• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Omáčky & guláše

Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na omáčky a také guláše – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Omáčky jsou nedílnou součástí české kuchyně. Zatímco české omáčky jsou spíše hutné a smetanové, v zahraničí se více setkáváme se zeleninovými variantami. Typicky nejoblíbenější českou omáčkou je svíčková, podávaná s hovězím masem, knedlíky a brusinkami.

Omáčky lze také rozdělit podle jejich vhodnosti k přílohám. Speciálně se chystají omáčky k rýži, k těstovinám nebo ke knedlíkům. Někdo zohledňuje omáčky podle druhu masa. Mezi omáčky však lze řadit i jednoduché recepty na pesta, které se využívají jako ochucovací surovina.

Mezi atypické omáčky, které neslouží jako doplnění pokrmu ale stojí někdy i samostatně, patří guláše. Gulášů existují stovky druhů, základem bývá vždy cibule a červená paprika. Ostatní suroviny se ale mohou úplně lišit. Masové, bramborové, houbové nebo třeba buřtguláše jsou hlavním chodem, který se podává s různými typy příloh.

Svíčková Sýrová Boloňská Guláš Pesta Rajská a rajčatová Houbová Koprová Smetanová UHO univerzální hnědá omáčka
30 minut
Zeleninová pánev s Tofu a rýží

Zeleninová pánev s Tofu a rýží

Na první pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu a přidáme na středně velké kousky nakrájené tofu, pánev by měla být větší aby každý kousek tofu... více o Zeleninová pánev s Tofu a rýží

30 minut
Pečený seitan

Pečený seitan

Koupený seitan vyndáme ze sáčku, a naložíme do směsi oleje, koření. Přidáme na proužky pokrájenou cibuli. Necháme naložené 24 hodin v lednici. Druhý... více o Pečený seitan

20 minut
Veganské nudličky z pánve

Veganské nudličky z pánve

Chystáme den předem: Sójové nudličky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Veganské nudličky z pánve

90 minut
Veganská svíčková s robi plátkem

Veganská svíčková s robi plátkem

Všechnu zeleninu z popisku nakrájíme a vysypeme na plech vymazaný olejem. Necháme péct v troubě, podléváme vodou, přidáme zeleninový bujón a koření.... více o Veganská svíčková s robi plátkem

60 minut
Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou

Veganské plněné papriky s rajskou…

Chystáme den předem: Granulát zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme novou a... více o Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou

60 minut
Sójové výpečky

Sójové výpečky

Chystáme den předem: Sójové kostky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Sójové výpečky

30 minut
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

Houbová omáčka s koprem a zakysanou…

Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby (hříbky, klouzky...)... více o Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

40 minut
Houbovo - zeleninová omáčka

Houbovo - zeleninová omáčka

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle s olejem a kořením lehce dozlatova. Kdo chce, může dát koření do čajítka nebo kousku gázy, případně použít... více o Houbovo - zeleninová omáčka

30 minut
Koprovka z Valašska

Koprovka z Valašska

Důležité je vytáhnout si mléko a smetany cca hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu, než začneme vařit. V hrnci na mírném plameni smícháme odhadem... více o Koprovka z Valašska

30 minut
Cuketová směs s rajčaty

Cuketová směs s rajčaty

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na trošce oleje. přidáme osmažit i pokrájenou uzeninu dle chuti. Po osmažení vmícháme mladou neloupanou... více o Cuketová směs s rajčaty

125 minut
Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Krkovičku vykostěte a nakrájejte asi na 2cm kostky. Stejně pokrájejte i lalok a vnitřnosti. Na sádle dozlatova osmažte drobně nakrájenou cibuli,... více o Zabijačkový guláš

10 minut
Koprové pesto (různé použití)

Koprové pesto (různé použití)

Postup je velmi jednoduchý: očištěný kopr rozmixujeme tyčovým mixerem společně se solí a olejem na jemné pesto. Pesto si každý dochutí dle vlastní... více o Koprové pesto (různé použití)

230 minut
Ajvar

Ajvar

Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy,... více o Ajvar

50 minut
Zelné kofty v masala omáčce

Zelné kofty v masala omáčce

Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí... více o Zelné kofty v masala omáčce

210 minut
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

Špek nakrájejte na špalíčky 1 x 1 cm, dlouhé zhruba 10 cm. Aby snáz pronikly do masa, můžete je předem dát na hodinu do mrazáku. Z masa odřežte... více o Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

15 minut
Vindaloo pasta

Vindaloo pasta

Česnek oloupejte, zázvor dobře umyjte. Všechny suroviny utřete dohladka v hmoždíři nebo v mixéru. Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.... více o Vindaloo pasta

30 minut
Sugo z rajčat

Sugo z rajčat

Rozpalte olej v hrnci, přidejte cibuli s česnekem a restujte asi 5 minut. Přidejte drcená rajčata, bazalku a osolte dle vaší chuti. Zakryjte a poduste... více o Sugo z rajčat

60 minut
Voňavé vepřové plátky se žampiony

Voňavé vepřové plátky se žampiony

Plátky vepřového masa dle vlastního výběru po stranách nakrojíme, opepříme a jen mírně osolíme. Na pokrájené cibuli osmažené dosklovata na trošce... více o Voňavé vepřové plátky se žampiony

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

V kastrolu rozpusťte máslo. Přidejte lžičku cukru a lžíci octa a po chvilce i mouku. Míchejte, dokud mouka bublá. Nyní přilijte studený vývar a metlou... více o Koprová omáčka se ztraceným vejcem

70 minut
Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky

Kuře na paprice s jemnými krupicovými…

V širokém kastrolu na másle dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou... více o Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky

45 minut
Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami

Rajská omáčka s masovými koulemi a…

Oloupanou cibuli, česnek i petrželku pokrájejte na menší kusy a rozmixujte. Vzniklou hmotu promíchejte v misce s masem, osolte a opepřete. Vytvarujte... více o Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařte doměkka. Slijte je, přidejte k nim asi 5 lžic másla a rozmačkejte je na hladkou kaši. V misce rozetřete... více o Houbová omáčka s bramborovými buchtami

120 minut
Sekaná svíčková

Sekaná svíčková

Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),... více o Sekaná svíčková

60 minut
Krkovička se smetanovou shii take omáčkou

Krkovička se smetanovou shii take…

Silnější plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem. V rozpálené pánvi s... více o Krkovička se smetanovou shii take omáčkou

100 minut
Houbová hovězí kližka na smetaně

Houbová hovězí kližka na smetaně

Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a dále smažíme za... více o Houbová hovězí kližka na smetaně

60 minut
Gazdovské paprikové plátky s houbami

Gazdovské paprikové plátky s houbami

Vepřové plátky libovější krkovičky (nebo kýty, plece, karé) po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Z obou stran osolíme, opepříme,... více o Gazdovské paprikové plátky s houbami

60 minut
Pikantní dušená plec v cibuli z papiňáku

Pikantní dušená plec v cibuli z…

Plec pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, ochutíme nastrouhaným česnekem a zakapeme olejem. Promícháme a dáme do rozehřátého papiňáku (nasucho, bez... více o Pikantní dušená plec v cibuli z papiňáku

30 minut
Bezmasý guláš z hlívy

Bezmasý guláš z hlívy

Drobně pokrájenu cibuli osmažíme na trošce oleje dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a dále zprudka smažíme do povadnutí. Osolíme a... více o Bezmasý guláš z hlívy

60 minut
Čatní z červených blum

Čatní z červených blum

Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody Přivedeme do varu a... více o Čatní z červených blum

60 minut
Slaninové vepřové plátky s hlívou

Slaninové vepřové plátky s hlívou

Vepřové plátky naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje nebo sádla a plátky masa osmažíme dozlatova z... více o Slaninové vepřové plátky s hlívou

30 minut
Smetanové brambory s cuketou a koprem

Smetanové brambory s cuketou a koprem

Na másle osmažíme drobně pokrájenou šalotku dosklovata s bobkovým listem a novým kořením, pak ji zasypeme hladkou moukou a necháme zpěnit. Přisypeme... více o Smetanové brambory s cuketou a koprem

30 minut
Kuře v rajčatové omáčce

Kuře v rajčatové omáčce

Kuřecí maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a vložíme osmažit do kastrolu nebo pánve, k drobně pokrájené cibuli dosklovata... více o Kuře v rajčatové omáčce

60 minut
Vepřové plátky / nudličky na václavkách

Vepřové plátky / nudličky na…

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při tepelné úpravě, nebo ho pokrájíme na nudličky nebo kostky. Osolíme,... více o Vepřové plátky / nudličky na václavkách

60 minut
Houbová kýta s pórkem

Houbová kýta s pórkem

Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti kmínem a zaprášíme houbovou drtí. V kastrolu si rozehřejeme sádlo nebo... více o Houbová kýta s pórkem

90 minut
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici

Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici

Maso na guláš dle vlastní chuti (vepřové, hovězí, krůtí) pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme, opepříme a promícháme s hořčicí. Na sádle s... více o Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici

120 minut
Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem

Smetanové kuře pečené (nejen) s…

Kuře rozporcujeme na menší díly, sundáme kůži (tentokrát nám nepůjde o křupavou kůrčičku), opláchneme, necháme okapat a osolíme (pozor na slanost... více o Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem

60 minut
Houbový guláš s masem

Houbový guláš s masem

Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou jednu velkou nebo dvě střední cibule dosklovata, přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a... více o Houbový guláš s masem

30 minut
Vegetariánská svíčková omáčka

Vegetariánská svíčková omáčka

Na másle zpěníme cibulku, bobkový list a nové koření. Přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a plátky citronu a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a... více o Vegetariánská svíčková omáčka

60 minut
Bůček po maďarsku

Bůček po maďarsku

Bůček pokrájíme na větší kostky, které osolíme a opepříme. Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájené cibule, ke kterým přisypeme maso a smažíme za... více o Bůček po maďarsku

15 minut
Omáčka chimmichurri ke grilovanému masu

Omáčka chimmichurri ke grilovanému…

Nejprve utřeme česnek se solí a bylinky nasekáme najemno. Vše pak smícháme spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou, trochou nastrouhané citronové... více o Omáčka chimmichurri ke grilovanému masu

45 minut
Italský rajčatový krém s vaječnými obláčky

Italský rajčatový krém s vaječnými…

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a promícháme. Přidáme protlak a povaříme cca 30... více o Italský rajčatový krém s vaječnými obláčky

30 minut
Shiitake omáčka

Shiitake omáčka

Shiitake houby pokrájíme na nudličky, šalotku na klínky, česnek nasekáme nadrobno. Na trošce oleje si osmažíme dosklovata šalotku, ke které přidáme... více o Shiitake omáčka

5 minut
Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí

Nastavte si sporák na nižší střední teplotu. V hrnci nechte rozpustit kostky másla. Jakmile se máslo kompletně rozpustí, teplotu stáhněte na stupeň 2,... více o Přepuštěné máslo ghí

40 minut
Zeleninová omáčka se smetanou

Zeleninová omáčka se smetanou

Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak... více o Zeleninová omáčka se smetanou

180 minut
Nakládané masové kostky dušené na cibuli

Nakládané masové kostky dušené na…

Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli

45 minut
Dušené vepřové maso s kedlubnou

Dušené vepřové maso s kedlubnou

Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou šalotku dosklovata. Přidáme pokrájené osolené, opepřené a mírně pokmínované maso, které za občasného... více o Dušené vepřové maso s kedlubnou

50 minut
Kuřecí / králičí ragú s hlívou

Kuřecí / králičí ragú s hlívou

Kuřecí nebo králičí očištěné maso pokrájíme na kousky, které osolíme, opepříme a na malém množství oleje osmažíme za občasného promíchání ze všech... více o Kuřecí / králičí ragú s hlívou

50 minut
Fazolový guláš (nejen) s řepou - eintopf

Fazolový guláš (nejen) s řepou -…

Na másle osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev s na hranolky nebo kostičky pokrájeným celerem a řepou. Po osmažení přidáme pokrájený pórek, nasekaný... více o Fazolový guláš (nejen) s řepou - eintopf

20 minut
Hráškový prívarok (přívarek)

Hráškový prívarok (přívarek)

Na másle či na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které přisypeme... více o Hráškový prívarok (přívarek)

25 minut
Hrášek na smetaně s koprem

Hrášek na smetaně s koprem

Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke... více o Hrášek na smetaně s koprem

  • Předchozí stránka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ...
  • 16
  • Další stránka

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

63
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
56
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
49
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
40
Šopský salát
Šopský salát
38
Rybízová šťáva za studena
Rybízová šťáva za studena

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

Marty Pohl v Podcastu: Zažil jsem akce jako v Párty Hárder. Jak to má se sado maso?

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Omáčky & guláše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí