Recept na tiramisu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Dá se popsat slovy „rozvesel mě“. Je to jeden z nejslavnějších italských dezertů, který si oblíbil celý svět. Jeho hlubší historie není známa, ale podobné pokrmy se zřejmě konzumovaly již od 15. století. Konkrétní podoba tiramisu, jak ho dnes známe, je jistá od roku 1970.

Základem pravého tiramisu jsou syrová vejce, krémový sýr mascarpone, mandlový likér Amartetto, espreso a cukrářské piškoty savoiardi, které si můžete upéct i sami. Tiramisu by mělo být lehoučké a nadýchané.

Kromě základního pravého tiramisu se lze setkat s mnoha variantami pečených tiramisu, tiramisu dortů, nebo recepty zaměňujícími některé původní ingredience. Česká varianta dezertu ala tiramisu často místo mascarpone využívá pomazánkové máslo nebo zakysanou smetanu a místo mandlového likéru tuzemský rum.