Zelné kofty v masala omáčce

moje hodnocení: 0

0.0

hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: 3 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: Pravá Indie

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Kofty
    • 3
      hrnek hlávkové zelí nakrájené na drobno, hrnek = 250 ml
    • 1
      hrnek cizrnová mouka možno nahradit polohrubou moukou
    • 1
      lžička kurkuma
    • 1
      lžíce chilli či dle chuti
    • 1
      lžička koření - garam masala
    • 1
      lžička římský kmín
    • 1
      lžička jogurt
    • 1
      špetka jedlá soda
    • sůl
    • 1
      hrnek voda
    • olej
  • omáčka
    • 3
      rajčata
    • 1
      cibule
    • 4
      g zázvor
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžička římský kmín
    • 2
      kardamom
    • 3
      skořice
    • 2
      hřebíček
    • 3
      bobkový list pozor, jedná se o indický bobkový list ; nemáte-li, dejte raději trochu více skořice
    • 1
      lžička kurkuma
    • 1
      lžička chilli či dle chuti
    • 1
      lžička koriandr - mletý
    • 1
      lžička koření - garam masala
    • 2
      lžíce máslo
    • 3
      lžíce smetana
    • sůl
    • 500
      ml voda
    • 2
      lžička koriandr Koriandrové listy

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí pustí vodu, což je důležité. Poté přidáme mouku a sodu. Z výsledné směsi formujeme kofty dle toho, jaké je chcete mít (karbanátky, kuličky, válečky...). Smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatovat.
2
Do jiné pánve vložte 2 lžíce másla. Po roztopení vložte celé koření (římský kmín, indický bobkový list, skořici, hřebíček, kardamon), chvilku nechte zpěnit, je třeba, aby se uvolnilo aroma. Dávejte ale pozor, ať koření nespálíte.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

3
Přidejte cibuli, smažte dozlatova. Přidejte nadrcený či nastrouhaný česnek a zázvor, smažte cca 30 sekund.
4
Přidejte na drobno nakrájená rajčata, kurkumu, mletý koriandr a chilli. Za občasného míchání smažte cca 8-9 minut na středním ohni. Smažená směs by na konci měla jakž takž držet pohromadě. Poté vypněte sporák a nechejte vychladnout.
5
Směs vložte do mixéru spolu s cca 1/4 šálku vody. Umixujte do jemné pasty.
6
Na stejné pánvi rozžhavte lžíci másla. Vložte umixovanou směs a s máslem ji smíchejte. Hned poté vložte 2 šálky vody (cca 400-500 ml, dle toho, jak chcete omáčku hustou), důkladně promíchejte, přidejte sůl a vařte na mírném ohni za občasného míchání cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
7
Jakmile má omáčka vytouženou konzistenci (případně můžete dle libovůle dohustit/rozředit), přidejte 2-3 lžíce smetany (čím tučnější, tím lepší) a garam masalu. Vše promíchejte, nechejte projít varem a vypněte.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak správně vařit rýži

8
Kofty na talíři přelijte omáčkou, posypejte koriandrovými listy nakrájenými na drobno. Podávejte s rýží basmati, jeera rýží či plackou naan.

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.