Boloňská omáčka

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 38
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g uzený bůček
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks řapíkatý celer lodyha
    • 1
      stroužek česnek
    • 400
      g mleté maso
    • 0,5
      sklenice červené víno
    • 400
      g rajčata
    • 0,5
      svazek petrželka
    • 1
      špetka oregáno
    • 2
      lžíce rajský protlak 1-2
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Bůček vyškvaříme na oleji, přidáme kostičky cibule, mrkve, celeru a česneku, vše společně osmažíme. Poté přidáme mleté maso a za stálého míchání smažíme, až změní barvu. Podlijeme vínem a vaříme, až se tekutina odpaří. Přilijeme horký bujón, vložíme oloupaná rajčata a znovu vaříme až do odpaření tekutiny. Rajčata v omáčce rozmačkáme vařečkou. Nakonec do omáčky přidáme sekanou petrželku, oregano, rajský protlak, sůl a pepř, ještě hodinu povaříme na mírném ohni. Občas zamícháme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Skarpa
    Skarpa |

    30. 12. 2016 12:57

    Tento recept používám pravidelně už pár roků a pokaždé se sejde s úspěchem u strávníků ať je to kdokoliv (y)

  • LuckaKucharek
    LuckaKucharek |

    24. 3. 2016 12:14

    Recpet byl fajn dnes jsem varila..Protlak jsem uz nedavala ,misto rajcat jsem dala rajcatove pyre....jedna cela kostka bujonu mi prisla moc bylo to slane,ke konci jsem prisladila priste dam pul kostky...

  • Ladia
    Ladia |

    4. 11. 2014 16:58

    Bujón je silný masový vývar

  • HF
    HF |

    1. 11. 2014 10:38

    Tohle nejde považovat za Boloňskou omáčku. Vždyť kvůli tomu bůčku to musí být hrozně mastný... Navíc chuť toho bujónu a zbytečně moc bylinek úplně přebije chut´ toho jídla. To že se tyhle bylinky použivají v Itálii ještě neznamená, že se musí cpát všude. Do Boloňské omáčky patři max sůl a pepř na konci cca čtyřhodinového vaření a bujón, ten opravdu ne...

  • monika
    monika |

    31. 8. 2014 09:03

    Dobry den, Vas recept pouzivam hodne dlouho a je skvely. Moc za nej dekuji. Bude i dnes k obedu ;) :-P

  • marubau
    marubau |

    30. 7. 2014 17:00

    Já tento recept i zavařuji a pak jen otevřu sklenici a je úžasný oběd hotov :) <3

  • lovebolognese
    lovebolognese |

    16. 3. 2014 19:43

    prosím vás, kolik přiléváte bujónu ? :-)

  • Marie
    Marie |

    18. 1. 2014 12:57

    Nechci být hnidopich, ale bujón nemusí být rovnou kostka, bujón je termín, který kuchaři používají pro silný vývar (doporučuji ten od Marie Janků Sandtnerové).

  • Lenka Sobotová
    Lenka Sobotová |

    16. 1. 2014 19:39

    Každý není líný, jen si prostě vývar uvaří a nedělá kolem toho hysterické scény. Recept je to výborný, italskou kuchyň miluji.

  • Tvor
    Tvor |

    10. 1. 2014 10:49

    Jakmile jsem v ingrediencích zahlédl BUJÓN tak jsem dál nečetl. To je dneska kažedej tak línej uařit vývar, že všude serou ty kostky! ? !

  • rezi85
    rezi85 |

    1. 1. 2014 18:48

    vařil jsem už 5x a vždy sklidila velký úspěch :-)

  • Fenclová
    Fenclová |

    29. 12. 2013 19:50

    Po všem sladkém a smaženém to byla výborná večeře. Omáčka naprosto skvělá.

  • IvGa
    IvGa |

    9. 4. 2013 22:07

    Opravdu výborná!!! Děkuji za recept, ukládám do kuchařského deníčku... :-)

  • anton009
    anton009 |

    18. 8. 2012 16:45

    jednoduché a skvělé, jak to více pochválit ...

  • Soňa
    Soňa |

    7. 11. 2011 11:49

    Omáčku jsem uvařila dnes k obědu, musím :-) říct opravdu výborná. Děkuji za recept

  • vera
    vera |

    26. 7. 2011 20:05

    je strasne viborna a dobra a je strasne jedoducha a dekuju za vas recept :-P

  • suzymon
    suzymon |

    23. 3. 2011 13:20

    Paní Vlaďko- :-* -! Ano, máte absolutní pravdu! Žádný bůček tam nepatří, když zž,tak možná kousek angl.slan.pro chuť.

  • smolici
    smolici |

    11. 3. 2011 13:51

    je výborná!!! a nic těžkého....děkuji za recept

  • Jaroalava
    Jaroalava |

    28. 12. 2010 11:25

    Vařit sice ještě moc neumím,ale chtěla jsem si jí zkusit uvařit...a můžu říct že je luxusní..moc dík za tento recept ;) :-[ :-* <3

  • Simona Sek.
    Simona Sek. |

    24. 11. 2010 20:03

    Moc dobré!Doma jsem dostala pochvalu a moje drahá polovička se tím přecpala k prasknutí,no není to známka toho,že to bylo výborné? ;-) Dávám za 1

  • Miroslav Fiala
    Miroslav Fiala |

    6. 6. 2009 13:35

    skvělé, já osobně jsem si velice pochutnal

  • Radka Křížová
    Radka Křížová |

    26. 4. 2009 19:13

    Pane Zdeňku,nějak nechápu,co vás baví na tom,že projdete pár receptů a ke každému napíšete obdobný komentář o nevhodnosti polotovarů,maggi,bujonů...netvrdím,že to není chuťově i zdravotně lepší,ale šetří to čas a námahu. Každý si vaří jak chce a nazývat něco skandální( váš jiný komentář) mi přijde trochu přehnané

  • Zdeněk Erdinger
    Zdeněk Erdinger |

    26. 4. 2009 18:34

    Vážení,Vážení,Vážení...prolézám tento server a jsem udivený jak můžete prznit dobrá domácí jídla.. vybodněte se na masoxy,granul.jíšky,kečupy atd. Zdeněk.

  • Vlaďka Benesová
    Vlaďka Benesová |

    26. 1. 2009 09:02

    Díky za nalezení tohoto receptu, neboť dcera miluje boloňské špagety a v obchodě stojí malá sklenička téměř 40,- kč a chuťově to ještě nestojí za moc. Tento recept udělám z dvojí dávky, nandám do skleniček a zavařím. Jestliže potřebuji rychlovku mohu načít, uvařit těstoviny a je hotovo. Jen nedávám ten bůček, který mi moc nejde do italské kuchyně. Jinak chuť špičková.

  • Frantiska :)
    Frantiska :) |

    24. 4. 2008 22:38

    Ja nedavam bucek, ale urcite to zkusim :) a misto bujonu lahev dobreho vina ... varim tak 4-5 litru naraz, jinak mam skoro stejny recept, jen misto protlaku davam passatu Davam za 1

  • Petr Štorek
    Petr Štorek |

    17. 2. 2008 09:48

    Přesně, jak říkají Kluci v akci: "LUXUSNÍ!"

  • caribou
    caribou |

    21. 10. 2007 10:54

    Od mala nejím sýr, žádný, absolutně. Proto nejím špagety se sýrem ani pizzu se sýrem. Lidi nechápu, jak mi to může chutnat, ale mně to přijde úplně normální. Tak vám jen chci říct, že tato jídla jsou pro mne hrozně moc dobrá i bez sýra :)

  • Klára Brandová
    Klára Brandová |

    23. 2. 2007 09:52

    Tento recept dělám již dva roky, a naprosto mi vyhovuje a je velmi dobrý, chutná celé mojí rodině. Pro paní Terezu Kosikovou - v restauracích do omáčky přidávají sýr parmezán. Mám kamaráda kuchaře a to by jste lidi nevěřily co takový parmezán udělá s jídlem. Použila jsem ho na recept který mám také odsud- minipizzy s olivami a udělala jsem jich skoro 40ks. Do druhého dne nezbyla ani jedna. Nez jsem ho sehnala tak jsem vařila Lasagne a parmezán jsem tam nedala. Je to ohromný rozdíl, ten sýr má svou specifickou chuť která tam nesmí chybět. Jinak recept je super dávám za 1*

  • lekvar
    lekvar |

    9. 1. 2007 00:25

    dobry recept, len sa treba este pohrat so spravnymi pomermi. a co sa tyka tesca, moja to hodnoti ako zmes skrobu s kyselinami, tak dobru chut :)

  • Jana
    Jana |

    16. 12. 2006 18:34

    No já jsem přidávala žampióny a to je teprv opravdu luxusní jídlo.

  • Ayame
    Ayame |

    19. 8. 2006 15:56

    Dnes jsem recept vyzkoušela, výsledek byla naprosto luxusní boloňská omáčka, chutnalo mě i rodině :) Sice jsem vypustila bůček, ale nijak to neuškodilo. Také jsem přidala navíc nadrobno nakrájenou menší papriku a špetku bazalky. Nemělo to chybu

  • Kuna
    Kuna |

    23. 4. 2006 13:27

    do bolonske patri hovezi a veprovy,ne?bucek se mi zda moc masnej...

  • lisatka
    lisatka |

    15. 4. 2006 23:17

    ja delam bolonskou omacku takhle-na oleji osmahnu lehce pokrajenou cibuli, pridam asi 200g mleteho masa, osmahnu za staleho michani. kryz je maso uz nahnedle a rozhrudkovane, pridam plechovku rajcat. Vareckou je trochu rozbiju a pote pridam trochu sladke papriky a bylinky ktere se hodi k italske kuchyni. Jestli je to prava italska bolonska omacka nevim, je to ale podobne, jednoduche a vsem to chutna.To co se v cechach prodava v obchodech nema s bolonskou omackou nic spolecneho.

  • Tereza Kosikova
    Tereza Kosikova |

    30. 3. 2006 20:33

    Uvařila jsem omáčku podle vašeho receptu.Je moc dobrá,ale není to ta omáčka co znám z restaurací.Nechápu co do ní dávají.Tak sem tam přidala ještě tři rajčata bez slupky a nakrájený na kousky.Je to jepší,ale furt to není ono.Terry

  • Naďa
    Naďa |

    2. 2. 2006 16:00

    Velice s Vámi se všemi souhlasím, myslím, že boloňská omáčka je vrchol kulinářství a kdo jednou ochutnal tu pravou, nemůže ji srovnávat s nějakou náhražkou z teska!!!!!

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2005 13:27

    kdo může přirovnávat umělou hmotu z tesca k stovkám let osvědčenému, středozemnímu receptu domácí klasické kuchyňe je barbar a na takové stránky by ani neměl chodit!

  • monika nevim
    monika nevim |

    5. 11. 2005 14:13

    mely byste videt co do toho v tescu davaj a myslim si,ze byste si to nekoupily ani za korunu

  • Alena
    Alena |

    3. 5. 2005 12:56

    mjkl !! ale tahle je chutnější v Tescu mají více věcí ale domácí je domácí. Kdo nemá čas může si kupovat hotová jídla a nemusí číst ani recepty aby se nezdržoval čtením receptů

  • mjkl
    mjkl |

    3. 5. 2005 12:50

    V tescu to maj za 30 korun bez prace!!!!!!!!!