Babiččiny halušky

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 13
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na halušky:
    • 500
      g brambory
    • sůl
    • 1
      ks vejce
    • 220
      g polohrubá mouka
  • Na zelí:
    • kmín
    • 500
      g uzené maso
    • 300
      g hlávkové zelí
    • olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut.

RADA: Jak správně připravit halušky?

2
Hlávkové zelí nakrájíme, dáme do pekáče, pokmínujeme a trochu pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C. Zelí je měkké, když dostává nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené na kostičky a prohřejeme.

RADA: Jak nakrouhat zelí?

3
V míse nakonec smícháme dohromady zelí s uzeným a haluškami.
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hlávkové zelí Kmín Olej Polohrubá mouka Sůl Uzené maso Vejce
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 |

    29. 11. 2016 13:26

    ...ze syrových ;-) ...já tentokrát nedával uzené a použil je jako přílohu k bůčkové roládě

  • já
    |

    21. 11. 2016 09:34

    dělá se to z uvařených brambor nebo ze syrových ?

  • R obin
    R obin |

    23. 6. 2016 12:44

    ...dělal jsem dnes a uzasne...nelepí se, opravdu jak od babičky...

  • zdeněk
    zdeněk |

    13. 5. 2016 13:23

    Slanina s cibulkou a potom do toho zelí a je to našup

  • zdeněk
    zdeněk |

    13. 5. 2016 13:21

    :-D

  • Reny2
    Reny2 |

    10. 4. 2016 17:16

    Tak abych uvedla vse na pravou miru.....halusky zasadne vez vajicka....na osobu jeden stredne velky brambor.....mnozstvi mouky se neda uvest uz z toho duvodu,protoze kazdy brambor je jiny,ma vice ci mene tekutiny v sobe a mnozstvi skrobu taktez....takze na kasi nastrouhane brambory se dostatecne osoli a prisypava se tolik mouky,kolik je potreba.....rozdil je taky v tom,zda halusky protlacujeme pres sito,nebo "hazeme" z prkenka.....do sita ma byt testo o neco ridsi,na prkenko tuzsi,aby nestekalo.....Moje babicka za svuj zivot nahazela tuny halusek a vzdy byly uzasne.....at uz s tvarohem,brynzou nebo zelim......slaninka se dava uzena.....zadna anglicka....a pokud je delate,lepsi je delat jen mensi mnozstvi a po chvili je vylovit cednikem a trochu pokapat rozpustenym sadlem,aby se neslepily.....a pokracovat dalsi davkou.....jinak se vam rozvari....

  • Riči
    Riči |

    14. 9. 2015 23:20

    Dobrý den , zkuste přidat do halušek drobiček česneku buď sušeneho nebo čerstvého tak dve špetky a uplně to doladí chuť :-) :-)

  • Lucie
    Lucie |

    20. 8. 2015 12:10

    Já jsem je teď doděla jsou výborné, těsto drží jak má.:) Tento recept můžu jen doporučit :-)

  • Jana
    Jana |

    5. 8. 2015 09:00

    Zuzka má pravdu, ty ostatní rádoby kuchařky bych chtěla vidět. Každý je chytrý, ale kolik čeho nanapíše. Stďte se , kterých se to trýká. Jana

  • sany
    sany |

    6. 7. 2015 16:53

    debilní recept fakt :-D

  • Zdenka
    Zdenka |

    18. 3. 2015 12:40

    Tak tebe bych chtela mit doma, kdyz si nedokazes v hlave srovnat tenhle recept. Zamysli se nad tim,jak vypada brambora a kolik toho chces. O:-)

  • pepe
    pepe |

    9. 3. 2015 19:02

    Takže třeba 3 brambory a kilo mouky?

  • Šárka
    Šárka |

    28. 2. 2015 16:28

    To si snad domyslíte ne,podle toho kolik toho chcete.. :-D

  • zuzka
    zuzka |

    7. 12. 2014 12:52

    bylo by fajn napsat kolik brambor a mouky, pak bych recept možná vyzkoušela...

  • Marťas
    Marťas |

    6. 12. 2014 11:03

    Ale bude :-) mám vyzkoušeno... sice podle jiného receptu ale drží.

  • Veti
    Veti |

    2. 9. 2014 10:15

    Taky se divím,že tam dáváte vajíčko :-\ - to potom nejsou halušky,ale noky. Drží to pohromadě díky bramborovému škrobu :-)

  • Katka
    Katka |

    21. 8. 2014 10:57

    Do halušek se nedává vajíčko? Od kdy? Vy jste halušky asi nikdy nevařila, že? Protože bez vajíčka vám to jaksi nebude držet pohromadě. ;-)

  • herfogl
    herfogl |

    27. 5. 2014 20:53

    možná jsi do celkové doby započítal i dvouhodinovou frontu na brambory

  • Bedrich
    Bedrich |

    3. 5. 2014 18:56

    nevim proc ale priprava trvala 3 hod

  • Mája
    Mája |

    12. 12. 2013 13:13

    Přesně tak do halušek se vajčko nedává...!!! :-X

  • Alexandra
    Alexandra |

    30. 6. 2013 08:01

    Kolik brambor pro 5 osob???

  • Johny
    Johny |

    16. 3. 2013 08:33

    DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA VAZENI. Maximalne do noku. B-)

  • Johny
    Johny |

    16. 3. 2013 08:31

    tak to koukam jako blazen. DO HALUSEK SE VEJCE NEDAVA...to si nekdo plete s noky po madarskuB-)

  • Lexi
    Lexi |

    14. 2. 2013 21:57

    Halusky miluju <3 zvlast s brynzou a od mamky je to nejlepsi jidlo na svete :-* skumi je udelat podle tohoto receptu. Bude to dobre podle toho noveho receptu? :-\ ? (urcite jo !)

  • markule
    markule |

    10. 2. 2013 11:25

    300 kg? to musíte mít asi velký hlad... :)

  • 300
    300 |

    30. 1. 2013 14:09

    300 kg :-|

  • Bedulka
    Bedulka |

    24. 6. 2012 22:00

    halusky delam vzdy kdyz mam cas,ale fakt je miluju delam je se zelim a slaninou.Mi se o to pereme.Dam za jedna tomu to receptu. <:-)

  • Mirka
    Mirka |

    23. 6. 2012 18:07

    Na 4 stredni brambory davam vejce, podle oka mouku /jak je to huste/, osolim a hazim do vody lzickou. Se zelim a uzenym je to vyborny a mame radsi kasany s trochou cukru.

  • lulu
    lulu |

    21. 2. 2012 10:58

    a kolik tak tech pbrambor tam mam dat pro dva lidi?? 8-)

  • Honzík
    Honzík |

    11. 9. 2011 15:22

    halušky miluju <3 ale, když sem byl jěště majej kluk tak mi nechutnala brynza a ani zelí. Tak mi moje mamina místo brynzy nebo zelí k tomu udělala míchaný vajca a smíchala to všechno dohromady aji se špekem nebo slaninou <3 <3 Teď už sem eukej a dělám si to tak i sám a je to upa nejlepčejší, obzvlášť pro menší děti bych to doporučil ;-) :-*

  • petronyla
    petronyla |

    18. 8. 2011 13:13

    Halušky byly výborné. Moc děkuji za recept :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    7. 6. 2011 19:31

    ...halušky vařím stejně, zelí někdy používám i kyselé a navíc přidávám ještě osmaženou cibuli...

  • Simča S.
    Simča S. |

    7. 6. 2011 10:56

    Halušky milujeme... a toto je asi nejpůvodnější recept. Alespoň takto je znám od prababičky manžela....

  • ivo zátka
    ivo zátka |

    12. 4. 2011 17:44

    halušky no :-P mé nejomlíbenější papko :)

  • jozana
    jozana |

    15. 2. 2011 22:44

    Ano jsem vyučená Kuchařka a mohu říct že jsou opravdu velice chutné

  • Miroslava Marková
    Miroslava Marková |

    25. 3. 2008 09:03

    Jak napsala paní Tereza, množství brambor odhadněte podle počtu strávníků a poté přisypáváním mouky vytvořte hustčí těsto. Přeji Vám dobrou chuť!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    15. 2. 2008 10:52

    Pán Miroslav, to sa nedá presne napísať, pretože každý druh zemiakov obsahuje iné množstvo vody, tu skutočne vidíte podľa hustoty cesta, koľko múky.

  • Miroslav Skřivánek
    Miroslav Skřivánek |

    14. 2. 2008 18:56

    Zajimalo by mě množství těch brambor,nedělám nic podle oka.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: