Vánoční husa s pečenými jablky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: stinglova

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      kg husa Středně velká
    • 6
      jablka
    • 2
      cibule
    • 0,5
      sklenice kdulové želé
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč přikryjeme a vložíme do studené trouby, kterou vyhřejeme 200 °C.
2
Za této teploty husu pečeme 1 hodinu. Očistíme cibuli a pokrájíme ji na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme kdoulovým želé a přikryjeme odkrojenými vršky. Pekáč vyjmeme, husu obrátíme, obložíme cibulí, naplněnými jablky a odkrytou pečeme při mírné teplotě další hodinu.
3
Během pečení ji zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, šťávu rozředíme 2,5 dl vody, převaříme a podlijeme jí husu, kterou ještě obložíme upečenými jablky. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Komentáře k receptu

  • Blanka Jarošová
    Blanka Jarošová |

    29. 11. 2006 00:25

    Zní to moc dobře- ale co to kdoulové želé? To se dá někde koupit??

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    13. 1. 2006 13:16

    Skvělý recept!