Jahodové lívanečky II.

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Lívanečky
    • 450
      ml mléko
    • 1
      ks vejce
    • 280
      g hladká mouka dle hustoty těsta, cca
    • 1
      balíček prášek do pečiva necelý
    • 1
      lžíce moučkový cukr plnější
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl špetka
    • olej na smažení
  • Jahodový přeliv
    • 500
      g jahody čerstvé nebo mražené
    • cukr krupice dle chuti a kyselosti jahod
    • 200
      ml voda cca
    • 1
      ks vanilkový pudink

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mléka rozklepneme vejce, přidáme cukry, mouku a kypřidlo a dobře promícháme a vytvoříme středně husté těsto (hustější než na palačinky), které necháme chvilinku odstát (postačí 3-4 minuty). Těsto naběračkou lijeme do lívanečníku nebo do rozpálené pánve (tam se dají dělat 3 až 4 lívanečky vedle sebe také) s troškou oleje a smažíme z obou stran ne příliš zprudka dozlatova. Po osmažení necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk a odkládáme je na talíř.
2
Jahody můžeme použít jak čerstvé tak i rozmrazené, které maličko rozmačkáme, osladíme dle chuti a krátce zvolna povaříme ve vlastní šťávě. Ve vodě si rozmícháme pudinkový prášek, který nalijeme za stálého míchání do jahod a necháme provařit dle návodu na obalu pudinku. Pokud je třeba a přeliv by byl hodně hustý, můžeme dle potřeby přidat trošku vody. Záleží i na vodnatosti jahod, kolik vody budeme opravdu potřebovat.
3
Lívanečky dáme na talíř, přelijeme jahodovým pudinkem, přisladit můžeme moučkovým cukrem a dozdobíme dle vlastní chuti oslazeným tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou, kopečkem vanilkové zmrzliny, špetkou skořice...
4
Pokud máme čas na kynuté lívance, přidám ještě jeden recept:
5
0,5 litr vlahého mléka smícháme s tuzemským rumem (2 lžíce), polohrubou moukou (cca 250-300 gramů), vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem (plnější lžíce), špetkou soli a do středně husté lité směsi rozdrobíme a vmícháme 3/4 kostky droždí. Vejce není nutné, ale kdo se bez něj neobejde, může ho klidně přidat. Těsto zakryjeme ve větším hrnci utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (nakynout). Po nakynutí těsto zlehka promícháme a naběračkou stejným způsobem jako u lívanečků popsaných výše smažíme kynuté lívance.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.