Recept na boloňskou omáčku – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Po Česku i jinde ve světě se boloňská omáčka připravuje ke špagetám, ale boloňské špagety v samotné Bologni v Itálii, kde tento recept coby Sugo Bolognese vzniknul, vůbec nenajdeme. Tradiční pojetí je ve spojení s těstovinami tagliatelle, připomínající široké dlouhé nudle.

Příprava pravé boloňské je poměrně zdlouhavá. Jako nejkratší možný čas vaření se uvádí dvě hodiny, jako optimální čas hodiny čtyři. Maso by se mělo vyvařit úplně do měkka. Tato omáčka se připravuje podobně jako ragú, většinou hovězí, a někdy ji také pod tímto názvem najdete.

Kromě kořenové zeleniny, rajčat a protlaku, nechybí v této tradiční omáčce červené víno, které jí dodává typicky navinulou chuť. Boloňská omáčka se používá čerstvá na těstoviny, ale je možno ji i zapékat. Typicky ji tak použijete v boloňských lasagních.

Další podobné recepty