Pokud se rozhodnete vařit z fazolí, máte na výběr z bílých, tmavých i červených fazolí. K fazolím se skvěle hodí klobása nebo uzené, které je tak součástí mnoha receptů. Často se také vyskytují v rajčatové omáčce a ve spojení s chilli.
Kromě klasických bobovitých fazolí se stále častěji využívají také fazole mungo. Bobovité fazole se v suché podobě na několik hodin před vařením namáčejí, používat se ale dají také fazole konzervované, které již měkké jsou.
Oblíbenou přílohou jsou také zelené fazolové lusky, které se připravují z čerstvé nebo z mražené podoby. Podávají se zejména k masu a jejich příprava není vůbec náročná.
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny
Rajčata spaříme, slupky sloupneme a dužinu nakrájíme na kostičky. Oloupanou a nakrájenou cibuli spolu s česnekem osmahneme na sádle. Přidáme maso, na... více o Mexická polévka s fazolemi
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,... více o Salát z červené řepy s fazolemi
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme dozlatova.... více o Bretaňské fazole
Na rozpáleném sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na drobné kousky nakrájené vepřové nebo kuřecí maso. Osolíme a opepříme. Až je... více o Mexické fazole
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,... více o Fazole s klobásou
Fazole, šunku, papričku, sůl a vodu dej do hrnce, přikryj a uveď rychle do varu. Pak zmírni oheň a nech vařit 20 minut. Fazole odstav a tekutinu z... více o Kovbojské fazole
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Spařte a oloupejte rajčata, nakrájejte na kousky. Fazolové lusky pokrájejte na 3 cm dlouhé kousky a trochu povařte. Slejte. V hlubší pánvi na oleji... více o Fazolové lusky s rajčaty
Bůček nakrajíme na kostičky a necháme v kotlíku vyškvařit, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a papriku, pak přidáme nakrájenou na půl kolečka uzeninu... více o Mexické fazole v kotlíku
Na sádle v hrnci osmažte kousky slaniny dozlatova, asi 5 minut. Zmírněte plamen, vsypejte cibuli a smažte dalších 5 minut. Vmíchejte rýži a fazole a... více o Fazole s rýží
Očištěné fazolky překrojíme. Na pánev dáme polovinu dávky másla, rozehřejeme. Přidáme fazolky a restujeme. Osolíme, okořeníme čerstvě umletým pepřem... více o Fazolové lusky se slaninou
Rozehřejte lžíci oleje a orestujte jemně nasekanou cibuli. Přidejte mrkev a drcený česnek, osolte, opepřete a 2 minuty provařte. Fazole s citronovou... více o Placičky z bílých fazolí
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata cibuli, ke které přidáme osmažit i na silnější nudličky pokrájené očištěné papriky, které následně... více o Fazole v rajské omáčce s paprikou
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvíli vlijte krájená rajčata a... více o Rychlá mexická fazolová polévka
Dejte vařit vodu na těstoviny. Cibuli pokrájejte nadrobno, řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na malé kousky, slaninu na kostičky, česnek rozdrťte... více o Těstoviny s bílými fazolemi
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně nakrájejte slaninu. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět... více o Krémová fazolová polévka
Cizrnu přes noc namočíme, pak vodu slijeme a v nové uvaříme do měkka. Vodu na vaření cizrny nesolíme. Měkkou cizrnu rozmixujeme s trochou mléka na... více o Cizrnové karbanátky s mrkví a sýrem
Nakrájíme cibuli, česnek, papriku i klobásu, do hrnce si dáme spěnit cibulku, přidáme papriku, klobásu a nakonec česnek, malinko osolíme, opepříme a... více o Rychlé fazolové lečo
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a... více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem
Slité fazole zalijte čerstvou vodou a uvařte je (nejlépe se saturejkou) doměkka. Sceďte je a prolisujte nebo rozmixujte. Promíchejte s máslem a mlékem... více o Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou
Dvě velké nebo tři střední brambory oloupeme, pokrájíme na větší kostky a dáme vařit ve vývaru nebo vodě doměkka. Brambory po změknutí hrubě (ne na... více o Bramborovo-cizrnová polévka s koprem
Přebranou a opláchnutou čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme s kari kořením na rozehřátém... více o Čočka po orientálsku
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Fazolky uvařte v osolené vodě nebo v páře doměkka. V kastrůlku zahřejte med a harissu. Přidejte datle (použít lze i sušené, předem namočené do čaje,... více o Fazolky s pikantním mandarinkovým přelivem
Vychladlé předem uvařené fazole nasypeme do mísy, přidáme drobně pokrájenou uvařenou vychladlou kořenovou zeleninu (lze použít například i směs na... více o Fazolový salát (nejen) s kořenovou zeleninou
Cizrnu namočíme den předem. Vodu, ve které jsme ji namáčeli, slijeme a cizrnu dáme vařit s čerstvou vodou do měkka (nesolíme). Všechen vývar nesléváme... více o Cizrna na italský způsob III.
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájené žampiony a smažíme do jejich změknutí. Vše následně... více o Cizrnová polévka se žampiony
Papriky omyjeme, zbavíme jadérek a necháme okapat. Máslo rozehřejeme a papriku na něm ze všech stran osmahneme. Pak zase vyjmeme. Čočku smícháme s... více o Papriky s náplní z červené čočky
Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mražené fazolky, bylinky, maso (libovější) pokrájené na malé nudličky (kostičky),... více o Fazolky s uzeným masem
Čočku předem namočíme ve vodě. Všechny suroviny dáme do 1 hrnce (zeleninu nekrájíme) a vaříme cca 20 minut. Poté vyjmeme mrkev, papriku, rajče, cibuli... více o Španělská čočka
Maso můžeme použít jak vepřové, tak i kuřecí nebo krůtí. Plátky masa neklepeme, na stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení, osolíme a... více o Přírodní maso s hráškem
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Fazole necháme okapat. Rajčata a šalotky pokrájíme na půlměsíčky. Cuketu omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na stejně velké kousky. Česnek nasekáme... více o Fazole s rajčaty
Přes noc necháme hrášek a krupky máčet ve vodě (odděleně v kastrůlcích). Druhý den můžeme vařit, obojí opět odděleně, do měkka. To přece-jenom nějakou... více o Rabínův šoulet
Vše smícháte dohromady a necháte 15 minut odstát. Vzniklou hustou hmotu jednou lžící nabíráte a druhou strháváte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a... více o Hrašenky
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Cibuli a párky dáme do Actifry, přidáme lžíci oleje a pustíme na 10 min. Přidáme česnek a chilli papričky a nastavíme dalších 5 min. Přidáme fazole a... více o Jednoduché Chilli con carne
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Na oleji zasmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a až zrůžoví stáhneme z plotny a rychle zamícháme papriku. Zalijeme vodou a dáme znovu vařit (3... více o Babiččina hrachová jachnija na pátek
Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba
Fazole použijeme barevné dle vlastního výběru buď předem uvařené nebo scezené ze slaného nálevu. Množství zeleniny a bylinek přidáváme k fazolím dle... více o Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Předem namočené fazole s bobkovým listem a pepřem uvaříme do měkka. Vodu necháme asi prst nad fazolí, přebytečnou vodu slijeme. Osolíme a zahustíme... více o Fazolový prívarok
Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte... více o Čočkový salát s hořčicí