Sypaný jablečný koláč

moje hodnocení:

3,5

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 250
      g cukr
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      balení prášek do pečiva
    • 250
      g hera
    • jablka
    • skořice
    • kokos

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z mouky, cukrů a kypřícího prášku uděláme sypkou směs, půlku vysypeme na plech vyložený pečicím papírem, na ní nastrouháme jablka, posypeme skořicí a kokosem, na to nasypeme zbytek moučné směsi a po celém povrchu rozložíme kousky Hery. Upečeme.
2
Hera se během pečení rozpeče a vytvoří s moučnou směsí křehké těsto.

Komentáře k receptu

  • Vosaak
    Vosaak |

    26. 8. 2016 19:59

    Nevím jak máslo, ale Hera rozhodně strouhat nejde.. zasvinil jsem si tim jen struhadlo a pak jsem to nakrájel na plátky. peceno v hlubokém plechu 35x27cm přišlo mi toho málo, tak jsem přidělal ještě 0,5 dávky mouky a cukru.. jablek jsem dal "přiměřeně" (asi kilo) a posypla skořicí. Dětem to moc chutnalo a mě také.. výborný a velmi jednoduchý koláč, který zvládne i chlap :-) mňam

  • Jana
    Jana |

    2. 3. 2015 09:26

    Recept je skvělý, u nás velmi oblíbený, jen místo Hery používám máslo a strouhám ho nahoru a struhadle, rovnoměrněji se pak rozteče než když je to na plátky...;-)

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    25. 7. 2008 11:58

    Tenhle recept taky patří do mých stálic, já jen dávám mouku špaldovou,ale je skvělý,že jo :-)))Laďka

  • Hana Ančincová
    Hana Ančincová |

    25. 7. 2008 08:45

    Mám podobný recept,3 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru,1 prášek do pečiva.Podle rady u tvarohové sypané buchty,rozmíchám tuk do moučné směsi.Potom již stačí plech trochu vymazat a buchta se spojí a již se nestane,že by se nepropekla.Tenhle recept s jablky určitě vyzkouším také.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    16. 3. 2007 12:50

    Tak tomu teď, Janko, moc nerozumím. Tak je výborný nebo ho nemáme zkoušet?

  • Janka D
    Janka D |

    16. 3. 2007 07:51

    Ahojky skoušela jsem tento recept a je výborny,ale příště skuste radši něco jiného.

  • Ivana K.
    Ivana K. |

    12. 4. 2006 08:41

    Pekla jsem podle návodu p. Jitky, koláč byl výborný, držel krásně pohromadě,část mi snědli ještě horkou, jen byl pekelně sladký. Takže doporučuji dát jen půl hrnku cukru.

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    23. 3. 2006 10:46

    Mám podobný recept a vždy spolehlivě zaboduje. Asi je tam rozdíl v množství ingrediencí - já dávám 1 hrnek cukru, 1 hrnek dětské krupičky a 1 prášek do pečiva. Smíchat, 1/3 nasypat do dortové formy,vyložené alobalem a vymazané máslem, nikoliv na plech (v tom je možná také ten fígl, jablíček tam pak přijde vyšší vrstva), na to 1/2 kg strouhaných jablek, hrozinky, skořice, opět 1/3 sypké směsi, dalších 1/2 kg jablek, zbytek sypké směsi, na to na plátečky 1/2 Hery, upéct. Díky jablíčkům se spolehlivě spojí, docela určitě. Je výborný vychlazený, zdobený šlehačkou.

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    8. 5. 2005 19:20

    Anonyme, je pravda, že koláč je hodně křehký, tuk se opravdu musí pečlivě rozložit. Vaši variantu, že by se Hera dala hned na spodní vrstvu, jsem nezkoušela, ale určitě to nic nezkazí.:) Záleží také na druhu a množství jablíček. Nebo vynechte pečicí papír a zkuste částí Hery poklást a vymazat samotný plech ještě před nasypáním první vrstvy a zbytek dát na povrch koláče, jak je uvedeno v postupu. Možná by neškodilo ani cáknout sem tam před pečením trošku mléka na provlhčení. Vyzkoušejte, každý recept se může upravit podle potřeby. Každopádně je to sypaný koláč a s tím se musí také trochu počítat.:) Janinko, vyzkoušejte něco nového a pak se podělte s novými zážitky.:)

  • Janinka
    Janinka |

    8. 5. 2005 09:22

    Chyba v tom asi není, ale není to žádný výkřik. Já jsem pořádně vymazala hlubší plech, nasypala spíše menší polovinu směsi a pak to chce poměrně hodně jablek - tak kilo. Jemně nastrouhat a PŘITISKNOUT na spodní směs. A hlavně je nutno co nejpečlivěji rozložit tuk napovrchu - tenké plátky nahusto po celé směsi, jinak se to nespojí. Ovšem nakonec sice máte chuťově výborný koláč, ale ten prášek do pečiva tam je místy hodně znát. Takže příště zkusím raděj něco jiného :-))

  • Anonym
    Anonym |

    21. 4. 2005 10:18

    Není v tom předpisu někde chyba? Koláč jsem upekla a na chuť byl móóóc dobrý, ale muela jsem servírovat rovnou na talířky a k tomu lžičku - jinak sníst nešlo. Horní sypaná vrstva se díky Heře spojila, spodní moc ne, strašlivě se rozpadalo a sypalo, na malých kousíčkách dokonce byla ještě syrová mouka s cukrem a práškem, Hera zeshora prostě neprotekla jablky až dolů. Neměla by se dát část Hery hned na první vrstvu? Když se tohle vyřeší, bude to skvělý a strašně rchlý moučník a třeba s trochou šlehačky navrch přímo sváteční!