Linecký koláč s jablky a drobenkou

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 65
doba přípravy: 90 minut
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 300
      g hladká mouka
    • 200
      g máslo
    • 50
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vejce
    • 1
      balení vanilkový cukr
  • Jablečná směs
    • 8
      ks jablka
    • 100
      g cukr krupice
    • 3
      balení skořicový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 50
      g vanilkový pudink v prášku
    • 50
      g rozinky
    • 50
      g vlašské ořechy
    • 1
      lžíce máslo
  • Drobenka
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 50
      g cukr krupice
    • 30
      g máslo
    • 1
      balení skořicový cukr
    • 1
      lžička med

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto: z mouky, cukrů, másla a vejce vypracujeme linecké těsto, které vyválíme a vyložíme jím dno a stěny tukem vymazané formy (plech, koláčová nebo dortová forma). Těsto poklademe horkou jablečnou směsí a posypeme drobenkou. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
2
Jablečná směs: oloupaná jablka nakrájíme na plátky a dáme do kastrolu. Přidáme krupicový a skořicový cukr, ořechy, rozinky a máslo a chvilku na mírném ohni podusíme, až jablka změknou. Potom dochutíme rumem, zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody a krátce podusíme, až směs zhoustne.
3
Drobenka: Mouku, cukr, skořicový cukr, změklé máslo a med promneme v prstech, až vznikne jemná sypká drobenka.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • martina
    martina |

    24. 4. 2016 20:31

    Včera jsem koláč upekla v dortové formě. Do jablečné náplně jsem dala pouze 1 lžíci cukru a šťávu z půlky citronu. Drobenky jsem udělala více s větším podílem másla, abych docílila větších celistvých "drobenkových hrudek". Koláč se přes noc chladil na balkoně. Dnes po rozkrojení musím konstatovat, že je krásně vysoký, nádivka je perfektní a všem moc a moc chutnal. Děkuji za recept, opravdu se moc povedl.

  • jirka urban
    jirka urban |

    24. 1. 2016 23:12

    Super recept a hodně dobrý

  • zigzig
    zigzig |

    10. 11. 2013 19:39

    Suprový :D

  • allena89
    allena89 |

    27. 10. 2013 14:52

    Naprosto výborný!!! Snědl se celý plech hned po obědě a musela jsem slíbit, že upeču zas. Nemám, co vytknout.

  • iva kratka
    iva kratka |

    9. 1. 2013 12:40

    kolac byl vyborny a urcite ho udelam brzy znova

  • kanafásek
    kanafásek |

    23. 11. 2012 07:06

    jednička :-)

  • Havlová
    Havlová |

    6. 3. 2012 19:48

    Jednoduchý a dobrý, děkuji.

  • MartikK
    MartikK |

    4. 7. 2011 10:09

    Moc dobrý koláč. Bohužel jsem neměla ořechy, takže asi nebyl úplně na 100%, ale i tak se po něm zaprášilo. Drobenka je dle receptu opravdu velmi sypká. Dávám za 1 a příště určitě vyzkouším s hruškami jak píše pippiva.

  • pippiva
    pippiva |

    28. 5. 2011 16:52

    Po delsi dobe jsem se vratila k tomuto receptu, pouzila jsem jablka a hrusky, cokoladovy pudink a mlete liskove orisky. Mohu jen doporucit. Mam pripominku k drobence, masla je treba trochu vic, jinak je prilis sypka. 8-)

  • 13ka
    13ka |

    2. 4. 2011 13:22

    lepší než štrůdl

  • pepibubu
    pepibubu |

    25. 2. 2011 07:52

    Naprosto super záležitost. Dvaapůlletý synek žadonil o ještě horký, tak jsem počkala až to bylo vevnitř jen teplé. Manžel zrovna přišel z práce a když viděl že máme koláč, tak se mu rozzářila očička "tak ta vůně po baráku byla vážně od nás...." 8-)

  • Kristýna Novotná
    Kristýna Novotná |

    22. 11. 2009 13:15

    Právě dopečíno a ochutnáno. Je to výborné. Akorát jsem tu jablkovou náplň podlila vodou, aby se to nepřipalovalo :)

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    29. 9. 2009 12:27

    výborný koláč,dělala jsem pro početnější návštěvu,všem moc chutnal. Jediný zádrhel byl,abych nesežrala náplň v průběhu přípravy, protože chutě všech ingrediencí se skvěle doplňovaly a já jsem při míchání pořád olizovala lžíci a náplně ubývalo a ubývalo..

  • Kamila Šedá
    Kamila Šedá |

    27. 8. 2009 10:05

    Máte někdo zkušenost s jinou náplní než s jablky?Ty moc nemusím. Přemýšlela jsem např.nad rybízem.Děkuji za info

  • Dagmar Hubková
    Dagmar Hubková |

    22. 6. 2009 10:34

    Koláč byl výborný,povedl se mi hned na první pokud - což je úspěch! Můj otec ho kousek dnědl ještě teplý a druhý den přišla SMS že ho chytil žlučník.. ale také doporučuji spíš vyšší dortovou formu, mě se těsto nedařilo roztahat na plech... a s tou drobenkou, u nás máme zase radši když je drobenky spíš křupavější, víc vypečená...

  • Mirka Vrsnikova
    Mirka Vrsnikova |

    13. 5. 2009 09:09

    Koláč jsem dělala do dortové formy a byl naprosto výborný. Už léta si kupuji v bioobchůdku podobný koláč, ale se šťavnatou švestkovo-makovou náplní. Že náhodou narazím na stejný recept, jen s jinou náplní mě ani nenapadlo. Chutná celé rodině a to se nám moc často nestává. Takže DÍKY

  • Jana Nováková
    Jana Nováková |

    2. 5. 2009 07:27

    No, dámy, jak tak koukám tady po těch stránkách, tak nevidím nikde žádný dobrý recept, ba ani žblebt od vás dvou, Vilemínko a Jiřinko. Takže, dámy, napřed švihejte do kuchyně, něco pořádného připravte k jídlu a pak se tady pasujte mezi lidi, kteří svými výbornými, nápaditými recepty těší a inspirují nás ostatní.

  • Jiřina Rubešová
    Jiřina Rubešová |

    1. 5. 2009 22:16

    Ale ale zase tu máme pani Vilmu, už se mi po ní stýskalo. Nicméně tentokrát ma pravdu, opravdu bez nápadu.

  • Vilemina Vilhelmová
    Vilemina Vilhelmová |

    1. 5. 2009 22:00

    bez nápadu, takových receptů je tady hromada

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    29. 4. 2009 09:36

    Pokud se Vám žmolenka drobila, příště do ní zkuste přidat máslo, nebo to chce šťavnatější směs z jablek, aby se více vpila a zvlhla. Já dělávám to, že upečený vychladlý koláč nechám přes noc přikrytý mikrotenovým pytlíkem a do druhého dne je i s drobenkou krásně provlhlý a uleželý. Pokud koláč vyzkoušíte znovu, doufám, že se povede o něco lépe a dejte vědět, jaký byl výsledek.:-)

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    29. 4. 2009 09:34

    Ireno *, já koláč obvykle peču v koláčové formě o průměru 30 cm. Někdy těsto použiji celé, pak je korpus silnější a někdy mi třeba i třetina těsta zbyde na jiné využití, když chci koláč upéci tenčí. Záleží na tom, pro koho peču, někdo má u nás raději tenké těsto a hodně náplně, někdo obráceně. Jablíčka nemusíte dusit dlouho, nastrouhaná je dejte do hrnce, promíchejte s ostatními ingrediencemi (bez pudinku), krátce na mírném ohni povařte, až se vše dobře promísí, a hned přidejte pudink rozmíchaný ve vodě a povařte, jen dokud to trochu nezhoustne, pak hrnec odstavte a domíchejte. Pokud máte menší jablka, méně šťavnatá, nebo málo kyselá, množství pudinku, vody a cukru si samozřejmě přizpůsobte podle potřeby. Taky mám někdy moc sladká a mdlá jablka, tak přidám citrónovou šťávu a uberu cukru, nebo přidám trochu vody, pokud je směs moc hustá. To už je na Vás a na zkušenostech.

  • Irena *
    Irena * |

    29. 4. 2009 08:34

    Pročetla jsem všechny komentáře a pustila se do pečení. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale koláč nic moc. Těsto výborné, jen si nedovedu představit, jak tenké by bylo těsto na plechu 25x35 - musela jsem dát na menší. Jablečnou směs bylo nutné podlít trochou vody, jinak se skořicový cukr připaloval a zahuštění 50g pudinku rozmíchaného v trošce vody taky nedopadlo moc úspěšně. Ihned se udělaly kusy jakési huspeniny. Asi to chce více vody, nebo méně pudinku. Drobenka byly hodně sypká, takže po upečení nezvlhla a sypala se z koláče. Zůstala chuť mouky. Ráda zkusím ještě jednou s tím, že nedám tolik cukru - protože byl dost sladký. Třeba se příště povede. Má někdo stejnou zkušenost, nebo se nepovedl jen mě?

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    20. 4. 2009 07:10

    Pekla jsem ho v pátek, měla jsem zavařené strouhané jablka, tak jsem nic nedusila, ale jenom vše zamíchala v míse. Je dobrý a rychle hotový.Dávám za 1.

  • pavlina prochazkova
    pavlina prochazkova |

    18. 4. 2009 21:51

    Včera večer jsem upekla na klasický vysoký plech - je akorát a musím pochválit - je vynikající!!! Dnes jsem sklidila pochvaly od rodiny - dala jsem i více jablek, opravdu výborný lahodný koláč.

  • Marcela Sulka
    Marcela Sulka |

    17. 4. 2009 23:22

    pekla jsem pro dceru do prace,vsichni si moc pochvalovali a recept jsem davala dale.1***

  • Valentinka I.
    Valentinka I. |

    17. 4. 2009 09:06

    Včera jsem upekla a dnes již není...je výborný, jen se mi zdá směs moc sladká...příště uberu trochu cukru. Pekla jsem na 180° 35 minut. Dávám za jedna a do oblíbených .-)

  • Vlasta Kopová
    Vlasta Kopová |

    15. 4. 2009 09:49

    Koláč byl naprosto dokonalý, myslela jsem si, že peču nejlepší jablkový koláč, ale zkusila jsem tento a jiný teď rodina nechce:-)

  • Vlasta Kopová
    Vlasta Kopová |

    15. 4. 2009 09:49

    Koláč byl naprosto dokonalý, myslela jsem si, že peču nejlepší jablkový koláč, ale zkusila jsem tento a jiný teď rodina nechce:-)

  • Iveta Odvárková
    Iveta Odvárková |

    13. 4. 2009 13:42

    Nedávno moje mamka podle tohoto receptu pekla a moc se jí to povedlo. Děkujeme za recept, tenhle koláč se u nás na stole čas od času určitě objeví.

  • A B
    A B |

    4. 4. 2009 13:57

    dnes jsem pekla, už je vychládlý, nakrojený - vynikající. Plech 25 x 35 (šla jsem ho přeměřit), na 180 jsem pekla 40 minut. Všem, kteří ještě váháte - doporučuji. dávám 1

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    1. 4. 2009 13:59

    Nado,ja pouzivam plech 25x35 cm a pecu na 190 st asi 45 minut ,manzel chce kolac krupavejsi

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    1. 4. 2009 10:24

    Naďo, já toto množství obvykle používám na velkou koláčovou formu. Ale pokud to dáte na plech, tak se, myslím, nic nestane, jen těsto bude tenčí a koláč celkově trošku nižší. Potom je ale třeba přizpůsobit i dobu pečení. Doufám, že se Vám koláč povede.:-)

  • Naďa Indruchová
    Naďa Indruchová |

    31. 3. 2009 20:25

    je toho dost na velký plech ?

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    31. 3. 2009 19:26

    Tento kolac patri k nasim oblibenym,dnes jsem zkusila malou obmenu:misto pudinku vanikoveho jsem dala pudink cokoladovy. VYBORNE! Doporucuji. A skoda,ze nemuzu dat dalsi jednicku....

  • Irena Zahoříková
    Irena Zahoříková |

    29. 3. 2009 07:21

    Pekla jsem včera večer a dneska je už půl plechu pryč! Naprosto skvělý koláček! Dávám velikou 1 a moc děkuju za skvělý recept! :D

  • Jana Kudrová
    Jana Kudrová |

    28. 3. 2009 17:38

    Výborný koláč, všem nám moc chutnal. Dávám za jedna.

  • Eva Kalkušová
    Eva Kalkušová |

    27. 3. 2009 22:07

    Dávám rozhodně za jedna, koláč velice chutnal, příprava jednoduchá a na poprvé se povedl .. moc tedy děkuji za výborný recept :)

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    2. 3. 2009 12:45

    Mám velikou radost ze všech kladných ohlasů a jsem ráda, že recept dobře slouží. Díky.

  • Ludmila Cháberová
    Ludmila Cháberová |

    1. 3. 2009 20:43

    Naprosto dokonalý, nejlepší jablečný koláč jaký jsem kdy ochutnala!! vřele doporučuji, je fakt vynikající! Dík za recept

  • Marcela Černá
    Marcela Černá |

    20. 1. 2009 11:57

    Ahoj tak dneska jsem ho vyzkoušela a povedl se je výborný.Jsem zvědavá co na to řekne manžel s dcerou.Určitě dám vědět co ne něj říkali.:) DÁVÁM ZA 1.opravdu nemá chybu.

  • Jana Vencková
    Jana Vencková |

    11. 11. 2008 10:31

    Skvělý recept! Pekla jsem o víkendu a všichni se olizovali..Určitě jsem ho nedělala naposled a ocenila jsem přesný návod na drobenku, většinou ji totiž dělám od oka a nepovede se mi. Taky ten med je bezva nápad...prostě super, velká jednička!

  • Jana Hrušková
    Jana Hrušková |

    2. 9. 2008 09:35

    Výborný recept- koláč padl za vlast během jednoho dne =o) Všem vřele doporučuju

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    28. 3. 2008 08:27

    To je dobrutka! Mela jsem spoustu jablek,co nikdo nechtel jist,v mrazaku kus lineckeho testa a tenhle recept byl tak akorat. Upekla jsem vcera odpoledne,dala vystydnout a sla se se synem projit.... Nez jsem se vratila ,manzel stacil "sezrat" pulku,jaka pry je to dobrota. Do vecera nic nezbylo.Diky za recept,krasna 1 !

  • Vlaďka Šimková
    Vlaďka Šimková |

    19. 10. 2007 10:14

    No a samozřejmě hodnotím velká 1.

  • Vlaďka Šimková
    Vlaďka Šimková |

    19. 10. 2007 10:13

    Tak jsem ho včera spáchala, aby se na dnešek pěkně zaležel. Teď v práci popíjím kafíčko a přikusuji tento luxusní zážitek. Není to obyčejný koláč, spíš takový dobroučký zákusek, nahoru jsem dala ještě mandlové lupínky. MŇAM!!!!!!!

  • Lenka Cvejnová
    Lenka Cvejnová |

    14. 10. 2007 19:59

    Dnes jsem pekla, je moc dobroučký, šťavnatý, děkuji za nápad. Vřele doporučuji.

  • Barbora Polakova
    Barbora Polakova |

    13. 12. 2006 23:25

    davam za 1, je vazne dobry...

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    9. 5. 2006 06:43

    Vynikající koláč.Lepší je nechat ho uležet do druhého dne,čerstvý je trochu drobivý.Dávám 1.

  • Dana Škutová
    Dana Škutová |

    1. 4. 2006 21:01

    Teď právě peču synovy k narozeninám tak mi držte palce ať se povede. Dám vědět. Recept mě velice zaujal. Díky!!...??? Moooc dobrý!!!

  • Bára G.
    Bára G. |

    1. 3. 2006 10:02

    Je to úžasný a přitom relativně jednoduché a rychlé.Mňam

  • Bára G.
    Bára G. |

    26. 2. 2006 20:10

    Vypadá to úžasně, určitě vyzkuším a pak dám vědět jak to uspělo

  • Táňa K.
    Táňa K. |

    27. 5. 2005 14:26

    Míšo, nedává.

  • Míša
    Míša |

    26. 5. 2005 15:50

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda se do těsta vůbec nedává kypřící prášek? Předem moc děkuji, Míša

  • Martina
    Martina |

    8. 5. 2005 17:20

    Koláč byl výborný.Místo jablek jsem tam dala stejným způsobem úpravenou rebarboru a moc nám chutnal.

  • Katka Horackova
    Katka Horackova |

    28. 4. 2005 21:51

    Recept jsem vyzkoušela, koláč jsem udělala do velké kulaté porcelánové formy na koláč. Vypadá to nádherně a chutná to přímo božsky. Ozdobené trochou šlehačky se může podávat jako slavnostní moučník!!! Díky.