Houbová omáčka s bramborovými buchtami

moje hodnocení: 0

4.5

hodnotilo: 2
doba přípravy: 65 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Omáčka
    • 1
      hrst sušené houby nebo 4 hrsti čerstvých hub
    • 50
      g máslo
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 400
      ml mléko
    • 200
      g zakysaná smetana
    • citronová šťáva
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      hrst tymián
  • Buchta
    • 500
      g brambory přílohové
    • 100
      g máslo + na vymazání pekáče
    • 20
      g droždí
    • 500
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 1
      ks vejce na potření buchet
    • 2
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařte doměkka. Slijte je, přidejte k nim asi 5 lžic másla a rozmačkejte je na hladkou kaši.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na bramborovou kaši

2
V misce rozetřete droždí s cukrem na kašičku, přidejte 2 lžíce teplé vody a nechte 5 minut v teple vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, sůl a bramborovou kaši. Přilijte kvásek a zpracujte, buď hákem v robotu, nebo vařečkou, na měkké nelepivé těsto. Překryjte utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu vykynout.
3
V pekáči nechte rozpustit asi 2 lžíce másla. Těsto rozdělte na 12 stejných kusů a každý vytvarujte do kuličky a naskládejte vedle sebe do pekáče. Opět nechte asi 20 minut kynout. Mezitím rozpalte troubu na teplotu 200 °C. Vykynuté buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova, asi 20 minut.

RADA: Tipy, jak poznat opravdové máslo

4
Zatímco kynou buchty, připravte omáčku. Sušené houby zalijte v misce horkou vodou a nechte pár minut změknout. Na másle nechte v kastrole zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte slité nebo čerstvé houby, krátce orestujte a poté přisypte kmín a mouku a restujte další minutu. Zalijte mlékem, osolte, opepřete a nechte 10 minut provařit. Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku podávejte s buchtami, posypanou čerstvým tymiánem.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.