Recept na zapečené brambory – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Brambory se dají zapékat na tisíce způsobů. Jednou z nejoblíbenějších variant jsou známé francouzské brambory, ale možností je mnohem více. Především surovinám se fantazie neklade. Oblíbené jsou kombinace s plátky masa, s uzeninou, cibulí, brokolicí, rajčaty nebo hráškem. Velmi často se brambory prolévají smetanou a výborně ladí s čerstvými bylinkami.

Brambory se mohou zapékat v podobě plátků nebo pokrájené na kostky. Najdete i recepty na zapékání plněných brambor. Recepty se také liší tím, jestli brambory před zapékáním předvařit nebo je zapékat syrové. Se zapékáním je spojený termín „gratinované“. Nejedná se o nic jiného než o francouzský termín pro „zapékané“.

Gratinované brambory se vyznačují tím, že na povrchu mají vypečenou kůrku. Té se dosahuje pomocí sýra, sýrové omáčky nebo bešamelu, někdy také posypem ze strouhanky. Pod vypečenou krustou by měl být pokrm již šťavnatý.

Další podobné recepty