Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku...
více o Karlovarský knedlík
Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře...
více o Žemlovka
Kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka a umeleme spolu s vepřovým masem, cibulí, česnekem a žemlí navlhčenou v mléce. Osolíme, okořeníme, přidáme...
více o Kapustové karbanátky
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na...
více o Houskové knedlíky
Žemli namočíme do studené vody. Cibuli nasekáme na kostičky a osmahneme na oleji. Do mletého masa vmícháme vejce, cibuli, a vymačkanou žemli. Osolíme,...
více o Karbanátky plněné hermelínem
Kuře omyjeme a nasolíme. Připravíme si nádivku: změklé máslo utřeme a postupně k němu přimícháme 1 celé vejce a 3 žloutky, nakrájené žemle zvlhčené...
více o Kuře nebo kachna s mandlovou nádivkou
Maso umeleme se žemlí, okořeníme pepřem a paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli.
Vše promícháme a utvoříme válečky, které pečeme zvolna na sádle,...
více o Čevapčiči s cibulkou
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým...
více o Rybí polévka II.
Kousky žemlí ponoříme do části mléka, houby namočíme, pokrájíme, podusíme na sádle a necháme vystydnout. Změklé žemle smícháme s vejci, škvarky,...
více o Houbovník z Pojizeří
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s drobně pokrájenou paprikou a...
více o "Sloppy Joes" - zapečený sendvič
Dvě vejce uvaříme natvrdo. Žemli namočíme do studené vody. Oloupeme cibule a nasekáme je na drobné kostičky. Uhněteme mleté maso, cibuli, žemli a...
více o Sekaná pečeně plněná vejci
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,...
více o Špekové knedlíky pro silné muže
Mleté maso se s ničím nemíchá, jen se utvoří tvar hamburgeru a to tak, že maso přehazujete z ruky do ruky jako balónek a tím se maso stlačuje a tvoří...
více o Klasický americký hamburger na grilu
Mleté maso důkladně prohněťte se solí a pepřem. Můžete dochutit i worcesterovou omáčkou. Z masa vytvarujte plošší karbanátky a dobře je upěchujte....
více o Americký hamburger z vyzrálého hovězího
Do větší mísy dáme hrubou mouku, vajíčko, rozdrobené droží, na droždí trochu cukru, potom teplou vodu (ne vařící!), sůl a nakonec na kostky...
více o Levný houskový knedlík
Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a...
více o Jitrnicový prejt
Maso umeleme spolu s játry, přidáme pepř a česnek utřený se solí. Žemli namočenou v mléce a vymačkanou přidáme spolu s vejcem a propracujeme....
více o Hradecké koule
Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou...
více o Hrnečková paštika
Vepřové dobře opereme, opálíme chlupy a vaříme v osolené vodě doměkka. Měkké maso obereme z kostí a umeleme na masovém strojku. Rovněž umeleme syrová...
více o prejt
Půlky očištěných paprik dáme do předehřáté trouby opéct nasucho, až začne slupka černat. Pak papriky dáme krátce zapařit do igelitového sáčku a...
více o Plněné žitné chlebánky (žemle)
Předvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno do mísy s česnekem, přidáme vejce, sůl, pepř, bylinky, promícháme a zahustíme strouhankou ze dvou...
více o Burgery nebo karbanátky z červené řepy
Žemli namočíme do studené vody. Smícháme dohromady mleté maso, 1 vejce, na kostičky nakrájenou cibuli a vymačkanou žemli. Podle chuti osolíme a...
více o Karbanátky v bramboráku
Nádivka: Na troše másla podusíme nasekanou petrželku, nasekaná játra a žaludek. Zbytek másla utřeme se solí a žloutky, přidáme koření, vychladlá...
více o Nadívané kuře
Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou...
více o Plněná sekaná pečeně II.
Na tuňákovou pomazánku utřete změklé máslo s vařeným žloutkem. Vmíchejte tvarohový sýr a okapané maso tuňáka. Ochuťte solí a citronovou šťávou....
více o Obložené žemle
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.//
----
Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu...
více o Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky
Připravte si 2 velké hrnce. Vepřový bok a lalok uvařte doměkka, zvlášť uvařte doměkka i plíce, asi 1 hodinu. Žemle nakrájejte na drobné kostičky,...
více o Domácí jitrnice
Maso opláchneme, nakrájíme na kousky a umeleme spolu s v mléce namočenou a vymačkanou žemlí. Směs smícháme s vejcem, solí, pepřem a paprikou. Z hmoty...
více o Paprikové vepřenky
Žemle nakrájíme na kostky, zalejeme horkým mlékem, a zakryté chvíli necháme odstát. Játra, cibuli a česnek umeleme a přidáme k žemlím. Osolíme,...
více o Ztracené kuře
Maso smícháme se všemi ingrediencemi. Tvoříme koule o průměru 6-7 cm.
Vložíme do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem. Podlijeme bílým vínem na...
více o Masové koule II.
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte...
více o Prejt
Maso smícháme s žemlí namočenou v mléce, se dvěma žloutky, kostičkami hermelínu, škrobovou moučkou, pepřem a solí, nakonec vmícháme sníh z bílků....
více o Hermelínové kuličky
Na nádivku nechte nakrájené žemle změknout v mléce. Přidejte ostatní suroviny a dobře promíchejte.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Kuřátka vně i uvnitř...
více o Nadívaná jarní kuřátka
Mleté maso uněteme s předem namočenou a vymačkanou žemlí, polovinou cibule, osolíme a opepříme. Utvoříme 8-10 karbanátků. Každý karbanátek ovineme...
více o Mleté medailonky na kapustě
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme...
více o Žemlové knedlíky se žampiony
Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak...
více o Plněná sekaná pečeně
Starší žemle nakrájíme na kostky a přelijeme horkým vývarem. Necháme 1 hod. odstát. Potom přidáme špenát, vejce, mouku. Osolíme, okořeníme a z těsta...
více o Salát se špenátovými nočky
Očištěné, omyté a na plátky nakrájené houby dusíme cca 10 min. na másle s jemně nasekanou cibulí, přidáme v mléce namočenou, vymačkanou žemli, vejce,...
více o Sekané houbové řízky
Filety kapra osolte, celer a cibuli nakrájejte na nudličky, česnek na plátky. Zprudka a krátce opečte porce kapra v pánvi z vyžším okrajem. Olej mějte...
více o Dušený kapr na šalvěji
Maso nakrájejte na kostky, osolte je a opepřete. V kastrolu rozehřejte máslo, osmažte cibuli dozlatova, vložte maso, osmažte ze všech stran, podlijte...
více o Fiakr guláš s vídeňským knedlíkem
Hovězí a vepřové maso odblaníme, nakrájíme na kousky a dvakrát pomeleme na masovém strojku. Pak maso smícháme s žemlí namočenou v mléce a osmaženou na...
více o Sekaná pečeně
Žemle nakrájíme na tenké plátky a pokropíme mlékem s rozšlehaným vejcem. Mezitím přidáme do prolisovaného tvarohu omyté a osušené rozinky, dvě třetiny...
více o Tvarohová žemlovka
Nakrájené houby osolíme, okmínujeme a dusíme na orestované cibuli. K udušeným houbám přidáme v mléce namočenou žemli, okořeníme podle chuti, přidáme...
více o Houbové karbanátky II.
Nakrájený špek na kostičky rozpustíme v kastrolu, přidáme pokrájené žemle a promícháme. Po vychladnutí přidáme vejce rozšlehaná v mléce a mouku....
více o Rychlé špekové knedlíky
Máslo utřeme se solí a žloutky, vmícháme smetanu a mouku. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a...
více o Karlovarské knedlíky
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Rozmělníme je, promícháme s mletým masem, drobně nakrájenou cibulí, osolíme a...
více o Těftěly v rajčatové omáčce
Žemle nakrájíme na kostičky, brambory jemně nakrouháme. Vše smícháme a přidáme mouku, zjemníme vejcem a propracujeme. Vytvarujeme kulaté knedlíky...
více o Chlupaté knedlíky s rohlíkem
Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z...
více o Škvarkové knedlíky
Slaninu a uzené pokrájíme na kostičky a dáme škvařit. Mléko rozmícháme se žloutky a lžičkou soli. Housky pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s...
více o Nerozvařitelné špekové knedlíky