruba 60% džusu a 40% sojovky. Křidélka vložíme... více o Kuřecí křidélka - ideální na párty

    Americké KFC kuře

    Americké KFC kuře

    Kuřecí porce ponoříme do podmáslí, necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme. Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme... více o Americké KFC kuře

    50 minut
    Masové kostky s bedlovou omáčkou

    Masové kostky s bedlovou omáčkou

    Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, ke které pak přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso dle vlastního... více o Masové kostky s bedlovou omáčkou

    Játrová nádivka na pekáč

    Játrová nádivka na pekáč

    Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč

    Pikantní pečené kuře na rajčatech

    Pikantní pečené kuře na rajčatech

    Pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe nakrájená rajčata. V misce připravíme pastu smícháním olivového oleje, česneku, semínek z pálivých... více o Pikantní pečené kuře na rajčatech

    Tandoori masovo-zeleninová směs

    Tandoori masovo-zeleninová směs

    Maso (lze i drůbeží nebo králičí) pokrájíme na slabší nudličky, které osolíme a okořeníme Tanddori Masalou. Necháme alespoň půl hodiny proležet, pak... více o Tandoori masovo-zeleninová směs

    Doporučujeme

    40 minut
    Makové kytky s citronem

    Makové kytky s citronem

    20 minut
    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    Rajčatová polévka s petrželovým pestem

    30 minut
    Grilovaný Rump steak

    Grilovaný Rump steak

    Poslední sledované recepty

    69
    Ořechové řezy
    Ořechové řezy
    38
    Rychlá bábovka
    Rychlá bábovka
    30
    Kuřecí paličky s pečenou zeleninou a bramborami
    Kuřecí paličky s pečenou…
    26
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně
    25
    Palačinky
    Palačinky

    Zajímavé články

    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí loupáky, koblihy a koláčky
    Sladké pečivo našeho dětství: Upečte si domácí…
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým názvem se skrývá výborná staročeská specialita!
    Šmorn neboli „slepičí žrádlo“: Pod hanlivým…
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně dobré kuře v těstíčku!
    Kuřecí Ondráš à la stripsy: Připravte si hříšně…
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
    Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá…
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým připravíte ten nejlepší!
    Domácí karamel: Rady a tipy, díky kterým…

    Sledujte nás

    AHA.cz Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    Janda po infarktu: Nečekaně děsivý následek z narkózy?

    AHA.cz Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    Ladislav Štaidl (75) - Třetí týden ve vážném stavu: PRVNÍ SLOVA RODINY!

    AHA.cz Deník Aha! 26.1.2021

    Deník Aha! 26.1.2021

    Dáma.cz Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Horoskop na tento týden: Kdo by si měl užívat života?

    Dáma.cz Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Barva očí prozradí váš charakter. Co říká o vás?

    Ženy.cz Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Sociální síť Clubhouse: O co jde a proč se o ní teď všude mluví?

    Maminka.cz 8 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí

    8 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí

    Reflex.cz Filip Jícha: Jediný házenkář v historii, který vyhrál Ligu mistrů za jeden tým jako hráč i trenér

    Filip Jícha: Jediný házenkář v historii, který vyhrál Ligu mistrů za jeden tým jako hráč i trenér

    E15.cz OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    OBRAZEM: Stromy či sauna. Co nabízejí nejzajímavější české kanceláře

    Abecedazahrady I v zimě můžete pěstovat bylinky

    I v zimě můžete pěstovat bylinky

    • Recepty.cz
    • Maso & ryby & mořské plody
    • Maso
    • Husa
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí