• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Info.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • Orbion.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MojeZdraví.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dýně Vánoční cukroví
    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

    Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně. Zatímco české omáčky jsou spíše hutné a smetanové, v zahraničí se více setkáváme se zeleninovými variantami. Typicky nejoblíbenější českou omáčkou je svíčková, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami.

    Omáčky lze také rozdělit podle jejich vhodnosti k přílohám. Speciálně se chystají omáčky k rýži, k těstovinám nebo ke knedlíkům. Někdo zohledňuje omáčky podle druhu masa. Mezi omáčky však lze řadit i jednoduché recepty na pesta, které se využívají jako ochucovací surovina.

    Mezi atypické omáčky, které neslouží jako doplnění pokrmu ale stojí někdy i samostatně, patří guláše. Gulášů existují stovky druhů, základem bývá vždy cibule a červená paprika. Ostatní suroviny se ale mohou úplně lišit. Masové, bramborové, houbové nebo třeba buřtguláše jsou hlavním chodem, který se podává s různými typy příloh.

    Svíčková Sýrová Boloňská Guláš Pesta Rajská a rajčatová Houbová Koprová Smetanová UHO univerzální hnědá omáčka
    Majonéza základní

    Majonéza základní

    Do čistě vytřené porcelánové mísy s kulatým dnem vložíme žloutky dokonale zbavené bílků. Žloutky trochu osolíme a rozetřeme drátěnou metlou. Ze... více o Majonéza základní

    Studená okurková omáčka

    Studená okurková omáčka

    Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme, přebytečou vodu vymačkáme. Přilijeme jogurt a zakysanou smetanu a dobře promícháme. Kopr jemně nasekáme a... více o Studená okurková omáčka

    Omáčka ze zelených rajčat

    Omáčka ze zelených rajčat

    Na rozpáleném oleji za stálého míchání prudce osmahneme drobně posekanou cibuli, mandle a pokrájenou zeleninu. Osolíme, okořeníme, vmícháme med a... více o Omáčka ze zelených rajčat

    Omáčka z brambor a vajec

    Omáčka z brambor a vajec

    V troše vody povaříme koření. Na tuku zpěníme drobně rozsekanou cibulku, osmahneme houby, přidáme na čtvrtky pokrájené brambory, přecedíme na ně vývar... více o Omáčka z brambor a vajec

    Mátová omáčka

    Mátová omáčka

    Všechny uvedené ingredience promícháme, přidáme 4 lžíce vychladlé převařené vody a uložíme do chladu. Podáváme ke skopovému masu.... více o Mátová omáčka

    Houbová omáčka z lišek

    Houbová omáčka z lišek

    Lišky dobře očistíme, pokrájíme a povaříme ve vodě okyselené citronem. Scedíme a na polovině másla chvíli podusíme. Ze zbylého másla a mouky... více o Houbová omáčka z lišek

    Bešamel

    Bešamel

    Máslo na bešamel rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do... více o Bešamel

    Žahour

    Žahour

    Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a... více o Žahour

    Kedlubnová omáčka

    Kedlubnová omáčka

    Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme kostičky cibule, přidáme papriku a nakonec kedlubny, které chvíli orestujeme. Podlijeme... více o Kedlubnová omáčka

    60 minut
    Ratatouille

    Ratatouille

    Na pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek a mladé cibulky. Poté přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, koření, sůl a vše... více o Ratatouille

    60 minut
    Kuře na paprice

    Kuře na paprice

    Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme... více o Kuře na paprice

    50 minut
    Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme lžičkou soli, promícháme s kari kořením a solamylem. Rychle opečeme na oleji, přidáme nahrubo nakrájené... více o Kuřecí prsa na kari se smetanou

    Kořeněný rajčatový dip

    Kořeněný rajčatový dip

    Cibulky nakrájíme na kolečka, přimícháme nakrájená rajčata a žampiony. Pikantně ochutíme chilli, cayenským pepřem a několika kapkami tabasca.... více o Kořeněný rajčatový dip

    15 minut
    Jemná citronová omáčka

    Jemná citronová omáčka

    Česnek nasekáme, pepřová zrnka rozdrtíme, meduňku nakrájíme na proužky. Majonézu smícháme s jogurtem. Připravené přísady a nastrouhanou citronovou... více o Jemná citronová omáčka

    Grilovací marináda II.

    Grilovací marináda II.

    Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni. Během... více o Grilovací marináda II.

    75 minut
    Chilli omáčka

    Chilli omáčka

    Všechnu zeleninu na hrubo nakrájíme, podusíme do měkka na části oleje, přidáme koření, ocet, cukr, zbylý olej a vaříme do zhoustnutí zhruba hodinu.... více o Chilli omáčka

    Omáčka z oliv

    Omáčka z oliv

    Na rozehřátém oleji opečeme prolisovaný česnek, přidáme nakrájená rajčata, přikryjeme a pomalu dusíme. Přilijeme víno, přidáme očištěné nakrájené... více o Omáčka z oliv

    Fenyklové chutney

    Fenyklové chutney

    Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na silnější plátky nakrájený fenykl. Podlijeme, osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Podáváme k... více o Fenyklové chutney

    30 minut
    Omáčka Cilantro

    Omáčka Cilantro

    Avokáda musí být zralá tzn. na omak lehce měkká. Z avokád vyjmeme pecky a jednu schováme. Vidličkou rozmixujeme na pastu, přidáme nasekané rajče,... více o Omáčka Cilantro

    Polská omáčka

    Polská omáčka

    Zeleninu a cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme divoké koření, citron nakrájený na plátky (bez kůry), zastříkneme octem a podlijeme vodou. Do... více o Polská omáčka

    Houbová omáčka s kysanou smetanou

    Houbová omáčka s kysanou smetanou

    Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno... více o Houbová omáčka s kysanou smetanou

    60 minut
    Falešná svíčková omáčka

    Falešná svíčková omáčka

    Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,... více o Falešná svíčková omáčka

    40 minut
    Rajčatová omáčka na těstoviny

    Rajčatová omáčka na těstoviny

    Oloupaná rajčata a cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme, rozehřejeme olivový olej a cibuli a česnek osmahneme do mírného zhnědnutí, přidáme... více o Rajčatová omáčka na těstoviny

    45 minut
    Omáčka z rajčat a zeleniny

    Omáčka z rajčat a zeleniny

    Nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku. Přidáme hladkou mouku, osmažíme a přimícháme protlak nebo rajčata.... více o Omáčka z rajčat a zeleniny

    Omáčka na špagety

    Omáčka na špagety

    Do pánve (wok) dáme 3 lžíce oleje na kterém orestujeme cibuli. Zaprášíme lžičkou sladké papriky a přidáme mleté maso. Maso promícháme, zakapeme... více o Omáčka na špagety

    Maďarský guláš z kapra

    Maďarský guláš z kapra

    Kapra zbaveného kůže rozkrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na poloviční dávce oleje. Na druhé polovině oleje a na slanině zpěníme... více o Maďarský guláš z kapra

    Omáčka na špagety II.

    Omáčka na špagety II.

    Šunku nakrájíme na drobné kostečky, které prudce opečeme na oleji, potom přidáme na plátky nakrájené žampiony a hrášek, chvilku restujeme, nakonec vše... více o Omáčka na špagety II.

    Tatarská omáčka

    Tatarská omáčka

    Oloupanou cibuli a okurky nakrájíme a rozmixujeme s troškou worchesteru, solí, cukrem. Dáme do misky nebo skleničky a vmícháme hořčici a majonézu.... více o Tatarská omáčka

    Pravá tatarská omáčka

    Pravá tatarská omáčka

    Do majonézy vmícháme směs fines herbes (najemno nasekané kyselé okurky, šalotka, sardelky, kapari, petrželová nať, žampióny nebo hřiby, citrónová kůra... více o Pravá tatarská omáčka

    Maďarský guláš

    Maďarský guláš

    Maso nakrájíme na kostky. Nasekané cibule orestujeme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájenou papriku a rajče, sůl, pepř, nasekaný česnek.... více o Maďarský guláš

    5 minut
    Trojbarevná omáčka

    Trojbarevná omáčka

    Ve stejném poměru všechny přísady opatrně promícháme tak, aby vnikly barevné pruhy. Výborná ke grilovaným masům atd. Podle chuti možno poměr měnit.... více o Trojbarevná omáčka

    Hana's grilovací tajemství

    Hana's grilovací tajemství

    Česnek nastrouháme a vše smícháme dohromady a nalijeme na maso i na klobásy a necháme přes noc odležet v ledničce, druhý den maso grilujeme a zbylým... více o Hana's grilovací tajemství

    Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    Česnek prolisujeme, přidáme jogurt, zakysanou smetanu, majonézu, kukuřici bez nálevu a dochutíme pepřem a solí. Šťavnaté masíčko z grilu přelijeme... více o Omáčka ke grilovanému masu jedna báseň

    30 minut
    Hodolanská omáčka II.

    Hodolanská omáčka II.

    Dáme vařit na kostky nakrájené brambory v malém množství osolené vody, přidáme koření. Před změknutím přidáme okurky nakrájené na drobno a nakrájený... více o Hodolanská omáčka II.

    Rybíz ala brusinky

    Rybíz ala brusinky

    Vše promíchat a nechat v chladu proležet (třeba přes noc). Pak přivést k varu a na mírném plameni 20 minut bez míchání, (jen protřepávat, aby se rybíz... více o Rybíz ala brusinky

    Lilková omáčka na těstoviny

    Lilková omáčka na těstoviny

    Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a sůl. Podle potřeby (a konzistence... více o Lilková omáčka na těstoviny

    10 minut
    Rajčatová omáčka

    Rajčatová omáčka

    Rajčata a česnek rozmixujeme, vmícháme sůl. Vlijeme do sklenic, nezavařujeme, pouze pevně zavřeme a uložíme do chladna. Vhodné do veškerých omáček,... více o Rajčatová omáčka

    Bazalkové pesto

    Bazalkové pesto

    Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným... více o Bazalkové pesto

    30 minut
    Cibulová pivní omáčka

    Cibulová pivní omáčka

    Na rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli s cukrem a mícháme až lehce zkaramelizuje. Poprášíme moukou a zalijeme masovým vývarem a pivem.... více o Cibulová pivní omáčka

    30 minut
    Maková omáčka

    Maková omáčka

    Umletý mák zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Mícháme aby se nepřipálil a za stálého míchání přidáme cukr, skořici a máslo. Omáčka je vynikající na... více o Maková omáčka

    15 minut
    Omáčka Guacamole

    Omáčka Guacamole

    Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole

    Teriaki omáčka

    Teriaki omáčka

    Všechny tři ingredience smícháme, množství je závislé na množství masa na které jí budete potřebovat. Výsledná chuť syrové omáčky by měla být na... více o Teriaki omáčka

    Výborná omáčka na špagety

    Výborná omáčka na špagety

    Rajské přelijeme vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky do kastrolu spolu s posekaným česnekem a ostaními ingrediencemi (tavený sýr ... více o Výborná omáčka na špagety

    Ďábelská bramborová omáčka

    Ďábelská bramborová omáčka

    Horké brambory rozmačkáme vidličkou. Na oleji krátce osmažíme nakrájenou feferonku a česnek. Cibuli jemně nasekáme a vše promícháme s kečupem na... více o Ďábelská bramborová omáčka

    30 minut
    Salámová omáčka

    Salámová omáčka

    Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření,... více o Salámová omáčka

    Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na velikost jaká nám chutná. Pak vše podusíme do poloměka, přidáme kečupy a omáčky, plníme za tepla do sklenic.... více o Omáčka z cuket na těstoviny či do masa

    Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, krátce osmahneme. Pak přidáme česnek nakrájený na plátky (nelisovat) a osmahneme.... více o Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny

    Chlebová omáčka

    Chlebová omáčka

    Nejdříve si nakrájíme na malé kousky anglickou slaninu a chlebové kůrky. Nakrájenou slaninu opečeme dozlatova, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a... více o Chlebová omáčka

    Omáčka na špagety Italiano

    Omáčka na špagety Italiano

    Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na jemno a přidejte na jemno nakrájené papriky. Přidejte protlak, trochu vody, kečup, chilli... více o Omáčka na špagety Italiano

    Boloňské špagety

    Boloňské špagety

    Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou... více o Boloňské špagety

    • Předchozí stránka
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • ...
    • 15
    • Další stránka

    Doporučujeme

    50 minut
    Máslové vánoční stromečky

    Máslové vánoční stromečky

    60 minut
    Linecká srdíčka bez lepku

    Linecká srdíčka bez lepku

    40 minut
    Brusinkovo-mandlové muffiny

    Brusinkovo-mandlové muffiny

    Poslední sledované recepty

    92
    Linecké cukroví
    Linecké cukroví
    72
    Vaječný koňak
    Vaječný koňak
    61
    Rumové kuličky nepečené a snadné
    Rumové kuličky nepečené…
    59
    Medové perníčky hned k jídlu
    Medové perníčky hned k…
    55
    Vanilkové rohlíčky - rychlé
    Vanilkové rohlíčky -…

    Zajímavé články

    Vánoční štóla není věda: Naučte se ji letos péct a oslaďte si čekání na Ježíška
    Vánoční štóla není věda: Naučte se ji letos péct…
    Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim i zimu
    Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů,…
    Zdravé vánoční cukroví vás bude bavit. Zkuste kokosové, zázvorové nebo sušenky s kakaovými boby
    Zdravé vánoční cukroví vás bude bavit. Zkuste…
    Směs z masa jako rychlý oběd i večeře: Toto je 5 nejlepších receptů
    Směs z masa jako rychlý oběd i večeře: Toto je 5…
    Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky, Masarykovo cukroví i tradiční pracny
    Prvorepublikové vánoční recepty: Išelky,…

    Sledujte nás

    Blesk pro ženy Příšerná tchyně? Víme, jak s jeho matkou vyjít co nejlíp

    Příšerná tchyně? Víme, jak s jeho matkou vyjít co nejlíp

    Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Hadi o sebe začnou pečovat, Kozy musí doplnit vitamíny

    Horoskop na další týden: Hadi o sebe začnou pečovat, Kozy musí doplnit vitamíny

    AHA.cz Přiznání Koukalové o manželovi: Slova plná smutku!

    Přiznání Koukalové o manželovi: Slova plná smutku!

    Dáma.cz Horoskop na příští týden: Která znamení budou sršet energií, kdo naopak nestíhá?

    Horoskop na příští týden: Která znamení budou sršet energií, kdo naopak nestíhá?

    Dáma.cz 12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

    12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

    Ženy.cz Vánoční outfity vévodkyně Kate: Opakovaně sází na dvě barvy

    Vánoční outfity vévodkyně Kate: Opakovaně sází na dvě barvy

    Maminka.cz Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!

    Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!

    Reflex.cz Opoziční počty: Proč Babiše spíš než Čapí hnízdo porazí kalkulačka ve Fialově mobilu?

    Opoziční počty: Proč Babiše spíš než Čapí hnízdo porazí kalkulačka ve Fialově mobilu?

    E15.cz Města v obležení turistů. Prohlédněte si pořadí nejzahlcenějších měst, kde místní moc nepotkáte

    Města v obležení turistů. Prohlédněte si pořadí nejzahlcenějších měst, kde místní moc nepotkáte

    Abecedazahrady Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

    Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

    • Recepty.cz
    • Omáčky & guláše
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies