Koprovku většině lidí zprotivily školní jídelny, ale kdo si k ní nenašel chuť tehdy, určitě by se měl v dospělosti zamyslet, jestli nestojí za to, dát této skvělé omáčce znovu šanci.
Koprová omáčka je velmi jednoduchá. Jejím základem je silný kvalitní hovězí vývar a čerstvý kopr. Typickou chuť a vůni kopru v omáčce podtrhuje ocet a cukr, jejichž kombinace vytváří na jazyku příjemně sladkokyselou chuť.
Omáčka je smetanová a hustá. Podává se vařeným bramborem nebo s houskovými knedlíky. Někdo do ní přidává místo plátku masa rozkrojené vejce natvrdo, výtečná je ale i varianta se ztraceným vejcem.
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Po 30 minutách varu přidáme ocet, podle potřeby přisolíme a omáčku... více o Koprová omáčka
Do smetany rozmícháme solamyl, žloutek a za stálého míchání ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sekaný kopr, ochutíme solí a octem... více o Koprová omáčka expres
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme... více o Koprovka podle Barunky
Z másla a mouky uděláme jišku, trochu jí osolíme, přidáme mléko. Přidáváme po částech až zhoustne asi na krupičnou kaši. Přidáme zakysanou smetanu,... více o Koprovka - jednoduchá
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce rozkvedláme mouku a přidáme do... více o Koprová omáčka od maminky
Maso dáme do tlakového hrnce, přidáme 1/6 dobře omytého citronu, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme asi... více o Kořeněná koprová omáčka
Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme obě šlehačky, dochutíme solí. Pak nasypeme 3 lžíce polohrubé mouky a počkáme na začátek varu, pak přisypeme celý... více o Koprová omáčka rychle a jednoduše
Do hrnce dáme vařit vodu, do vody přidáme jemně nasekaný kopr (nepoužívám silnější stonky, krájím jen "větvičky"), asi dvě lžíce cukru, dvě špetky... více o Koprová omáčka bleskovka
V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání... více o Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a v hrnci pouze zesklovatíme na rostlinném tuku. Přidáme 2 lžíce cukru a necháme rozpustit do velmi světlého karamelu... více o Rychlá koprová omáčka s vařeným vejcem
Žampiony oloupat, nakrájet, převařit (nejlépe ve vývaru) a přecedit aby omáčka nezhnědla. Mezi tím do hrnce dát vařit smetanu (pořád míchat) do ní... více o Koprová omáčka se žampiony
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky
Na másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme krátce osmažit i na kostičky nebo hranolky pokrájenou oloupanou kedlubnu.... více o Kedlubnová omáčka s koprem
Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer,... více o Koprová omáčka v netradičním pojetí
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke... více o Hrášek na smetaně s koprem
Na másle osmažíme drobně pokrájenou šalotku dosklovata s bobkovým listem a novým kořením, pak ji zasypeme hladkou moukou a necháme zpěnit. Přisypeme... více o Smetanové brambory s cuketou a koprem
V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou... více o Koprová omáčka se ztraceným vejcem
Důležité je vytáhnout si mléko a smetany cca hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu, než začneme vařit. V hrnci na mírném plameni smícháme odhadem... více o Koprovka z Valašska
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby (hříbky, klouzky...)... více o Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na... více o Koprovka s vejcem
Nejprve vytvořte koprové pyré. Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80 – 90 °C a nalijte do menší nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem... více o Koprová omáčka
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme rozmaražené, na kostky pokrájené, osolené a okořeněné filety a pokrájenou paprikou s česnekem a za... více o Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně
Maso nakrájíme na kostky nebo plátky (dle použitého druhu), osolíme, opepříme a dáme orestovat na dosklovata na oleji osmaženou cibuli. Až máme maso... více o Tymiánové hovězí se zeleninou
Příprava majonézy: Do "válce" nalijeme slunečnicový olej, přidáme žloutky, hořčici, špetku soli a pepře a zakápneme octem. Tyčový mixér ponoříme až na... více o Francouzský dresing
Víno promícháme s cukrem a svaříme. Do vařícího nasypeme pepř a odstavíme z ohně. Necháme vychladnout. Potom vmícháme do jogurtu zároveň s ostatním... více o Pepřový dip
Vejce a žloutek dáme do zavařovací sklenice, přidáme hořčici a ocet. Zašleháme ponorným mixérem. Po kapkách přidáváme tolik oleje, aby majonéza... více o Domácí tatarská omáčka
Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50... více o Křenová omáčka s řepou a masem
Na oleji spěníme cibulku. Mezitím nakrájime maso na kostičky, nakrájené maso vložíme na osmahlou cibuli a zalejeme 1,5 l vody, přidáme 3 rozkrojené... více o Znojemská omáčka
Základem dipu je hustá zakysaná smetana, kterou ochutíme čerstvě nastrouhaným zázvorem (1-2 lžičky na kelímek, dle pikantnosti) a solí. Vše dobře... více o Zázvorový dip
Tenhle recept mě naučila babička a vždycky dodala: Hlavně tam nedávej moc cibulky ani kmínu, nebo to zhořkne. Jestli váháte ohledně množství uvedených... více o "Kýtová" omáčka
Na trošce oleje si orestujeme na drobno pokrájený špek a cibuli dozlatova. Maso si pokrájíme na plátky (nebo kostky, záleží na tom, jaké maso... více o Okurková omáčka z hovězího masa
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,... více o Falešná svíčková omáčka
Oloupaná rajčata a cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme, rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme do mírného zhnědnutí, přidáme... více o Rajčatová omáčka na těstoviny
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou
Začněte nejprve s knedlíky. Pokrájené pečivo v míse přelijte ohřátým mlékem a nechte přikryté asi 10 minut bobtnat. Půlku drobně nakrájené cibule... více o Lišky na smetaně s knedlíkem
V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na... více o Holandská omáčka
Cibuli nakrájíme nadrobno a mírně osmažíme na másle, přidáme sladkou papriku a na kolečka nakrájené klobásy. Zalejeme vodou, přidáme masox a koření a... více o Klobásová omáčka
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou
Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou... více o Houbovo-zázvorové hovězí
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Do misky dáme lučinu, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Podle toho, jakou chceme mít hustotu dipu,... více o Česnekovo-zázvorový dip (zálivka)
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Cibuli nakrájíme na drobno a vložíme do misky s olejem. Přidáme papirku, sůl, pepř a vegetu, promícháme a necháme čtvrt hodiny odležet. Poté odlijeme... více o Dip na nugetky
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, ke kterou dáme osmažit na kostky (nudličky) pokrájené a osolené maso dle vlastního... více o Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu, přisypeme kukuřici, vše zalijeme smetanou a... více o Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí - rychle a chutně
Mleté maso smícháme s jemně nastrouhanou zeleninou, vejcem, kořením, strouhankou dle potřeby a osolíme. Dobře propracujeme a vlhkou nebo pomaštěnou... více o Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zpěnit mouku, ze které uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rychle dobře promícháme. Do mléka přidáme... více o Jednoduchá křenová omáčka z mléka
Na malém množství tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso s nasekaným česnekem dozlatova. Po... více o Guláš s kapustičkami
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou