• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně. Zatímco české omáčky jsou spíše hutné a smetanové, v zahraničí se více setkáváme se zeleninovými variantami. Typicky nejoblíbenější českou omáčkou je svíčková, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami.

    Omáčky lze také rozdělit podle jejich vhodnosti k přílohám. Speciálně se chystají omáčky k rýži, k těstovinám nebo ke knedlíkům. Někdo zohledňuje omáčky podle druhu masa. Mezi omáčky však lze řadit i jednoduché recepty na pesta, které se využívají jako ochucovací surovina.

    Mezi atypické omáčky, které neslouží jako doplnění pokrmu ale stojí někdy i samostatně, patří guláše. Gulášů existují stovky druhů, základem bývá vždy cibule a červená paprika. Ostatní suroviny se ale mohou úplně lišit. Masové, bramborové, houbové nebo třeba buřtguláše jsou hlavním chodem, který se podává s různými typy příloh.

    Svíčková Sýrová Boloňská Guláš Pesta Rajská a rajčatová Houbová Koprová Smetanová UHO univerzální hnědá omáčka
    Majonéza základní

    Majonéza základní

    Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze... více o Majonéza základní

    Studená okurková omáčka

    Studená okurková omáčka

    Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme, přebytečou vodu vymačkáme. Přilijeme jogurt a zakysanou smetanu a dobře promícháme. Kopr jemně nasekáme a... více o Studená okurková omáčka

    Omáčka ze zelených rajčat

    Omáčka ze zelených rajčat

    Na rozpáleném oleji za stálého míchání prudce osmahneme drobně posekanou cibuli, mandle a pokrájenou zeleninu. Osolíme, okořeníme, vmícháme med a... více o Omáčka ze zelených rajčat

    Omáčka z brambor a vajec

    Omáčka z brambor a vajec

    V troše vody povaříme koření. Na tuku zpěníme drobně rozsekanou cibulku, osmahneme houby, přidáme na čtvrtky pokrájené brambory, přecedíme na ně vývar... více o Omáčka z brambor a vajec

    Mátová omáčka

    Mátová omáčka

    Všechny uvedené ingredience promícháme, přidáme 4 lžíce vychladlé převařené vody a uložíme do chladu. Podáváme ke skopovému masu.... více o Mátová omáčka

    Houbová omáčka z lišek

    Houbová omáčka z lišek

    Lišky dobře očistíme, pokrájíme a povaříme ve vodě okyselené citronem. Scedíme a na polovině másla chvíli podusíme. Ze zbylého másla a mouky... více o Houbová omáčka z lišek

    Bešamel

    Bešamel

    Máslo na bešamel rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do... více o Bešamel

    10 minut
    Žahour

    Žahour

    Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte. Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a... více o Žahour

    Kedlubnová omáčka

    Kedlubnová omáčka

    Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme kostičky cibule, přidáme papriku a nakonec kedlubny, které chvíli orestujeme. Podlijeme... více o Kedlubnová omáčka

    60 minut
    Ratatouille

    Ratatouille

    Na pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek a mladé cibulky. Poté přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, koření, sůl a vše... více o Ratatouille

    60 minut
    Kuře na paprice

    Kuře na paprice

    Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme... více o Kuře na paprice

    50 minut
    Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme lžičkou soli, promícháme s kari kořením a solamylem. Rychle opečeme na oleji, přidáme nahrubo nakrájené... více o Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kořeněný rajčatový dip

    Kořeněný rajčatový dip

    Cibulky nakrájíme na kolečka, přimícháme nakrájená rajčata a žampiony. Pikantně ochutíme chilli, cayenským pepřem a několika kapkami tabasca.... více o Kořeněný rajčatový dip

    15 minut
    Jemná citronová omáčka

    Jemná citronová omáčka

    Česnek nasekáme, pepřová zrnka rozdrtíme, meduňku nakrájíme na proužky. Majonézu smícháme s jogurtem. Připravené přísady a nastrouhanou citronovou... více o Jemná citronová omáčka

    Grilovací marináda II.

    Grilovací marináda II.

    Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni. Během... více o Grilovací marináda II.

    75 minut
    Chilli omáčka

    Chilli omáčka

    Všechnu zeleninu na hrubo nakrájíme, podusíme do měkka na části oleje, přidáme koření, ocet, cukr, zbylý olej a vaříme do zhoustnutí zhruba hodinu.... více o Chilli omáčka

    Omáčka z oliv

    Omáčka z oliv

    Na rozehřátém oleji opečeme prolisovaný česnek, přidáme nakrájená rajčata, přikryjeme a pomalu dusíme. Přilijeme víno, přidáme očištěné nakrájené... více o Omáčka z oliv

    Fenyklové chutney

    Fenyklové chutney

    Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na silnější plátky nakrájený fenykl. Podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Podáváme k... více o Fenyklové chutney

    30 minut
    Omáčka Cilantro

    Omáčka Cilantro

    Avokáda musí být zralá tzn. na omak lehce měkká. Z avokád vyjmeme pecky a jednu schováme. Vidličkou rozmixujeme na pastu, přidáme nasekané rajče,... více o Omáčka Cilantro

    Polská omáčka

    Polská omáčka

    Zeleninu a cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme divoké koření, citron nakrájený na plátky (bez kůry), zastříkneme octem a podlijeme vodou. Do... více o Polská omáčka

    Houbová omáčka s kysanou smetanou

    Houbová omáčka s kysanou smetanou

    Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno... více o Houbová omáčka s kysanou smetanou

    60 minut
    Falešná svíčková omáčka

    Falešná svíčková omáčka

    Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,... více o Falešná svíčková omáčka

    40 minut
    Rajčatová omáčka na těstoviny

    Rajčatová omáčka na těstoviny

    Oloupaná rajčata a cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme, rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme do mírného zhnědnutí, přidáme... více o Rajčatová omáčka na těstoviny

    45 minut
    Omáčka z rajčat a zeleniny

    Omáčka z rajčat a zeleniny

    Nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku. Přidáme hladkou mouku, osmažíme a přimícháme protlak nebo rajčata.... více o Omáčka z rajčat a zeleniny

    Omáčka na špagety

    Omáčka na špagety

    Do pánve (wok) dáme 3 lžíce oleje na kterém orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou sladké papriky a přidáme mleté maso. Maso promícháme, zakapeme... více o Omáčka na špagety

    Maďarský guláš z kapra

    Maďarský guláš z kapra

    Kapra zbaveného kůže rozkrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na poloviční dávce oleje. Na druhé polovině oleje a na slanině zpěníme... více o Maďarský guláš z kapra

    Omáčka na špagety II.

    Omáčka na špagety II.

    Šunku nakrájíme na drobné kostečky, které prudce opečeme na oleji, potom přidáme na plátky nakrájené žampiony a hrášek, chvilku restujeme, nakonec vše... více o Omáčka na špagety II.

    Tatarská omáčka

    Tatarská omáčka

    Oloupanou cibuli a okurky nakrájíme a rozmixujeme s troškou worchesteru, solí, cukrem. Dáme do misky nebo skleničky a vmícháme hořčici a majonézu.... více o Tatarská omáčka

    Pravá tatarská omáčka

    Pravá tatarská omáčka

    Do majonézy vmícháme směs fines herbes (najemno nasekané kyselé okurky, šalotka, sardelky, kapari, petrželová nať, žampióny nebo hřiby, citrónová kůra... více o Pravá tatarská omáčka

    Maďarský guláš

    Maďarský guláš

    Maso nakrájíme na kostky. Nasekané cibule orestujeme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájenou papriku a rajče, sůl, pepř, nasekaný česnek.... více o Maďarský guláš

    5 minut
    Trojbarevná omáčka

    Trojbarevná omáčka

    Ve stejném poměru všechny přísady opatrně promícháme tak, aby vnikly barevné pruhy. Výborná ke grilovaným masům atd. Podle chuti možno poměr měnit.... více o Trojbarevná omáčka

    Hana's grilovací tajemství

    Hana's grilovací tajemství

    Česnek nastrouháme a vše smícháme dohromady a nalijeme na maso i na klobásy a necháme přes noc odležet v ledničce, druhý den maso grilujeme a zbylým... více o Hana's grilovací tajemství

    Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    Česnek prolisujeme, přidáme jogurt, zakysanou smetanu, majonézu, kukuřici bez nálevu a dochutíme pepřem a solí. Šťavnaté masíčko z grilu přelijeme... více o Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    30 minut
    Hodolanská omáčka II.

    Hodolanská omáčka II.

    Dáme vařit na kostky nakrájené brambory v malém množství osolené vody, přidáme koření. Před změknutím přidáme okurky nakrájené na drobno a nakrájený... více o Hodolanská omáčka II.

    Rybíz ala brusinky

    Rybíz ala brusinky

    Vše promíchat a nechat v chladu proležet (třeba přes noc). Pak přivést k varu a na mírném plameni 20 minut bez míchání, (jen protřepávat, aby se rybíz... více o Rybíz ala brusinky

    Lilková omáčka na těstoviny

    Lilková omáčka na těstoviny

    Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a sůl. Podle potřeby (a konzistence... více o Lilková omáčka na těstoviny

    10 minut
    Rajčatová omáčka

    Rajčatová omáčka

    Rajčata a česnek rozmixujeme, vmícháme sůl. Vlijeme do sklenic, nezavařujeme, pouze pevně zavřeme a uložíme do chladna. Vhodné do veškerých omáček,... více o Rajčatová omáčka

    Bazalkové pesto

    Bazalkové pesto

    Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným... více o Bazalkové pesto

    30 minut
    Cibulová pivní omáčka

    Cibulová pivní omáčka

    Na rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli s cukrem a mícháme až lehce zkaramelizuje. Poprášíme moukou a zalijeme masovým vývarem a pivem.... více o Cibulová pivní omáčka

    30 minut
    Maková omáčka

    Maková omáčka

    Umletý mák zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Mícháme aby se nepřipálil a za stálého míchání přidáme cukr, skořici a máslo. Omáčka je vynikající na... více o Maková omáčka

    15 minut
    Omáčka Guacamole

    Omáčka Guacamole

    Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole

    Teriaki omáčka

    Teriaki omáčka

    Všechny tři ingredience smícháme, množství je závislé na množství masa na které jí budete potřebovat. Výsledná chuť syrové omáčky by měla být na... více o Teriaki omáčka

    Výborná omáčka na špagety

    Výborná omáčka na špagety

    Rajské přelijeme vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky do kastrolu spolu s posekaným česnekem a ostaními ingrediencemi (tavený sýr ... více o Výborná omáčka na špagety

    Ďábelská bramborová omáčka

    Ďábelská bramborová omáčka

    Horké brambory rozmačkáme vidličkou. Na oleji krátce osmažíme nakrájenou feferonku a česnek. Cibuli jemně nasekáme a vše promícháme s kečupem na... více o Ďábelská bramborová omáčka

    30 minut
    Salámová omáčka

    Salámová omáčka

    Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření,... více o Salámová omáčka

    Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na velikost jaká nám chutná. Pak vše podusíme do poloměka, přidáme kečupy a omáčky, plníme za tepla do sklenic.... více o Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, krátce osmahneme. Pak přidáme česnek nakrájený na plátky (nelisovat) a osmahneme.... více o Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Chlebová omáčka

    Chlebová omáčka

    Nejdříve si nakrájíme na malé kousky anglickou slaninu a chlebové kůrky. Nakrájenou slaninu opečeme dozlatova, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a... více o Chlebová omáčka

    Omáčka na špagety Italiano

    Omáčka na špagety Italiano

    Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na jemno a přidejte na jemno nakrájené papriky. Přidejte protlak, trochu vody, kečup, chilli... více o Omáčka na špagety Italiano

    Boloňské špagety

    Boloňské špagety

    Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou... více o Boloňské špagety

    • Předchozí stránka
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • ...
    • 16
    • Další stránka

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    105 minut
    Krůtí roláda s citronovou majonézou a pečeným salátem

    Krůtí roláda s citronovou majonézou a…

    60 minut
    Grilovaný lilek Badrijani

    Grilovaný lilek Badrijani

    Poslední sledované recepty

    20
    Jednoduchá rajská omáčka
    Jednoduchá rajská omáčka
    20
    Palačinky
    Palačinky
    19
    "Orgasmus"
    "Orgasmus"
    19
    Mechový dort s mascarpone
    Mechový dort s mascarpone
    19
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík

    Zajímavé články

    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7 receptů na celý týden!
    Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7…
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky, buchty, koláče i vdolky
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky…
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky: Skvělý oběd z jednoho pekáče
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky:…
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z mletého masa!
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z…
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny Pawlowské
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny…

    Sledujte nás

    AHA.cz Kam zmizela sexy Kohoutová? To je tedy zjev!

    Kam zmizela sexy Kohoutová? To je tedy zjev!

    AHA.cz Petr Novák (†51): ZUŘÍ TVRDÝ BOJ O DĚDICTVÍ!

    Petr Novák (†51): ZUŘÍ TVRDÝ BOJ O DĚDICTVÍ!

    AHA.cz Nedělní Aha! 18.4.2021

    Nedělní Aha! 18.4.2021

    Dáma.cz Jak vytrhnout velrybě stoličku: Co se dělo na natáčení úspěšné komedie?

    Jak vytrhnout velrybě stoličku: Co se dělo na natáčení úspěšné komedie?

    Dáma.cz NUMEROLOGIE: Vypočítejte si své životní číslo. Je to jednoduché a funguje to!

    NUMEROLOGIE: Vypočítejte si své životní číslo. Je to jednoduché a funguje to!

    Ženy.cz Veselé pastelové kabelky ovládnou jaro! Tady máte nejlepší z nich

    Veselé pastelové kabelky ovládnou jaro! Tady máte nejlepší z nich

    Maminka.cz Kila po porodu neřeším, jsem ženská, ne chrastítko, říká modelka Aneta Vignerová

    Kila po porodu neřeším, jsem ženská, ne chrastítko, říká modelka Aneta Vignerová

    Reflex.cz Vrbětice 2014 – co teď? Vyčistit Pražský hrad a Strakovu akademii od ruských švábů!

    Vrbětice 2014 – co teď? Vyčistit Pražský hrad a Strakovu akademii od ruských švábů!

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí