Noky jsou přílohou drobného typu, připomínající knedlíky, ale jejich drobný tvar je vlivem vaření na menší kousky kluzký po celém povrchu, na rozdíl od knedlíků, které se krájí na plátky.
Noky se připravují z mnoha typů těst, nejčastěji z těsta bramborového, které připomíná italské gnocchi. Recepty ale existují i na přílohové noky bez brambor, většinou z těsta obsahujícího polohrubou mouku a vejce.
Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do... více o Krupicové noky
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme nejlépe do druhého dne vychladit. Potom je jemně nastrouháme, přidáme ostatní přísady a tvoříme těsto.... více o Bramborové noky - příloha ke gulášům
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vejce, zředíme mlékem (postupně přidáváme) a vymícháme. Těsto musí být řidší než na buchty. Necháme... více o Noky k masu na šťávě
Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme do sítka na... více o Babiččiny halušky
Gnocchi uvaříme dle návodu. Vymažeme mísu máslem a rozložíme do ní uvařené noky. Čerstvý, očištěný špenát spaříme v horké vodě. (Případně zmrazený... více o Zapečené noky s kuřecím masem a špenátem
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vymícháme nelepivé těsto, ze kterého uděláme válečky (v průměru asi 1,5 cm), které nožem... více o Bramborové noky s houbovou omáčkou
Z bílku ušleháme velmi tuhý sníh (musí našlehaný držet v obráceném talíři nebo misce). Přidáme oddělený žloutek a promícháme. Do vzniklé míchaniny... více o Noky do polévky
Kuřecí kostry (droby...) dáme vařit společně s kořenovou zeleninou doměkka, trochu osolíme. Kosti pak vyndáme, necháme zchladnout a obereme z nich... více o Kuřecí polévka s krupicovými noky
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla). Poté slijeme vodu z nastrouhaných brambor. Do mísy k... více o Halušky se zelím a slaninou
Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda... více o Bramborové noky
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté.... více o Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto... více o Bramborové noky s dušeným špenátem
Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem... více o Pivní výpečky s bramborovými noky
Dáme vařit vodu na Gnocchi a uvaříme je dle návodu. Na troše olivového necháme cibuli zesklovatět, pak přidáme slaninu nakrájenou na drobné kousky a... více o Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem
Vejce vyšleháme se solí, přidáme olej, mléko a téměř 300 gramů mouky. Vše promícháme na hustější kašičku, kterou necháme stát asi 15-20 minut odstát.... více o Hop do vody - přílohové noky
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne... více o Halušky s brynzou a slaninou
Vařené zchladlé oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané... více o Bramborové šišky / noky se zelím
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme téměř zchladnout, pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme solamyl a vytvoříme... více o Jemné bramborové knedlíčky / noky ze dvou ingrediencí
Sýr dle chuti (Gouda, Čedar, Niva...) nastrouháme do misky nebo talíře, přidáme vejce, sůl, je-li třeba, muškátový oříšek (pokud nechceme, nedáme) a... více o Sýrové nočky do polévky nebo jako příloha
Oloupané brambory, uvařené ve slupce, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme hrst jemně nasekaného listového celeru, vejce a sůl. Vše dobře... více o Bramborové noky s listovým celerem
Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme... více o Dušený listový špenát na špeku (slanině)
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba
Žemle pokrájíme na malé kostičky, které na pánvi s olejem osmažíme dorůžova, pak necháme zchladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce,... více o Křehké bramborové knedlíky s žemlovými krutonky
Rozšleháme mléko se žloutkem, osolíme, přidáme housky nakrájené na kostičky, mouku, tuhý sníh z bílků a kostičky uzeniny. Směsí naplníme máslem... více o Hrnečkové knedlíky
Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na... více o Babičky škvarkoví šneci
Pokrájenou cibuli si na oleji osmažíme do světlezlaté barvy. Pak přidáme hrubě nastrouhanou řepu, ochutíme solí, kmínem a pod poklicí dusíme doměkka... více o Dušená červená řepa / zelí z řepy
Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno... více o Vánoční bramborový salát
Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky... více o Smažené artyčoky (Carciofi fritti)
Uvařit těstoviny, zvlášť lehce povařit brokolici s bujónem. Cibuli a česnek zpěnit na oleji, přidat na kostičky nakrájené maso a až se orestuje,... více o Zapečená bašta
Na pánvi s rozpáleným olejem zprudka osmažíme kostky očištěné dýně dozlatova, pak ztlumíme teplotu, přidáme kari koření, nastrouhaný česnek, zázvor a... více o Čínská dýně
Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte... více o Červené zelí s jablky
Z droždí, cukru a vody si připravíme kvásek. Mouku, sůl, kmín, pepř a majoránku v misce důkladně promícháme (alespoň 1 minutu). Potom vlejeme kvásek a... více o Domácí chléb III.
Na pánvi rozehřejeme olej (může být i normální). Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a rozmačkaný česnek a za občasného promíchání... více o Tortilly s fazolovou směsí
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
Do pekárny dáme všechny tekuté ingredience, naposledy dáme sypké. Nastavíme program na jedničku (co mám já program Basic) a necháme už všechno na... více o Domácí chléb z pekárny
Předpokládám, že uvařit rýži umí každý a proto se vrhneme rovnou na smažení ;) Vše smažit na rostlinném oleji. 1) na rozpáleném woku rozklepněte dvě... více o Asijská smažená rýže
Hrášek podusíme na lžíci másla. Brambory pokrájíme na kostky, opečeme na zbylém másle a oleji, promícháme s kari, osolíme, opepříme dochutíme tabaskem... více o Bramborový salát s hráškem a kari
Žemle nakrájíme na tenké plátky, osolíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát. Na části oleje zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme... více o Žemlové knedlíky se žampiony
Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo... více o Indický chléb (Naan / Chapati)
Smícháme máslo, cukr, mouku a žloutky dohromady, přidáme sníh z bílků. Pečeme na 150 °C asi 15 minut. Měsíčky vykrajujeme (formičkou) ještě za tepla.... více o Měsíčky s citronovou polevou
Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do... více o Krupicové noky
Z tvarohu, česneku a zázvoru si umícháme hladký pikantní krém, který osolíme a opepříme dle chuti. Smetanu přidáváme dle potřeby (hustoty). Můžeme... více o Okurka s tvarohem
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli také nakrájíme na kolečka. Přidáme rozetřený česnek, sůl, olej, pepř a... více o Chorvatský bramborový salát z Dolače
Plátky masa naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance a smažíme z... více o Smažené řízky s bramborovým salátem se zelím
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík