Recept ná zálivku nebo dressing – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Ať už se jedná o jakýkoli typ salátů, bývá téměř vždy doplněný dressing či zálivku. Jejich smyslem je pokrm zvýraznit či chuťově doplnit. Obojí se do salátů přidává při přípravě nebo se přikládá k salátu a každý si ochucuje salát až těsně pře konzumací. Zejména u vodových zálivek se využívá dochucení salátu těsně před konzumací.

Zatímco zálivky saláty spíše zvýrazňují a vytváří chuťové kontrasty, dressingy saláty spíše doplňují o další chutě. Zálivky bývají tekutější, tvořené často vodovým základem, doplněné o klasický ocet, jablečný ocet či balsamico a nechybí zde ani olivové oleje nebo citronová šťáva. V případě sladkých salátů se jedná a různé sirupy, jako je bezový či levandulový.

Dressingy tvoří hustější základ. Velmi často salátový dressing jako základ využívá majonézu, jogurt či zakysanou smetanu. Velmi často mezi základní suroviny patří nejrůznější druhy hořčice a také chilli omáčky. Dressing se vždy skládá z více ingrediencí, které se rozmixují do hladké tekuté omáčky, často spolu s čerstvými bylinkami. Typickým doplňkem salátů bývá také pesto, jehož základ tvoří drcená bazalka. Pesto stojí mírně na pomezí a bývá řazeno spíše k omáčkám.